Alles over de bagel
Inleiding
De New Yorkse eetcultuur is niet compleet zonder ze; bagels. Verkrijgbaar op elke straathoek van de stad is dit volksvoedsel nummer één. Maar de bagel verkrijgt ook steeds meer bekendheid in Nederland. Steeds meer supermarkten en eetgelegenheden nemen de bagel op in hun assortiment. Niet gek, met bagels kan je namelijk eindeloos variëren en zijn erg lekker en gezond. Maar wat is de bagel nu eigenlijk en waar komt deze vandaan? Hoe moet ik mijn bagel beleggen? Je leest het in dit artikel!
Wat is een bagel?
Een bagel is een rond broodje met een gat in het midden. Het lijkt qua vorm op de donut, maar de donut heeft een lichtere textuur en is zoeter. De broodjes zijn er in verschillende varianten; met of zonder sesamzaadjes, volkoren of naturel of zelfs met zongedroogde tomaat.
De voedingswaarde: meel, water, mout en gist zijn de basisingrediënten van de bagel. De bagel is erg gezond, het wordt namelijk zonder boter of margarine gebakken. Het bevat dus weinig vet en geen cholesterol. Een losse bagel bevat zo'n 230 calorieën. De bagel wordt vaak gezond belegd, maar pas wel op met teveel creamcheese dit kan de caloriewaarde flink opschroeven.
Waar komt de bagel vandaan?
De bagel werd voor het eerst gemaakt in Oost-Europa. Bij de emigratie van (Joodse) Oost-Europeanen naar Amerika namen zij het recept van de bagel mee. Eerst werd de bagel vooral gemaakt en verkocht in de Joodse wijken, maar al snel steeg de populariteit van het broodje. Men zegt dat de eerste Amerikaanse bagel in 1896 werd verkocht in een bakkerij aan de Lower East Side van New York.
Bagels in Amerika: de bagel is niet meer weg te denken uit het Amerikaanse leven. Het is hier een echt massaproduct geworden. Er zijn twee ontwikkelingen die hier aan hebben bijgedragen. De eerste ontwikkeling is de uitvinding van de bagelmachine door Dan Thompson. De productie van bagels kon zo flink omhoog. De tweede ontwikkeling is de introductie van de voorgebakken en de diepvriesbagel. Lender’s Bagel Bakery introduceerde beide. De diepvriesbagel en de voorgebakken bagel bleken een groot succes.
Dat bagels een groot succes zijn blijkt wel uit het feit dat er zelfs bakkers zijn die vierentwintig uur open zijn om aan de vraag te voldoen, een van deze bakkerijen is H+H bagels. Men zegt ook wel dat hier de beste bagels worden gemaakt. Er worden maar liefst 100.000 bagels per dag gebakken. Na Amerika won de bagel terrein in landen als Canada en Engeland om nu de rest van de wereld te veroveren.
Bagels in Nederland: de bekendste bagelshop in Nederland is Bagels&Beans. Hier worden versbelegde, verschillende hartige en zoete bagels geserveerd. Ook zijn de bagels steeds vaker verkrijgbaar in de supermarkten en bakkerijen.
Bagel en beleg
De bagel kun je beleggen op eindeloos veel manieren, zo kan je de bagel hartig eten of juist zoet.
Hartige bagel: hartige bagels worden meestal belegd met creamcheese, dit is een soort roomkaas. De benkendste hartige bagel is wel de bagel met zalm en creamcheese.
Zoete bagel: bij een zoete bagel kan je denken aan bijvoorbeeld aan bagel met jam, kaneel en rozijnen of zelfs met fruit.