De nieuwe taxiwet, wat houdt dat in
Een nieuwe taxiwet?
In juli 2011 wordt de nieuwe taxiwet, zoals het er nu naar uit ziet, van kracht. Dit na goedkeuring door het parlement. De Wet gaat onderdeel uitmaken van de Wet Personenvervoer 2000 (WP 2000). Het ministerie van Verkeer en Waterstaat en KNV Taxi zijn onder andere betrokken geweest bij het opstellen van de Wet.
Maar waarom komt er een taxiwet? Wat houdt deze in? En waar is deze Wet van kracht? In onderstaand artikel wordt een en ander in het kort uitgelegd.
Waarom komt er een taxiwet?
In 2000 is de markt voor taxibedrijven opengegaan. Dit betekende in de praktijk dat er, buiten de bestaande taxicentrales, nieuwe taxibedrijven ontstonden. De aanwas was groot en om zo groot mogelijke inkomsten te behalen, zijn er voorvallen bekend dat mensen geweigerd werden omdat de rit te kort was. Er waren taxi's die omreden voor extra geld en passagiers klaagden omdat zij zich onheus behandeld voelden. In 2009 is na een incident met een taxichauffeur een klant overleden. De problemen doen zich met name voor in de "opstapmarkt". Daar waar een taxi op een standplaats wacht op nieuwe passagiers, bijvoorbeeld bij een station of andere drukke ontmoetingsplaatsen.
Op dat moment is door de regering, maar ook door de belangenvereniging van taxichauffeurs vastgesteld dat het vrijgeven van de markt niet leidt tot het gewenste effect. De reputatie van de, merendeel bonafide bedrijven, brokkelde af door de vele incidenten.
Wat houdt de taxiwet in?
Door de taxiwet kan de gemeente taxi's verplichten om zich aan te sluiten bij een herkenbare groep. Kwaliteitseisen dienen door gemeenten vastgesteld te worden waar de taxigroepen aan dienen te voldoen. Voorafgaand aan het erkennen van zo'n groep, dient de gemeente een toets aan deze eisen uit te voeren. Er mag geen grens aan het maximum aantal groepen worden vastgesteld door de gemeenten. Dit om de marktwerking te bevorderen. Er mogen ook geen onderlinge prijsafspraken gemaakt worden. De regering heeft aangegeven dat hier op gecontroleerd gaat worden.
Amsterdam heeft bijvoorbeeld al aangegeven dat één van de eisen waar zij op toetst groepsgrootte zal zijn. De herkenbare groep dient uit ten minste 100 taxichauffeurs te bestaan. De taxichauffeurs krijgen een eigen daklicht en nummer. Zo kan bij klachten direct de juiste chauffeur worden aangesproken en eventuele sancties (door de overkoepelende groep) worden vastgesteld.
Wanneer taxichauffeurs niet zijn aangesloten bij een groep, mogen deze taxi's geen klanten meer ophalen bij door de gemeente vastgestelde standplaatsen.
Waar is de taxiwet van kracht.
De taxiwet zal in eerste instantie in werking treden voor zeven grote gemeenten in Nederland, waarvan bekend is dat daar de grootste problemen gerezen zijn. Deze steden zijn: Eindhoven, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Haarlemmermeer en Enschede. De regering heeft aangegeven dat, wanneer er positieve resultaten behaald worden met deze Wet, de reikwijdte uitgebreid wordt.
De taxiwet, een goede zaak.
De invoering van de taxiwet gaat in de zeven genoemde steden in ieder geval zorgen voor een kwaliteitsverbetering en service voor de passagiers. Voor hen is duidelijker waar naar toe te gaan bij slechte (en goede) ervaringen. Met de invoering van de taxiwet wordt de reputatie van de branche hopelijk weer snel hersteld.