Apple Macintosh
GUI
De eerste Apple Macintosh heette Lisa en werd uitgebracht in 1983. De echte Macintosh werd in 1985 uitgebracht na een schitterende 1984 reclame tijdens de pauze van de Superbowl. Het bijzondere aan de Lisa was dat het de eerste commerciële computer was met een grafische gebruikersinterface oftewel een Graphical User Interface (GUI). Dit in de tijd dat iedere andere computer nog werkte met een Tekst gestuurde gebruikers interface.
Apple Macintosh
Het gebruik van een interface gebaseerd op plaatjes wordt vaak gezien als het bijzondere aan de Apple Macintosh. Maar wat bijzonder was aan de Apple Macintosh was het beperken van het aantal modellen waarvoor de systeemprogrammatuur geschikt was gemaakt en het afstemmen van het besturingssysteem op de gebruikte onderdelen. Daarnaast werd zeker in het begin zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de best mogelijke onderdelen, zodat een
Macintosh met gemak meer dan drie jaar meeging. Dit in tegenstelling tot de computers die werkten met het besturingssysteem van Microsoft en anderen die gebaseerd waren op een tekst interface.
Microsoft en andere makers moesten hun besturingssystemen geschikt maken voor veel verschillende fabrikanten van computers die allemaal hun eigen onderdelen kozen. Met als gevolg dat ze veel programmaregels nodig hebben om al die fabrikanten te vriend te houden en dus veel hardeschijf ruimte gebruikten. Maar ze waren ook afhankelijk van de kwaliteit van de onderdelen die de fabrikanten gebruikten. Niet voor niets staat de afschrijvingsperiode voor een personal computer draaiend onder het besturingssysteem van Microsoft op drie jaar, terwijl je een Apple vaak makkelijk vijf jaar of langer kunt gebruiken. Er zijn bijvoorbeeld mensen die een Apple computer hebben uit de begin jaren negentig die nog steeds werkt. Hoewel de kans groot is dat ze in de loop der jaren bijvoorbeeld de harde schijf hebben vervangen.
Het was dus dat verschil in kwaliteit tussen computers met het besturingssysteem van Apple of Microsoft dat de Apple Macintosh bijzonder maakte.
Gebruikers
Door de combinatie van eerste klas onderdelen en een grafische interface gekoppeld aan systeemprogramma die de gebruiker weinig problemen geeft heeft de Apple Macintosh in de loop der jaren een vaste groep van volgers gekregen. Deze groep heeft nog al eens de neiging om erg trots te zijn op hun keuze voor het gebruik van de Apple Macintosh en zich te verbazen over het feit dat gebruikers van personal computers met een Microsoft besturingssysteem niet voor Apple kiezen. Die verbazing wordt vaak nog groter als zo’n Microsoft gebruiker weer eens vertelt over het jaarlijkse of twee jaarlijkse irritatie ritueel van het herinstalleren van zijn systeemsoftware. De meeste Apple Macintosh gebruikers kopen hun computer standaard ingesteld met de besturingssoftware Operating System Ten (OS-X) en gaan pas over op een nieuwe versie als ze een nieuwe Apple Macintosh kopen. In al die jaren dat ze werken met hun computer doen ze niet aan een herinstallatie en merken ze eigenlijk niet erg veel van een trager wordende computer. Nu zijn daar wel twee redenen voor.
Beschermd besturingssysteem
Door de duidelijke verdeling tussen het besturingssysteem en de toepassingssoftware bij de Apple Macintosh, worden gebruikersprogrammas niet echt trager. Een Macintosh gebruiker heeft dus niet zoveel behoefte aan het herinstalleren van zijn systeemsoftware. Bij computers met een besturingssysteem van Microsoft neemt sommige software vaak veel meer rechten op de computer zelfs buiten de systeemsoftware om. Dat is natuurlijk niet erg als die software daar op een verantwoordelijke manier mee omgaat. Maar kijkend naar de noodzaak om jaarlijks de systeemsoftware te herinstalleren met vaak een volledige herinstallatie van alle toepassingssoftware zijn er niet veel programmas die verantwoordelijk omgaan met de vrijheid, die het besturingssysteem van Microsoft geeft.
Middel of speelgoed
Een tweede reden waarom Apple Macintosh gebruikers weinig problemen ondervinden met hun computer is dat ze de computer veel meer zien als een middel dan als speelgoed. Natuurlijk kent ook de Apple Macintosh wereld programmeurs en hackers die alles uit de computer proberen te halen waarmee ze werken. Voor hun is de computer hun werk. Maar het overgrote deel van de andere Apple gebruikers zet zijn Mac aan om een programma te gebruiken en doet bijna niets met zijn systeemsoftware. Daar staat tegenover dat de wereld aan computers die werken met een Microsoft besturingssysteem vol zit met mensen die het leuk vinden om met hun computer te spelen. Ze gaan opzoek naar manieren om hun computer sneller te maken of om hun eigen wensen aan de computer op te leggen, voor hun is de computer het middel in plaats van een middel. Dit zijn echter niet de mensen die klagen over hun computer en hoe traag hij is. De Microsoft gebruikers die klagen over het herinstalleren van de systeemprogrammatuur zijn de mensen die eigenlijk net als de Apple Mac gebruikers hun computer zien als een middel. Ze vinden dat hun computer moet werken zoals zij dat willen, zonder dat ze er teveel werk aan hebben. Maar tegelijkertijd willen ze niet teveel uitgeven aan die computer, want de Apple Macintosh vinden ze te duur in vergelijking met een met Microsoft besturingssysteem bestuurde pc. Wat ze dus eigenlijk zeggen is dat ze een Apple Mac willen voor de prijs van een pc met een Microsoft besturingssysteem. Helaas is er niemand in de wereld van de computerbouwers bereid om die inspanning te leveren, omdat je dan geen winst zou maken en binnen het jaar failliet bent.
Windows 10
Aanvulling 24 oktober 2017
Sinds 29 juli 2015 heeft Microsoft Windows 10 uitgebracht. Dit besturingssysteem probeert te doen wat Apple al jarenlang doet met Macintosh OSX, namelijk de gebruiker die geen poespas wil een vlekkeloze gebruikerservaring bieden. Voor een deel is dat ook gelukt. Als dagelijks gebruiker, die niet meer wil dan tekstverwerken, e-mailen en browsen, heeft Microsoft een makkelijk werkend besturingssysteem geleverd. Je kunt niet meer te diep ingrijpen in de systeemsoftware zonder de kennis te hebben hoe dat moet. Microsoft zorgt zelf voor regelmatige updates, zodat bekende en ontdekte fouten zo snel mogelijk worden gecorrigeerd.
Helaas blijft de besturingssysteem fabrikant uit Redmond (Washington, VS), een nieuwsgierigaard, waardoor hij zijn software voortdurend allerlei informatie laat versturen over het gebruik van zijn software.
Extra
Afbeeldingen
Index van koppen
GUI Apple Macintosh Gebruikers Beschermd besturingssysteem Middel of speelgoed Extra Afbeeldingen Index van koppen