De Eetbare tuin:Boerenkool
Het kweken van Boerenkool (Brassica oleracea var. sabellica)
Boerenkool, de wintergroente bij uitstek, geen enkele andere groente kan nog zo lang in de winter blijven staan en door geoogst worden.
Het zaaien van Boerenkool
Het zaaien van de Boerenkool kan vanaf april tot mei in geulen, op een zaaibed. De geulen mogen tot 2.5 cm diep zijn en een centimeter of 10 uit elkaar.
Verpotten, uitplanten of verspenen van de Boerenkool
Als de planten zo groot zijn, dat ze goed zijn beet te pakken, kunnen ze verplant worden naar de plaats waar ze moeten blijven. Dit zal zo rond eind juni of begin augustus zijn. De boerenkool planten moeten ongeveer 60 cm uit elkaar komen te staan
Standplaats voor de Boerenkool
Voor de Boerenkool is een open standplaats het meest gewenst. Hierbij is het goed als de grond goed los en waterdoorlatend is.
Groei en verzorging van de Boerenkool
De boerenkool krijg een behoorlijke hoeveelheid blad, dat langs een stam groeit. Dit blad is geschikt voor de consumptie. Nadat de planten uitgeplant zijn, heeft de boerenkool nog maar heel weinig verzorging nodig. Alleen bij droog weer moet er water bij gegeven worden. De boerenkool is van zichzelf een behoorlijk sterk gewas.
Bemesting benodigd voor de Boerenkool
Bemesting is uiteraard ook voor boerenkool goed, om mooie grote planten te krijgen. Boerenkool kan echter ook vrij schrale grond verdragen. Wel moet de grond goed waterdoorlatend zijn. Het los maken van de grond voor het planten van de boerenkoolplanten is dan ook zeer gewenst.
Oogst van de Boerenkool
Het blad van de Boerenkool kan van november tot april worden gegeten. De Boerenkool is zeer winterhard en kan dus gewoon op het land blijven staan, tot het nodig is voor gebruik in de winter. Bij erg lange en zware vorst, zal de boerenkool wel bevriezen en het blad zal te week worden. Boerenkool is het lekkerste, wanneer de eerste vorst eroverheen is gegaan. Het blad wordt er iets zachter van. Krijg je na die vorst weer een warmere periode, dan zal de Boerenkool weer gaan groeien. De nieuwe delen zijn dan harder, omdat die de vorst nog niet mee hebben gekregen.
Combinatieteelt geschikt voor de Boerenkool
Groenten die geschikt zijn om in de buurt van de Boerenkool te kweken, zijn
- Andijvie en witlof
- Bonen, erwten en Peulen,
- Hysop , Kamille , Salie en Munt
- Rabarber, Selderij en Bleekselderij
- Aardappels
- Radijs, wortelen en bieten
- gemaaid grasland
- Boerenwormkruid
- Tomaat
Minder geschikt in de buurt van de Boerenkool zijn de planten van de Aardbei, tulpen, sterrekers, uien en zonnebloemen.
Deze pagina is mogelijk gemaakt met behulp van Hoveniersbedrijf Heerde