Computerworm, wat is het
Wat is een computerworm?
Een computerworm is geen gewoon computervirus, maar een speciale variant. Een computerworm is kwaadaardige software met als voornaamste doel om de bestanden op uw computer te beschadigen en uw persoonlijke gegevens naar anderen door te sturen. De beste manier om besmetting met deze kwaadaardige software te voorkomen, is het installeren van een goed antivirusprogramma dat bovendien helemaal up-to-date is. Zorg dat u regelmatig de software bijwerkt en voer ook regelmatig een antivirus scan uit. Doet u dat niet, dan wordt uw computer een gewillig slachtoffer voor virussen, wormen en Trojaanse paarden. Allemaal kwaadwillige software die u zeker niet op de pc of computer wilt hebben. Misschien is Hitman Pro iets voor u.
Verspreiding van een computervirus
Een computerworm verspreidt zichzelf over het internet, wat een computervirus op zich weer niet kan. Een computervirus heeft een drager nodig om zich te kunnen verspreiden over het internet. Een goede transporteur is in de praktijk een email gebleken of een bestand dat u op internet opent. Een belangrijk verschil met een gewoon computervirus dus. Een worm is vaak ook veel slimmer dan zijn broeders en zusters. Een worm aast op de open poorten van uw computer om daar zo snel mogelijk een kwade code naar binnen te schuiven. Alsof u thuis de tuindeuren wijd hebt open staan en iedereen vrijelijk naar binnen kan. Vooral de lekken in Windows Explorer hebben op deze manier al vaak tot een grote verspreiding van wormen op internet geleid, maar het kan u ook overkomen met een andere browser. Alleen een verbinding met het internet is dan al voldoende om besmet te worden. De worm kent het lek in Windows Explorer, constateert vervolgens dat uw pc ook dat lek heeft en floept ongemerkt de kwaadaardige software naar binnen. En dan is het kwaad geschied. Probeer de worm dan nog maar weer weg te krijgen. Voorkomen is hier dan ook veel beter dan genezen.
De Downadup worm
Een goed voorbeeld van een kwaadaardige worm is de Conficker worm. Hij heet ook wel Kido of Downadup worm. Wie niet regelmatig een patch update bij Windows heeft opgehaald om de aanwezige lekken in de browser te dichten, loopt nog steeds kans op besmetting met deze worm. Stel uw pc zo in dat u automatisch de noodzakelijke patches binnen haalt.
Adressenbestanden worden gelezen
Heeft de worm eenmaal toegang tot uw pc, dan kan hij zich zeer snel zelfstandig verspreiden via internet. Een worm is zo geprogrammeerd dat hij zelfstandig adressenbestanden kan lezen en langs die weg ook anderen in het netwerk kan proberen te besmetten.
Een gratis anti virus programma installeren
Mijn advies: koop een goed anti virus programma. U kunt uw pc ook online laten scannen bij bijvoorbeeld Mc Afee. Of installeer een gratis anti virus programma, maar bescherm uw pc en uzelf. Maar let wel op: normaliter kan de software zich regelmatig updaten om ook de meest recente computervirussen en computerwormen te herkennen. Maar dat kan de software alleen voor elkaar krijgen als de pc ook regelmatig online is. Wie dus een tijdje met vakantie gaat of een tijdje zijn pc niet gebruikt loopt meer risico om besmet te worden, wanneer de pc na enige tijd weer wordt aangezet. Hebt u nog een oude versie van de browser en is uw antivirus programma niet bijgewerkt, dan hebben computerwormen uw pc zo gevonden. Besmetting kan dan veel sneller plaats vinden dan het updaten van uw pc aan tijd vraagt. U bent met andere woorden besmet voordat u het weet.