Consuminderen

Inleiding

Omdat er momenteel een economische crisis heerst, worden veel mensen ineens met de neus op de feiten gedrukt. Geld vliegt eruit, terwijl niemand een geldboompje in de tuin heeft staan. Veel mensen zijn dan ook op zoek naar manieren om geld te besparen. Maar hoe doe je dat eigenlijk: consuminderen?

De term zelf

De term 'consuminderen' is het tegenovergestelde van 'consumeren', wat 'nuttigen', 'gebruiken' of 'verbruiken' betekent. Consuminderen is eigenlijk een woordspeling dat het tegendeel van consumeren betekent. Het 'meer' is veranderd in 'minder'.

Wanneer kwam consuminderen in opkomst

In de jaren negentig kwam de term consuminderen in opkomst. Er werd mee bedoeld dat je zuinig moest zijn en moest besparen in plaats van veel kopen en bruikbare spullen weer snel weggooien.

Waarom is het nu een actueel onderwerp?

Door de huidige kredietcrisis zijn er mensen die ontslagen worden en dus met minder geld moeten leren leven. Maar er zijn ook heel veel mensen die door de kredietcrisis ineens kritischer naar hun consumeergedrag kijken.

Hoe kan je consuminderen?

Algemeen

  • Breng eerst je financiële situatie in kaart. Houdt een maand lang bij wat je uitgaven en inkomsten zijn. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een bestand maken in Excel waarin je de datum vermeld, de omschrijving en het bedrag. Aan het einde van de maand kun je alle uitgaven en inkomsten naar categorie markeren met een kleur (rood voor vaste lasten, groen voor boodschappen, blauw voor inkomsten, etc.). Hierdoor heb je een duidelijk en overzichtelijk beeld van jouw persoonlijke financiële situatie.
  • Kijk vervolgens waar je op kunt besparen.

Boodschappen

  • Besparen op de boodschappen kan heel simpel. Kijk in de folders of op internet welke producten er in de aanbieding zijn. Zoek vervolgens recepten waarin je de producten kunt gebruiken. Op de site van Albert Heijn kun je een ingrediënt intypen en vervolgens allemaal recepten zoeken waar dat ingrediënt in gebruikt wordt( AH Recepten)

Ook helpt het om van tevoren een boodschappenlijstje te maken en alleen te kopen wat er op je lijstje staat.

  • Koop producten zoals tandpasta, wasmiddel, shampoo en dergelijke alleen in de aanbieding. Er zijn regelmatig goede aanbiedingen voor dit soort producten en omdat ze lang houdbaar zijn, kun je er ook een voorraadje van inslaan.

In huis

  • Kijk of je kunt besparen op energie, water of telefoonkosten. Op internet zijn verschillende sites waarop je energie- of waterleveranciers met elkaar kunt vergelijken. Door een goedkopere leverancier te kiezen kun je geld besparen. Dit geldt ook voor je (mobiele) telefoonkosten.
  • Was op koude temperaturen. Tegenwoordig zijn de meeste wasmiddelen geschikt om ook op koude temperaturen te wassen. Hierdoor kun je besparen op je energiekosten.
  • Laat de was buiten drogen of binnen op een droogrek. Een wasdroger kost veel energie en dus geld.
  • Verwarm alleen de ruimtes die echt noodzakelijk zijn en waar je je veel in bevindt. Misschien kun je wat warmere kleding dragen en de verwarming een graadje minder warm zetten.
  • Datzelfde geldt voor het licht. Laat lampen alleen branden in de ruimte waar je op dat moment bent.
  • Schakel apparaten die je niet gebruikt uit.
  • Heb je spullen die je niet meer gebruikt? Gooi ze niet weg maar zet ze op Marktplaats of breng ze naar de kringloopwinkel. Op die manier gooi je niet onnodig goede producten weg, en kun je er nog een leuk extraatje mee verdienen.