Creditcard of kredietkaart: kaart met een duur randje!
Creditcard of kredietkaart
Het lijkt een zegen voor de consument: de betaalkaart, ook wel kredietkaart of creditcard genoemd. Je koopt iets, je betaalt met je creditcard en je betaalt pas echt een maand later en dit nog wel zonder rente! Zo werkt een creditcard! Maar wat gebeurt er als je na die maand niet kan terugbetalen?
Creditkaart: wat is het
De letterlijke vertaling luidt als volgt: een creditkaart is een elektronische gegevensdrager in de vorm van een magnetisch gecodeerde kaart met geïntegreerde chips.
Hoe werkt een creditcard
- Een kredietkaart (of creditcard) is een kaart waarmee je aankopen kan doen of betalingen kan verrichten die je dan later moet betalen. Het verschil met je gewone bankkaart is dus dat het bedrag niet onmiddellijk van je rekening gaat. Je ontvangt eerst een overzicht met de te af te rekenen bedragen en die gaan dan op het einde van de maand of begin volgende maand van je rekening af (afhankelijk van je bankinstelling). Met een kredietkaart koop je dus eigenlijk op krediet (vandaar natuurlijk de naam) of, nog anders gezegd, op afbetaling maar de beschikbare tijd om af te betalen is één maand.
- Een voorbeeld uit de praktijk: op 3 augustus koop je een nieuwe wasmachine (EUR 800) en je betaalt met je creditcard. Op 18 augustus koop je een nieuw fototoestel (EUR 400) en je betaalt weer met je creditcard. Vervolgens krijg je van je bank op het einde van de maand een betalingsoverzicht waarop staat waar, wanneer en het bedrag van de beide aankopen. Totaal af te rekenen bedrag: EUR 1.200. Op dit overzicht staat ook de datum vermeld waarop dit volledige bedrag zal worden afgeschreven van je rekening. Je betaalt dan geen intresten op die gedurende enkele weken geleende som geld.
- Op elke kredietkaart zit een limiet, gaande van Euro 1.200 tot 2.500. Deze limiet wordt bepaald door uw bank en is afhankelijk van uw financiële situatie op dat ogenblik. Je kunt vragen om deze limiet te verhogen. Hiervoor moet uw bank uiteraard toestemming geven.
- Heeft u na één maand het bedrag niet ter beschikking dan kunt u een verzoek indienen om gespreid terug te betalen. Hier schuilt de adder onder gras van (alle) betaalkaarten! Indien je gespreid gaat terug betalen, moet je namelijk rente gaan betalen op het uitstaande bedrag en die rente is niet van de minste!
- Hoe bekom ik een kredietkaart? U kunt een kredietkaart ook online aanvragen ongeacht uw huidige bank. Dan ontvangt u per post een activatiecode.
Welke kiezen Visa of Mastercard?
- Als je eraan denkt om een kredietkaart aan te schaffen kom je beide merknamen tegen: VISA en MasterCard. Er is niet veel verschil tussen beide kaarten. Je kan er bijna overal ter wereld mee betalen en dat is toch de voornaamste functie van een creditcard. VISA was de eerste die op de markt kwam met betaalkaarten en is daardoor misschien iets meer bekend.
- Eigenlijk kan je zelf niet kiezen of je een Visa Card of een Mastercard kiest want de aanbieder van de betaalkaart is reeds lid van of de Visa club of de Mastercard club! Zie enkele regels verder welke bank bij welke kaartmaatschappij zit!
- En eigenlijk maakt het ook niets uit: het zijn toch de kaartaanbieders (meestal de banken dus) die de tarieven en kosten die gepaard gaan met een betaalkaart bepalen!
1. Wie is Visa?
Visa International Service Association is gevestigd in Californië, Amerika. De kredietkaarten van VISA zijn wereldwijd het meest geaccepteerd. Welke banken? Citi, ABN AMRO.
2. Wie is Mastercard?
Mastercard International Incorporated is gevestigd in New York, USA. MasterCard is na VISA de meest geaccepteerde kredietkaart ter wereld. Welke banken? Fortis, Rabo, ING/Postbank,.
Zijn alle creditcards hetzelfde?
- Ja, als je het over het formaat hebt wel!
- Nee, creditcards verschillen onderling vooral op het gebied van rente, kosten en voorwaarden. Deze verschillen worden niet bepaald door VISA of MasterCard zelf maar door de bank of aanbieder van de betaalkaart.
Welke kosten spelen een rol?
De aanschaf van de kaart zelf: de jaarlijkse kosten voor het hebben van een betaalkaart variëren van aanbieder tot aanbieder.
De rente die je betaalt bij gespreid (flexibel) terugbetalen van het uitstaande bedrag: ook variabel per aanbieder.
Kosten die je moet betalen bij eventuele wisselkoersen: bijvoorbeeld je koopt iets online in Groot-Brittannië en betaalt in Britse ponden.
Conclusie 1: welke zijn de voordelen?
1. Wereldwijd betaalgemak, ook op internet!
2. Aankopen met kredietkaart zijn meestal verzekerd tegen verlies en diefstal. Dit geldt ook voor uw online aankopen. Wordt uw product niet afgeleverd door de internetwinkel dan kunt u de betaling gemakkelijk terug laten draaien.
3. De betaling wordt uitgesteld tot aan het einde van de maand, zonder enige kosten.
4. Mogelijkheid om uw betalingen uit te stellen (u betaalt dan wel rente). Wil je meer weten over deze ‘rood staan’ tarieven dan moet je goed zoeken op de websites! De meeste banken vermelden deze percentages niet spontaan. Ga vandaag maar uit van 11% tot 15%/jaar! Banken zijn goedkoper dan bijvoorbeeld winkelketens enz...! Bovendien: deze rentetarieven zijn zeer variabel: ze kunnen om de paar maanden wijzigen!
5. Kredietkaartmaatschappijen bieden vaak extra voordelen zoals het sparen van punten of speciale aanbiedingen.
Conclusie 2: welke zijn de nadelen?
Fraude komt wel eens voor. Maar ... dit risico wordt bij veel kredietkaarten vrijwel geheel gedekt door de kredietkaartaanbieder. Het is wel van belang om hier goed op te letten voordat u een kredietkaart aanvraagt.
Lenen via uw kredietkaart is relatief duur. Als u kiest voor een lening met een looptijd van een jaar of langer dan kunt u beter kiezen voor een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Met een kredietkaart kunt u heel flexibel lenen, u kunt vervroegd aflossen of juist wat extra lenen. Lenen voor een paar maanden is daarom mogelijk wel interessant met een kredietkaart.
De meeste kredietkaarten hebben een jaarlijkse bijdrage en bovendien zit u voor meerdere jaren vast aan een kredietkaart als je niet tijdig opzegt!
Pinnen met de kredietkaart is relatief duur, pinnen met een bankpas is bijna altijd voordeliger.
Betalen in vreemde valuta is ook prijzig: gemiddeld 2% extra bij de meeste kredietkaarten.
Links
Persoonlijke leningen kosten ook geld! , ,