Bang om te vliegen Tips om over uw vliegangst heen te komen
Inleiding
Een op de drie Nederlanders is bang om te vliegen. En bijna één op de acht durft het helemaal niet. Maar wa als de kinderen aan de andere kant van de wereld wonen, het werk een vliegreis vereist of de rest van het gezin héél graag ver op vakantie wil gaan?
Waarom zijn we bang om te vliegen?
35% van de mensen met vliegangst is bang om neer te storten. Daarbij maakt het besef dat een vliegtuig het veiligste transportmiddel is, niets uit. 35% is claustrofobisch. Alleen het idee al dat die deuren niet open kunnen. 30% is bang controle te verliezen. Men is bang voor onverwachte situaties omdat ze niet weten hoe ze daarop reageren. Wat nou als ik ga gillen? Of flauwval? 22% heeft hoogtevrees. Het gaat niet om de angst uit het vliegtuig te vallen, een blik uit het raampje doet al genoeg. 20% heeft controledrang. Als passagier met je alles uit handen geven: het vliegtuig is niet zelf te besturen, op het weer is ook al geen invloed uit te oefenen. Vooral mannen hebben hier last van. 10% lijdt aan sociale angst. Wanneer je bang bent voor mensen om je heen, is een vol vliegtuig geen prettige plek om te zijn. Mensen die hiervoor bang zijn, zullen ook niet snel naar een voetbalstadion of bioscoop gaan.
Zo gaat u tóch boeken!
Verzamel informatie en lees over vliegangst. Het relativeert enorm om de feiten nog even op een rij te zetten: de kans dat je overlijd door een vliegtuigongeluk is kleiner dan 1 op 25 miljoen. Ter vergelijking: het risico te sterven doordat je thuis uit bed valt, is véél groter, namelijk 1 op de 2 miljoen. En alleen al in Nederland zijn er 1200 verkeersdoden per jaar te betreuren. Wereldwijd overlijden 450 mensen doordat een vliegtuig neerstort. De ellende is dat deze ongelukken heel uitgebreid in het nieuws komen, juist doordat ze zo ongewoon zijn. In theorie overtuigt van de veiligheid van het vliegverkeer? Hak dan de knoop door: of boek een ticket, of doe het niet. Zolang de twijfel er is wel of niet te vliegen, neemt de spanning alleen maar toe.
Tips voor als u (bijna) in het vliegtuig zit
Laat koffie, cola en chocola staan. De cafeïne die erin zit, maakt nóg onrustiger. Bovendien is de lucht in het vliegtuig net zo vochtarm als die in de Sahara en heeft cafeïne een uitdrogend effect waardoor je je ook lichamelijk niet lekker voelt. Als je die fysieke klachten wijdt aan de vliegangst, wordt het alleen maar erger. Zorg dat u aan boord voldoende drinkt en kies het liefst melk, sap of water. Alcohol is niet verstandig. In de lucht komt dit drie keer zo hard aan! Vlieg niet met een lege maag, dan bent u namelijk gevoeliger voor de bewegingen die het vliegtuig maakt. Turbulentie wordt dan nog vervelender. Een lange vlucht en een jetlag voor de boeg? Kies dan een maaltijd met veel koolhydraten zoals pasta. Dat helpt u sneller over de ergste vermoeidheid heen.