Behandeling van nekhernia
Als een nekhernia teveel opspeelt en daarmee het dagelijks leven teveel belast, is een operatie door een neurochirurg een alternatief. Door middel van een MRI-scan kan hij vaststellen waar de nekwervel zodanig versleten of beschadigd is, dat een operatie noodzakelijk wordt geacht. Dit kan ook met een CT-scan, maar dan wordt contrastvloeistof toegediend. Een nekhernia opsporen met een ouderwetse röntgenfoto is bijna onmogelijk. Wel is het een belangrijk hulpmiddel bij het vaststellen van de diagnose en het bekijken van de stand van de botten ten opzichte van elkaar.
In eerste instantie kijken de doktoren enige tijd aan of een nekhernia vanzelf overgaat. Het uitvoeren van een operatie binnen zes weken na het openbaren van de eerste klachten komt verhoudingsgewijs niet vaak voor. Als dit wel het geval is, dan is er vaak sprake van heftige uitvalsverschijnselen waarbij direct ingegrepen moet worden.
Operatie
De operatie van een nekhernia kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, maar wordt altijd onder volledige narcose verricht. De meeste nekhernia-operaties 'lopen' via de voorzijde, waarbij de patiënt op zijn rug kan blijven liggen. In mindere mate wordt de operatie via de achterzijde verricht; hierbij moet het hoofd naar beneden op een speciaal daarvoor bestemd kussen rusten.
Opvullen of plaatsen
Afhankelijk van de ernst van de situatie kiest de neurochirurg uit het opvullen van de tussenwervelruimte, het compleet verwijderen van de tussenwervelschijf of het plaatsen van een kunsttussenwervelschijf, een zogeheten discusprothese. Een speciale nabehandeling is er niet en na een de herstelperiode kan men over het algemeen weer normaal functioneren.
Oorzaak
De klachten van een nekhernia beginnen vaak met hoofdpijn, pijn in de nek, zere schouders of een arm die moeilijk beweegt. Dit wordt veroorzaakt door een uitpuilende tussenwervelschijf. Tijdens het ouder worden treedt er soms slijtage op, waardoor de tussenwervelschijven hun houding ten opzichte van elkaar verschuiven. Daarnaast is overbelasting ook de kwade genius bij mensen die gevoelig zijn voor het ontstaan van een nekhernia.
Pijn
Vaak puilt een van de tussenwervelschijven uit en veroorzaakt een scheur in de nabijgelegen vezelring. Meestal scheurt deze ring op de plaats waar de zenuwwortel het wervelkanaal verlaat. Dit veroorzaakt een zeurende pijn, terwijl de beknelling ook nog eens functieverlies van de zenuw kan veroorzaken. Hoe harder op het zenuwuiteinde wordt gedrukt, hoe groter de klachten zullen zijn. Toch hoeft een nekhernia niet altijd klachten te geven. Soms hebben mensen het helemaal niet in de gaten dat de tussenwervelschijven in de nek niet helemaal goed op hun plaats zitten. Een nekhernia heeft veel te maken met de lichamelijke gesteldheid en komt in sommige families vaker voor.
Zwaar werk
Het verrichten van zwaar werk is niet altijd de oorzaak van een nekhernia. En een nekhernia wordt het meest vastgesteld bij mensen tussen 25 en 50 jaar. Het aanleren van een betere houding en manier van bewegen kan een nekhernia voorkomen of de klachten aanmerkelijk verminderen.
Behandeling
Een nekhernia zal in de meeste gevallen met een gedoseerde mix van beweging en rust na een tijdje vanzelf overgaan. Plat in bed liggen werd in vroegere tijden regelmatig voorgeschreven, maar door voortschrijdend inzicht wordt dit nu juist als de meest foute behandeling van een nekhernia gezien. Bij een constante bedrust verslappen de spieren, holt de algehele conditie achteruit en daar is ook een nekhernia niet bij gebaat. Gewoon doorgaan met de dagelijkse gang van zaken en het ontzien van teveel nekinspanning blijkt in de meeste gevallen de beste behandeling.
Fysiotherapeut
Als de pijn te erg wordt, is het nemen pijnstillers de beste keus. Een fysiotherapeut kan eveneens veel betekenen, hij legt uit wat de juiste houding is om de tussenwervelschijven zo min mogelijk te belasten. Als een lichaamshouding en de klachten duidelijk met elkaar in verband te brengen zijn, helpt een Cesar of Mensendieck oefentherapie om een nekhernia in de toekomst te voorkomen.
Als de klachten na een geruime tijd niet verminderen, kan een operatie de oplossing zijn om de nekhernia te verwijderen. Tijdens deze operatie wordt de betreffende tussenwervelschijf verwijderd, waardoor automatisch de beklemming en de uitpuiling in het wervelkanaal verdwijnt. De zenuw krijgt weer alle ruimte en gaat weer als tevoren functioneren. In de lege ruimte die ontstaat kan een nieuw kunstbot geplaatst worden om de rest van de nek te stabiliseren. Vervolgens bevelen de specialisten een herstelperiode van twee tot vier weken aan om de nek naar behoren te laten functioneren.