Acute blindedarmontsteking symptomen

Acute blindedarmontsteking en de symptomen van een blindedarmontsteking in 2018

Darm.jpg

Pas op voor een blindedarmontsteking en herken de symptomen. Hoewel een acute blindedarmontsteking niet is te voorkomen, is het wel belangrijk dat u hem op tijd herkent. Een acute blindedarmontsteking begint met pijn in de navelstreek en wordt al snel erger. U voelt het als u beweegt, niest of als u gewoon ademhaalt. Maar let op, ook achter een vervelende pijn in de onderbuik kan een ontstoken appendix zitten die op doorbreken staat. Vooral bij kinderen is de diagnose van deze buikpijn wat lastiger te maken. Hebt u of uw kind last van een vreemde buikpijn, onderneem dan snel actie.

Blindedarmontsteking, de appendicitis acuta

De blindedarm zit waar de dunne darm de dikke darm wordt. Dat wil zeggen rechtsonder in de buik. Een acute blindedarmontsteking, appendicitis acuta, ontstaat meestal zeer plotseling. Hoe de ontsteking ontstaat is niet altijd even duidelijk, maar het ontstaat regelmatig doordat de overgang van de dunne darm naar de dikke darm is afgesloten, bijvoorbeeld door harde fecale resten. Deze afsluiting zorgt ervoor dat bacteriën ongeremd kunnen toenemen en ophopen, waardoor de ontsteking ontstaat. Appendicitis wordt merkbaar met aanvankelijk wat vage pijn klachten rond de navel. Dit verergert snel binnen 24 uur met allerlei pijnklachten, meestal misselijkheid, gebrek aan eetlust en het moeten overgeven. Bekende symptomen van een darmontsteking zijn een temperatuurverhoging, u voelt zich onwel en het drukken op de onderbuik doet pijn. De pijn houdt aan bij hoesten, niezen, lachen bewegen, noem maar op. Onderschat deze symptomen en klachten niet, want een darmontsteking kan bij niet tijdig ingrijpen leiden tot een buikvliesontsteking.

Diagnose van een blindedarmontsteking

Om te kunnen vast stellen dat het echt om een blindedarmontsteking gaat moeten allerlei andere mogelijke oorzaken en kwalen worden uitgesloten door middel van een uitgebreide diagnose. Er zou immers ook sprake kunnen zijn van een gewone darminfectie. Denk ook aan de nare gevolgen van een voedselvergiftiging, die ook een algeheel niet wel bevinden veroorzaken. Ook gynaecologische oorzaken kunnen vergelijkbare klachten geven die moeten worden uitsloten door middel van inwendig gynaecologisch onderzoek. Het onderzoek wordt ondersteund door het onderzoeken van bloed en urine. Desnoods wordt het onderzoek nog aangevuld een echografisch onderzoek of een gerichte kijkoperatie, laparoscopisch onderzoek.

Behandeling van een blindedarmontsteking

Als is vastgesteld dat sprake is van een acute darmontsteking volgt een appendectomie. Dat wil zeggen het weg nemen van de ontstoken blinde darm. Deze operatie kan tegenwoordig een stuk eenvoudiger dan vroeger het geval was. Via een larescopie, een kijkoperatie, worden een aantal gaatjes gemaakt in de buikwand. Hierlangs worden de nodige instrumenten en een camera in de buik naar binnen gebracht, zodat de arts op een monitor kan zien wat de stand van zaken is en zijn operatie op afstand kan uitvoeren. Ook kan de operatie plaats vinden door een snee te maken in de onderbuik. Voor welke methode wordt gekozen is mede afhankelijk van het ziektebeeld. Wanneer duidelijk sprake is van een buikvliesontsteking zal de arts zeker kiezen voor een snee in de buik. Als er ook pus in de buik aanwezig is zal hij de wond enige tijd open laten, om een snellere genezing mogelijk te maken.

Buikvliesontsteking, wat is dat

Een buikvliesontsteking, peritonitis, kan door de blindedarm ontstaan door de ophoping van bacteriën en bloed in het buikvlies. Een buikvliesontsteking kan acuut optreden, maar ook chronisch van aard zijn. Een acute buikvliesontsteking ontstaat door een doorbraak van een darmwand, een ontstoken blinde darm of galblaas. De chronische variant zien we als gevolg van het hebben van tuberculose. Ook bij een buikvliesontsteking zien we klachten als algemene buikpijn, misselijkheid, koorts en moeten overgeven. Laat de pijn niet zitten maar neem dus actie als u enkele van deze symptomen herkent. Houdt ook kinderen en ouderen op dit punt in de gaten. Hun klachten kunnen aanvankelijk wat vaag van aard zijn terwijl er wel degelijk sprake is van een ontstoken blindedarm of erger.

Reacties (4)

Reageer
Wiki4you reageerde 11 jaar geleden
15 Oct 12:22
Beste Tromp van As,
Vele apothekers hebben een bezorgdienst en u kunt uw huisarts ook op bezoek laten komen. Zo blijven is ook geen goede oplossing.
mvg,
Wiki4you
Tromp van as reageerde 11 jaar geleden
13 Oct 16:31
weet niet heb ruim 1 week buikpijnn darmgassen geen ontlastin 76 jaar droeg tenal layers vanwege ontl verl geen controle op anus therapie gehad maar als je slaapt geen controle ontl. transparant doorsch heel weinig beetje 3? 2 theelepels huisart post gebeld moet maar lax middel halen geen hulp geen auto niks geen buren.
Wiki4you reageerde 11 jaar geleden
23 Jan 15:57
Dank je wel.
Henriklein reageerde 11 jaar geleden
22 Jan 14:15
Hallo,

Leerzaam artikeltje! Vooral in mijn geval, omdat bij mij ook enkele jaren geleden de blindedarm werd verwijderd. Nu lees ik dus net in je stukje, waar ik van leer, dat ook ik een buikvliesontsteking had, waar ze mij toen niets over hadden gezegd. Ik lag uren en uren, op het laatst onder de morfine tegen de pijn, te wachten voor de operatiekamer voordat ze mij hielpen. Het had het niet nog langer moeten duren..... Toen ik bij kwam op de uitslaapkamer, lag ik met een grote snee in mijn onder buik, met daarin een buis die het overtollige afval in een zakje moest opvangen. Wat hier nog bij kwam was, was dat ik ook een ziekenhuisbacterie had opgelopen en na zo'n 6 dagen thuisgekomen een ischias opliep van het krampachtige bewegen van de pijn. Dus....al met al was een acute / gesprongen blindedarm zeer zeker geen pretje en de waarschuwingen die je laat doorgalmen in je artikeltje zijn zeker op zijn plaats! Je krijgt van mij een op 1 na hoogste duim!

Met de hartelijke groeten van,

Henri Klein