Boedapest, een stad met een glimlach

Boedapest was voor menig notoire Hongarije-ganger als verkeersknooppunt een crime. Nu de rondweg rondom de stad meer en meer gestalte krijgt, wordt het voor menigeen wat vrolijker om rondom het beeldbepalende knooppunt van midden-Europa te rijden.

TomTom

In het verleden moest je jezelf soms letterlijk door allerlei files heenwurmen om voorbij Boedapest te komen. Maar met de jaren kreeg de rondweg gestalte en Boedapest bijna letterlijk haar glans terug. Het is een mooie, levendige en vooral ook bruisende stad waarin cultuur, het snelle leven, grote winkelcentra en oude straten elkaar regelmatig afwisselen. Boedapest, een stad waar je nog een keertje extra naar toe moet gaan om er vertrouwd mee te worden. Alleen diegenen die een bestemming ten noorden van Boedapest hebben, moeten noodzakelijk door het drukke stadsverkeer rijden en wringen. Een extra handicap is wel dat de software van de TomTom door een onbekend gegeven niet goed communiceert in de stad. Experts hebben me verteld dat dit komt door satellieten die elkaar overlappen, maar dat is een gerucht zonder bodem.

Invloeden van buiten

Wie verdwaald in Boedapest en even de tijd heeft, is absoluut niet slecht af. De stad kent vele culturen. De invloeden van de Romeinen, Hongaren, Mongolen, Turken, Joden, Oostenrijkers en Russen maken van de stad een bonte mix. Gebouwen, straten, standbeelden, mensen, plantsoenen en pleinen zijn vaak de moeite van de aandacht waard. De Donau is een beeldbepalend onderdeel van de stadshistorie. Het stadsdeel Boeda is gelegen op de heuvelachtige rechteroever van de Donau, Pest bevindt zich aan de overzijde. Het uitzicht over de Donau met haar bruggen en Pest is de eerste bezienswaardigheid op zich. Grote toeristentrekkers zijn de Burcht, de Matthiaskerk en het Vissersbastion.

Burchtheuvel

Al deze gebouwen zijn te vinden op de Burchtheuvel, net als de Táncsics Mihály utca, een straat aan Boedazijde. De weg is niet ver van de Matthiaskerk gelegen. Veel huizen aan deze straat hebben een prachtige barokgevel. Vanaf de vijftiende eeuw woonden hier de joodse bevolking. De Burcht ligt hoog en bestaat voor het merendeel uit historische en architectonisch fraaie gebouwen. Zelfs de loop van de nauwe straatjes is de laatste zeven eeuwen niet veranderd.

In 1241 is het eerste begin gemaakt met de bouw van de burcht. Hier moest een nieuwe stad voor de bewoners van het verwoeste Pest verrijzen. Het kasteel en de stad zijn bewust gescheiden van elkaar gebouwd, waarbij grote vestigingswallen de veiligheid van de bewoners garandeerden. In 1686 is de oude burcht vernield en kwam op deze plaats een kleine barokstad. Dit karakteristieke gebouw met een façade van meer dan 300 meter en de zeer opvallende hoge koepel is vanaf veel plaatsen in Boedapest te zien.

Matthiaskerk

De Matthiaskerk is neogotisch en was een kerk waar veel koningen gekroond zijn. De kerk is voor het eerst in 1255 voltooid. Daarna volgden echter nog vele verbouwingen. De Matthiaskerk heeft zelfs enige tijd als moskee gediend. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de kerk zwaar getroffen. Bij de restauratie na die tijd ging men weer uit van de gotische versie. De Stefanuskroon en de andere koninklijke insignes zijn namaak, de originelen bevonden zich eerst in het Hongaarse Nationaal Museum. Nu kan men ze in het parlement bekijken. In de kerk zijn ook regelmatig orgelconcerten te beluisteren.

Vissersbastion

Vanaf het Vissersbastion is het magnifieke uitzicht over Boedapest zeker de moeite waard. Hier loopt een imposante trap met aan beide zijden armleuningen 145 treden naar beneden naar de Waterstad. Op het plein tussen de Matthiaskerk en het Vissersbastion staat het standbeeld van koning Stefan I van Hongarije.