Darmkanker verschijnselen

Risicoinventarisatie darmkanker

Wist u dat darmkanker een van de meest voorkomende vormen van kanker is in Nederland? Wist u dat deze ziekte in de top drie staat van verschillende vormen van kanker? Wist u dat mannen twee keer zoveel kans hebben op een vorm van darmkanker als vrouwen? Wist u dat vroegtijdige herkenning van darmkanker het genezingsproces positief kan beïnvloeden?

Daarom ben ik eens gaan uitzoeken wat ik kan doen om darmkanker te voorkomen. Mijn bevindingen hebben hier onder overzichtelijk op een rijtje gezet. Heb je aanvullingen, vragen of andere opmerkingen? stuur mij gerust een berichtje!

Aangeboren ziekte of aanleg in de familie

Het is dus mogelijk dat darmkanker zich in jouw familie voordoet. Het is daarom van belang dat jij weet welke familieleden een bepaalde ziekte onder de leden hebben. Vraag er daarom naar, hoewel het wellicht niet het meest gezellige onderwerp is op een feestje. Je vraagt waarschijnlijk niet gemakkelijk op een feestje: "zeg, wanneer hij voor het laatste darmkanker gehad?". Volgens artsen en wetenschappers is de kans echter vrij groot dat een ander familielid eveneens darmkanker kan krijgen (bijvoorbeeld de kinderen van iemand die darmkanker heeft gehad). Schroom niet en vragen ernaar! Zoals we hieronder zullen zien, kan deze vraag en (met name het antwoord erop) van levensbelang zijn.

Behandelingsmethoden darm kanker

Er zijn verschillende behandelingsmethoden bij darmkanker. In Nederland worden andere behandelde methoden gebruikt dan omringende landen, zoals België en Duitsland. Bovendien is er een verschil tussen publieke ziekenhuizen en prive klinieken. Een van de methoden is echter dat de tumor wordt weggesneden uit het darmkanaal waar deze zich heeft gemanifesteerd. Een tumor kan zich ontwikkelen in de dikke darm of de dunne darm. Het is mogelijk dat de artsen de tumor gaan wegsnijden middels een operatie. In de darm bevinden zich vaak verschillende goedaardige darmpoliepen. Een goedaardige darmpoliep kan op termijn kwaadaardig worden, zodat deze ddarmpoliepen veelal meteen worden verwijderd.

Vergoeding ziektekosten verzekeraar

De meeste ziektekosten verzekeraars vergoeden alle behandelingen in het kader van darmkanker en het voorkomen van darmkanker. Uiteraard moet wel eerst een huisarts en waarschijnlijk ook een uroloog hebben vastgesteld dat jij lijdt aan darmkanker.

Preventieve onderzoeken

De meeste ziektekostenverzekeraars vergoeden ook preventieve onderzoeken voor mensen vanaf 50 jaar en ouder. Het kan dan ook geen kwaad om bij een jaarlijkse medische controle aan jouw huisarts te vragen of hij een preventief onderzoek kan uitvoeren naar deze vorm van kanker. Zo zijn er testen op de markt die zeer kleine hoeveelheden bloed in jouw ontlasting kunnen opsporen. Deze hoeveelheden bloed in jouw ontlasting zijn vaak met het oog niet te zien. Deze test is echter nog niet zo lang op de markt, en er is dus geen meerjarenonderzoek met dit middel uitgevoerd. Een positieve uitslag hoeft dus niet meteen te betekenen dat je werkelijk alle symptomen van darmkanker hebt.

Voorkomen is beter dan genezen

Zoals we hierboven hebben kunnen zien, zijn vooral mannen boven de 50 gevoelig voor darmkanker. Mannen hebben twee keer zoveel kans op darmkanker dan vrouwen door is uit statistieken gebleken. Je zou daaruit af kunnen leiden dat het eetpatroon of het levenspatroon van mannen van invloed is op het ontwikkelen van darmkanker. Nadere bestudering van de verschillen tussen man en vrouw levert onder andere de volgende aanwijzingen op:

  • roken
  • overgewicht
  • te weinig bewegen
  • veel dierlijk vet eten
  • te weinig groenten eten
  • te weinig fruit eten

Roken

Dat het roken van sigaren en sigaret is ongezond is, is ruimschoots bekend. Het roken zou ook mede een oorzaak kunnen zijn waarom darmkanker kan ontwikkelen.

Overgewicht

Een ander groot probleem is dat veel mensen veel te zwaar zijn. Ze wegen teveel kilo's. Als vuistregel kan je hanteren dat je jouw lengte in centimeters minder is 1 m mag wegen in kilo's. Kortom als je als man 1 m 78 lang bent, mag je 78 kg maximaal wegen. Helaas zijn er steeds meer mensen die last krijgen van overgewicht. Een onregelmatig voedingspatroon in combinatie met meer eten dan jouw lichaam aan energie nodig heeft, leidt al gauw tot overgewicht.

Bewegen

Regelmatig sporten helpt om jouw gewicht onder controle te houden. Doordat je gaat bewegen, wordt jouw stoelgang gestimuleerd. Als je gezond eet in combinatie met een uurtje per dag bewegen (dat mag zelfs wandelen zijn), dan vermindert dat volgens wetenschappers de kans op het ontwikkelen van darmkanker.

Matig met dierlijk vet

Zorg dat je weinig dierlijk vet eet, zoals varkensvlees. Ook het eten van rauw vlees wordt afgeraden.

Geen rauw vlees

In rauw vlees zitten immers altijd bacteriën. Deze bacteriën kunnen jouw maagzuren en jouw maagsap overleven. De bacteriën gaan dan niet dood en kunnen nadien in jouw darmkanaal nog heel lang en gelukkig leven.

Groeten eten

Het eten van groente is van belang omdat er vezels zitten deze vezels houden de darmen in beweging. De darmen moeten flink hun best doen om deze vezels te verteren.

Fruit eten

Het eten van fruit ten slotte geeft wel voldoende vitaminen om de dag gezond door te komen!