Belangrijke internet adviezen
Netwerk
Internet problemen
Hoewel internet met alle structuren een hele veilige omgeving is om mee te werken, moet je een paar dingen niet vergeten als je op internet werkt. Het internet is misschien wel heel stabiel, maar de uiteinden zijn dat niet. Dus waar internet door zijn netwerkopzet redelijk veilig is, kan je eigen computer en de computer waarmee je aan de andere kant verbonden bent kapot gaan. Als dat gebeurt terwijl je bijvoorbeeld op LeerWiki een tekst aan het invoeren bent, dan ben je dus alles kwijt.
Verder is het internet net zoiets als het snelwegnetwerk in Nederland, je kunt van de ene snelweg op de andere komen. Rij in Den Haag de A12 op en je kunt bij Utrecht ervoor kiezen om de A2 of de A27 te nemen. Je kunt er zelfs voor kiezen om door te rijden op de A12 en bij Arnhem te kiezen voor de A30 en vervolgens over de A1 terug te rijden naar Amersfoort. Het punt is echter dat je nog steeds in Den Haag de A12 op moet. Als die oprit geblokkeerd is dan zul je een andere oprit moeten zoeken. Voor je computer is dat nog slechter geregeld. Of je moet ervoor gekozen hebben om zowel inbel, ADSL, ISDN, glasvezel, sateliet en kabel aansluitingen te nemen. Maar als je alleen ADSL of Kabel hebt, dan hoeft alleen maar de elektra uit te vallen bij je internet service provider om het internet onbereikbaar te maken. Of zoals in het voorjaar van 2010 Ziggo overkwam dat een verdeel station crashte en half Nederland zonder telefoon, internet en televisie zat. Het kan zelfs verkeerd gaan bij KPN telecom en dan ben je ook buitengesloten. Behalve natuurlijk als je een goeie relatie met je buren hebt en gebruik mag maken van hun WiFi aansluiting die via kabel internet opgaat.
Hoe veilig internet dan ook mag zijn, het is en blijft mensenwerk en er kan van alles misgaan, zowel thuis, als bij de leverancier van telefoon en kabel of de ISP of de server van LeerWiki.
Internet advies
Het beste advies dat een ervaren internet gebruiker dan ook een beginnende gebruiker kan geven is:
Zorg dat je werk op meerdere plekken beschikbaar is.
Waar komt dit op neer? In het Engels heet het ook wel zorg voor een backup. Maar eigenlijk betekent het werk nooit exclusief aan je artikelen op sites als LeerWiki, Blogger, Infoyo, Artikeltjes.com, Web-log, Punt.nl, Wordpress, Volkskrantblog. Een betere taktiek is om een artikel te starten in een tekstverwerker op je eigen computer. Vervolgens als je een aantal zinnen hebt geschreven plak je ze in de editor op de site op internet en slaat het artikel op. Je zou iedere alinea of paragraaf zo kunnen schrijven, knippen, plakken, opslaan. Mocht je eigen computer crashen, dan staat een deel van je werk al op de server van de site waarop je publiceert. Mocht de verbinding wegvallen, dan staat de tekst nog gewoon bij jou op je harde schijf. Mocht de server van de site crashen dan heb je niet al je werk voor niets gedaan. Niets zo frusterend als een half uur of uur gewerkt te hebben aan een artikel en vervolgens alles kwijt te zijn. Bijvoorbeeld omdat de server ieder half uur reset, terwijl jij denkt nog steeds ingelogd te zijn op de website.
ISP
Daarmee heb je natuurlijk nog niet het probleem opgelost van de enkele oprit waarmee je computer vastzit aan internet. Als je het geld hebt dan kun je natuurlijk voor die twee of drie keer per jaar dat je ISP problemen heeft een tweede ISP nemen. Goedkoper is het echter om zelf een draadloze router te nemen en afspraken te maken met je buren over het delen van elkaars internet aansluiting. Moet je natuurlijk niet allebei dezelfde ISP nemen. Verder moet je dan ook afspreken dat de ene ADSL neemt en de ander kabel. Want anders heb je het probleem van het uitvallen van de telecom leverancier nog niet opgelost.
