De Eetbare tuin:Peulen en Doperwten

Het kweken van Peulen en Doperwten (Pisum sativum)

Peulen en doperwten zijn er in 2 vormen. Een lage vorm en een hoge vorm. Je kunt er vanuit gaan, dat de hoge vorm twee tot drie maal de oogst opbrengt. Ten opzichte van de lage soorten. De soorten met de ronde erwten zijn het sterkst. Deze kunnen dan sneller gezaaid worden. Dan de gekreukte vormen.

De Peulen kunnen per plant erg veel oogst opbrengen

Zaaien van Peulen of Doperwten

De ronde doperwten soorten kunnen al vanaf maart al buiten worden gezaaid. De minder sterke soorten zaai je niet voor april. Trek een lange geul in de grond van ongeveer 3cm diep. Laat dan om de 10 cm een boon in de grond vallen. Daarna de geul weer afdekken met grond.

Verpotten, uitplanten of verspenen van de te kweken Peulen en Doperwten

De Peulen en Doperwten worden altijd direct ter plekke gezaaid, en hoeven niet verplant te worden.

Standplaats voor de Peulen en Doperwten

De Peulen en Doperwten houden van zonnige plaatsen en staan graag op goed gedraineerde grond. Deze grond mag ook niet te zuur zijn.

Bij de hoge soorten is het noodzakelijk om een stuk gaas erbij te zetten, om de Peulen of Doperwten tegen aan te laten groeien. Deze klimmen dan voor het grootste deel zelf naar boven en hebben dus weinig begeleiding nodig daarin.

Groei en verzorging van de Peulen en Doperwten

De lage Doperwten en Peulen. Blijven tot ongeveer 50 cm boven de grond. En krijgen kruintjes met de bonen die daaraan hangen. Ze zijn erg makkelijk in het kweken. En vragen heel weinig aandacht. Wel is het belangrijk elke keer de grond er in de buurt lost te blijven krabben. Dit geld ook voor de hogere soorten. Die ook nog iets nodig hebben om tegenop te kunnen groeien. Bij droog weer, regelmatig water erbij geven op de grond.

Bemesting benodigd voor het kweken van Dopererwten en Peulen

Organische bemesting en stalmest zijn beide geschikt. De Peulen en Doperwten hoeven niet heel sterk bemest te worden.

Oogst

Klaar voor de oogst

Als de Peulen eraan komen, kunnen ze groen geoogst en gegeten worden. Ook kun je ze laten hangen, en aan de plant dik laten worden. Daarna de dikke bonen of doperwten die erin zitten oogsten. En eventueel laten drogen voor de winter.

Combinatieteelt

Alle peulvruchtsoorten geven veel stikstof in de grond. Hiervan maken andere snelle groeiers weer graag gebruik. De planten zijn daarom erg geschikt om te planten naast te laten groeien. Zijn de snelle groeiers zoals Komkommers, courgette en mais. Deze planten hebben weer vrij veel stikstof nodig om te kunnen groeien.

Ook een goede combinatie bij peulvruchten zijn Aardappel, aardbei, afrikaantje, andijvie, dille, goudsbloem, kool, peterselie, raap, rode-biet, schorseneer, selderij, sla, spinazie, tomaat, tuinboon, wortel.

Minder geschikt om in de buurt te hebben zijn de knoflook, ui en venkelsoorten

Ziekte gevoeligheid voor vlekkenziekte

Deze ziekte wordt veroorzaakt door besmet zaad. Krijg je deze ziekte, dan geen zaad van de zieke planten bewaren voor volgend jaar. De vlekken komen op het blad. Bij nat weer gaat de ziekte harder. De zieke planten kunnen het beste verbrand worden, om verdere verspreiding te voorkomen.

Deze pagina is mmogelijk gemaakt met behulp van Hoveniersbedrijf Heerde