De 3 Rs binnen de marketing: reputatie, relatie en ruil
De 3 R's: Reputatie, Relatie en Ruil
Om niet in de neerwaartse spiraal van de tactische concurrentie terecht te komen, moeten marketingmanagers niet alleen de transactiegerichte marketinginstrumenten (de 4 P's ) optimaal inzetten, maar ook de nodige aandacht besteden aan de Reputatie van hun bedrijf, Relatie met hun klanten en het Ruilproces bevorderen.
Reputatie
Een organisatie ontwikkelt een bepaalde reputatie (het beeld dat de afnemer van een organisatie en haar merken heeft) door wat ze in vergelijking met haar concurrenten doet. Om een positieve indruk op de consument te maken moet ze meer doen dan een kwaliteitsproduct verkopen. Ze moet de koper ook op de lange termijn uitstekende service bieden. Pas als de klant niet alleen tevreden, maar ook enthousiast is, zal hij de organisatie een warm hart toedragen. Zo creëert een bedrijf een goede reputatie. De onderneming moet dus alles in het werk stellen om (door sponsoring, publiciteit, acties en/of persoonlijk contact de klant te bevestigen dat zijn waardering voor de leverancier terecht is. Waardering is de basis van een goede reputatie en het klimaat is hiermee geschapen voor een goede relatie tussen de partijen.
Relatie
Als de meeste merken van een bepaald product ongeveer even goed zijn, is de hamvraag voor de koper niet zozeer “Welk merk koop ik?” maar: “Bij wie koop ik het?”. Marketeers zullen dus moeten laten zien wie ze zijn: welk bedrijf en welke mensen staan er achter het product? Voortdurende interactie met de klant, waarbij op den duur een zekere binding en loyaliteit ontstaat, is het opbouwen van een relatie met grote waarde. Een interactieve website, direct mail met een antwoordnummer en een klantenservicetelefoonlijn zijn effectieve hulpmiddelen bij het creëren van een klantenbinding. Om een band met hun klanten te creëren, proberen ondernemers de communicatie te verbreden en verdiepen. Dit vergroot de loyaliteit. Binnen relatiemarketing vormt elke transactie slechts één van de schakels in de ketting tussen de onderneming en haar klanten, maar deze kan wel aanzienlijk bijdragen aan het verstevigen van de relatie tussen beide partijen. Dat alleen al onderstreept de noodzaak van een planmatig, goed uitgedacht beleid bij de implementatie van het marketingconcept.
Ruil
De consument van deze eeuw zoekt afwisseling: hij wil steeds meer en steeds beter. Deze reactie op de toename van overvloed maakt het voor tal van bedrijven moeilijker een proces van ruil met een vaste groep klanten tot stand te brengen. Indien het bedrijf echter op basis van een reputatie een relatie heeft gecreëerd, is de kans groot dat de consument dikwijls voor zijn favoriete merk kiest. Hij gebruikt alleen niet altijd hetzelfde merk. De marketeer moet zich dan ook ten doel stellen marktleider in een bepaald gebruiksmoment te worden.
Conclusie
Een marketeer die erin slaagt een goede reputatie en relatie op te bouwen en alle middelen inzet om te ruilproces te stimuleren (bijvoorbeeld door het aanbod voor de klant te individualiseren), vergroot zijn kansen op succes aanzienlijk. Zo'n bedrijf komt terecht in een opwaartse spiraal van waardering door de klant, Met een strategisch gebruik van de 3 R's onderscheidt een onderneming zich dus in positieve zin van haar minder marketinggerichte concurrenten.