Elektra
Tot slot kun je ook nog een generator nemen voor het geval de elektra uitvalt. Overigens zul je zien, dat als de elektra uitvalt dat je hele wijk zonder stroom zit, ook al heeft iedereen een andere elektriciteitsleverancier. Een gevolg van het feit dat er niet net zoveel elektriciteitsinfrastructuur door de Nederlandse wijken liggen als er aanbieders van elektra zijn.
Browser back button
Nu is er nog één truc die je kunt uitproberen als je alle bovenstaande adviezen niet hebt gevolgd. Dit is een trucje dat te maken heeft met de kwaliteit van je browser. Sommige browsers bewaren de vorige pagina waar je geweest bent, zodat je met de back button eenvoudig terug kunt surfen. Sommige browser doen dat zelfs met twee of meer paginas terug. Er zijn echter een paar browsers die je met een gerust hart verschrikkelijk goed mag noemen als het gaat om het opslaan van vorige pagina’s. Die browsers slaan zelfs de bewerkingen op die je op een editor pagina hebt uitgevoerd. Dus je zit te schrijven op LeerWikien je denkt ik kijk eens hoe de tekst er uit zou zien als een bezoeker van LeerWiki hem leest.
Vervolgens zie je bij terugkomst in de editor dat je tekst verdwenen is. Of je moet helemaal opnieuw inloggen op LeerWiki, bijvoorbeeld omdat je inlogtijd verstreken is net op het moment dat je wilde gaan kijken naar de opmaak. Waar je vijf of tien jaar geleden je tekst kwijt was, die oude browsers bewaarden alleen maar de url’s van de pagina’s waar je geweest was, daar kun je nu met de back button vaak nog de tekst terughalen. Vervolgens kun je dan die tekst uit de browser knippen en plakken in een tekstverwerker, probleem opgelost. Welke browsers dat zijn zul je zelf moeten uitzoeken.
Een paar andere opties
Mocht je het nu toch allemaal teveel moeite vinden om een backup te maken terwijl je werkt, dan kun je gaan werken in Google docs. De tekstverwerker van Google slaat eigenlijk iedere zoveel regels je werk op. Mocht de verbinding met Google wegvallen, dan waarschuwt de tekstverwerker je dat je tekst niet is opgeslagen en dat je maar beter een backup kunt maken op je eigen harde schijf. Zelf als de server van Google je uitlogt dan krijg je de melding dat je in een ander venster weer moet inloggen, waarna de tekstverwerker vrolijk verder gaat met opslaan, nadat je weer bent ingelogd.
Een variant op dit idee van Google docs zijn speciale programmaatjes die gemaakt zijn om je werkzaamheden op te slaan. Zo zou je bijvoorbeeld een keylogger programma kunnen installeren. Zulke programma’s maken platte tekstbestanden, waarin je zelf de opmaak weer moet aanbrengen, maar je bent tenminste niet alles kwijt wat je hebt gedaan. Wel natuurlijk even uitzetten als je gaat internet bankieren, anders zet je je inlognaam en wachtwoord leesbaar op je harde schijf. Een ander idee is om backup programma te installeren dat altijd actief is, dus ook als je aan het schrijven bent. Je zou het een variant kunnen noemen op de werking van Google docs, maar dan lokaal en niet op internet.
Tot slot
Al die andere adviezen over hoe om te gaan met virussen en spam laat ik hier even buiten beschouwing, daar is namelijk al meer dan genoeg over gezegd door andere auteurs.
Extra
Afbeeldingen
- Netwerk door graur razvan ionut via FreeDigitalPhotos.net
- File via imageafter
- Crash door thomaskv
- Knop door duboix
Index van koppen
Netwerk
Internet problemen
Internet advies
ISP
Elektra
Browser back button
Een paar andere opties
Tot slot
Extra
Afbeeldingen
Index van koppen