Afvallen na bevallen
Inleiding
Tijdens de zwangerschap kom je de nodige kilo's aan. De ene vrouw wat meer dan de andere vrouw. Maar allemaal willen we afvallen na het bevallen.
Tijdens de zwangerschap
Het is normaal dat je aankomt tijdens een zwangerschap. Niet alleen groeit er een kindje in je buik, maar ook past je lichaam zich aan. Je lichaam reageert op de zwangerschap door meer bloed aan te maken en vetreserves op te slaan. Sommige vrouwen vallen af tijdens de zwangerschap. Over het algemeen gebeurt dat in de eerste maanden. Door de misselijkheid kunnen veel vrouwen maar weinig eten en sommigen braken daarbij ook nog eens. Er zijn ook vrouwen die gedurende de hele zwangerschap afvallen, terwijl ze toch voldoende eten en de baby goed groeit. Dit komt echter maar zelden voor.
De meeste vrouwen komen aan tijdens de zwangerschap. Dit zijn de gemiddelde kilo's die een vrouw aankomt:
- gewicht kind: 3000-4000 gram
- placenta en vliezen: 700 gram
- vruchtwater: 800 gram
- baarmoeder: 1000 gram
- borsten: 400 gram
- bloedvolume: 1600 gram
- extra vocht: 2000 gram
- extra vet: 2500 gram
Totale gemiddelde gewichtstoename: 12-13 kilo. Bij de meeste vrouwen loopt het aantal kilo's verder op doordat ze meer snoepen dan normaal.
En dan ben je eenmaal bevallen...En wil je graag weer zo snel mogelijk je oude kleding aan. Hieronder volgen enkele tips om weer snel op je gewicht te komen.
Tips voor afvallen na bevallen
- Begin meteen na de bevalling met gezond eten. Laat je niet verleiden om jezelf in de kraamtijd vol te proppen met de lekkernijen die voor het kraambezoek bestemd zijn. Laat je verwennen met bakjes lekker gesneden fruit en zorg ervoor dat er iemand is die de eerste 2 weken 's avonds een lekkere en gezonde maaltijd kookt.
- Ga, zodra je weer hersteld bent, elke dag wandelen met je baby. Dat is goed voor je baby, maar ook voor jou. Probeer in een stevig tempo te wandelen en zoek een bestemming uit waar je naartoe kan wandelen. Bijvoorbeeld naar de stad of een vriendin. Dan kun je een half uur heen wandelen, even pauzeren met een lekker kopje koffie of thee en daarna weer een half uur terug.
- Drink genoeg, maar eet ook genoeg. Je lichaam heeft een topprestatie geleverd en ook de zorg voor de baby kost een hoop energie. Zorg er dus voor dat je wel genoeg binnen krijgt. Dan krijg je ook geen honger tussendoor en zwicht je niet zo gemakkelijk voor ongezonde tussendoortjes.
- Zorg dat je went aan gezonde tussendoortjes zoals stukjes fruit, kleine tomaatjes of worteltjes. Dat is nu niet alleen goed voor jou om af te vallen, maar ook een goed voorbeeld voor je kindje. Als je er al aan gewend bent om gezonde tussendoortjes te eten, dan kun je dit ook je kind aanwennen.
- En de laatste tip is eigenlijk een tip die je tijdens de zwangerschap al moet toepassen: let tijdens de zwangerschap op wat je eet!! Je kunt af en toe best toegeven aan je onweerstaanbare drang naar een bepaald soort eten, maar probeer je een beetje te beheersen zodat je geen onnodige kilo's aankomt die er na de zwangerschap extra moeilijk af gaan.