De baas over onze gevoelens
Gevoelens
Ons wordt geleerd dat we de baas moeten zijn over onze gevoelens, maar de techniek die we daarvoor leren is wegstoppen, niet tonen en meteen reageren. We denken vervolgens dat we de baas zijn over onze gevoelens omdat we ze niet meer ervaren. Maar als we eerlijk naar ons gedrag zouden kijken en de manier waarop we op veel zaken reageren, dan moeten we eigenlijk toegeven dat onze emoties de baas zijn. Helemaal als je je beseft dat je vanuit je emoties reageert.
⬇ Index
Gevoelens en Emoties
Laten we hier even onderscheidt maken tussen gevoelens en emoties. Hoewel in het dagelijkse taalgebruik we beide begrippen door elkaar halen zou je ze eigenlijk verschillend moeten gebruiken. Gevoelens zijn lichamelijke ervaringen die ons kunnen aanzetten tot een bepaalde reactie. Liefde, honger, pijn, afwijzing, jaloezie, frustratie, geluk, plezier, verdriet, veiligheid, onmacht zou je gevoelens kunnen noemen. We hebben ze allemaal en we kunnen kiezen hoe we met ze omgaan. Emoties zijn eigenlijk verwerkte gevoelens die zich vaak uiten in gedrag. Zo is woede een uiting van frustratie of angst. We hebben namelijk geleerd dat we frustratie en angst niet mogen tonen, maar wel woede. Vervolgens gebruiken we vaak woede om uiting te geven aan onze frustratie over een mislukking terwijl we eigenlijk verdrietig zouden moeten zijn. Maar verdriet wordt gezien als een negatief gevoel, terwijl woede ons een gevoel geeft veilig te zijn en onze omgeving te beheersen.
RET
Overigens stelt de Rationeel Emotieve Therapie dat alle emoties reacties zijn gebaseerd op hoe we over iets denken. De RET maakt dus geen onderscheidt tussen gevoelens en emoties. Je bent verliefd omdat je kijkend vanuit een bepaald wereldbeeld een bepaalde reactie hebt op een situatie. Of je bent bang voor een bepaalde soort mensen omdat je in je jeugd slechte ervaringen hebt gehad met die soort mensen. Waarbij je nu vergeet dat het niet die bepaalde soort mensen zijn die zich zo gedragen maar die mensen uit je jeugd die je toen zo behandeld hebben. Maar die ervaring heeft geleid tot een conclusie op basis waarvan je gekozen hebt om op een bepaalde manier te gaan reageren. Vervolgens kies je iedere volgende keer dat je een vergelijkbare ervaring hebt voor die reactie.
In ieder geval reageren veel mensen meer emotioneel dan dat ze hun gevoelens verwerken. Dat kun je toch niet de baas van je gevoelens noemen. Zeker niet als het je emoties, ervaringen en conclusies zijn die bepalen hoe je reageert.
⬇ Index
De baas
Om de baas over iets te kunnen zijn en vooral je gevoelens moet je ze willen erkennen. Vervolgens moet je ze willen ervaren en tot slot moet je ze willen verwerken. Eigenlijk net zoals je pas de baas kunt zijn over je vaardigheden als timmerman als je ze erkent, hebt ervaren en ze toepast. Daarom zul je eerst moeten erkennen dat je timmerman wilt zijn. Vervolgens moet je door het werk van timmerman te ervaren leren wat het is om timmerman te zijn. Die ervaringen moet je verwerken, zodat je timmerman kunt zijn. Je kunt tenslotte wel beweren omdat je een hamer en een zaag kunt vasthouden dat je timmerman bent. Maar eigenlijk ben je pas timmerman als je weet wat een hamer doet met een spijker en wat een zaag doet met hout. Zolang je dat niet weet ben je eigenlijk alleen maar de eigenaar van een hamer en een zaag.
Gevoelens de baas
Ook voor gevoelens geldt dat je ze pas de baas kunt zijn als je erkent dat je ze hebt. Helaas mag dat in onze Westerse maatschappij vaak niet. Zeker niet op het moment zelf, want op het moment dat een situatie gevoelens bij je opwekt moet je meteen reageren. Alsof we in eenMaar om gevoelens te kunnen verwerken, zodat je er de baas over kunt zijn, zodat je kunt beslissen hoe je wilt reageren op basis van je gevoelens, moet je ze erkennen en erkennen kost tijd. Een speciaal voorbeeld van tijd nemen voor je gevoelens is mediteren.
De meeste gevoelens verwerken zou overigens niet veel tijd hoeven kosten als we ze gewoon zouden erkennen. Helaas mag dat wel met positieve gevoelens als blijdschap en liefde, maar niet met negatieve als angst, frustratie en onmacht. Terwijl het juist de negatieve gevoelens zijn die ons de grootste parten spelen. We zouden dus eigenlijk de tijd moeten hebben om onze negatieve gevoelens te ervaren en te verwerken zodat we ze niet hoeven te onderdrukken. Want pas als we onze gevoelens verwerkt hebben kunnen we een beslissing nemen over hoe we willen reageren. Maar helaas mag dat vaak niet, want niemand heeft nog tijd om gevoelens te erkennen, verwerken en een gepaste reactie te formuleren. In plaats daarvan reageren we dus maar emotioneel, vanuit hoe we in het verleden hebben geleerd te reageren op een bepaalde situatie. Tja, dan zijn dus je emoties de baas en ben jij niet de baas van je gevoelens.
⬇ Index
Extra
Afbeeldingen
Index van koppen
Gevoelens
Gevoelens en Emoties
RET
De baas
Gevoelens de baas
Extra
Afbeeldingen
Index van koppen
Links
Blogspot