De toekomst: serious gaming!

Wat is serious gaming

Bij serious gaming gaat het niet, zoals de naam reeds zegt, om entertainment. Integendeel, serious games zijn echt nuttig om te spelen. Het gaat om ‘spelend toepassen’. Het zijn spellen met een opvoedkundige, lerende inhoud. De mogelijkheden zijn dan ook zeer divers en onbeperkt: onderwijs, overheid, geneeskunde, defensie, mobiliteit, reclame, kortom van serious gaming gaan we nog heel veel horen!
 

Social gaming

Bij ‘social gaming’ speel je online in een virtuele wereld tegen andere spelers. Denk hierbij aan World of Warcraft. Of zoals in het minder bekende Farmville waar je als boer een hele boerderij moet runnen. Second Life heeft inmiddels zijn hype gehad: de aantrekkingskracht is op. Hyves, Twitter en Facebook zijn nu de toppers, ook voor de bedrijven. Alhoewel ‘social gaming’ staat voor fun gaat er heel veel geld in deze business (een slordige 21 miljard dollar in 2005).

De term ‘serious gaming’ is niet nieuw.

Eind vorige eeuw werd er reeds gebruik gemaakt van educatieve games en simulaties. Echter, internet heeft de wereld veranderd en interactie tussen tussen de deelnemer en het aanbod werd het sleutelwoord. Bij serious gaming gaat het dan met name om het opvoedkundige, het leren. Daarom worden serious games ook ‘social impact games’ of ‘non-entertainment games’ genoemd.

 

Doel van ‘serious gaming’

De mogelijkheden zijn enorm: serious games zullen worden (en worden reeds) gebruikt om te communiceren (bijvoorbeeld de overheid die iets wenst duidelijk te maken aan de bevolking), voorlichting (defensie), educatie (onderwijs) en training (bedrijven). Om iets beter aan te leren zijn games en simulaties sneller en het leerresultaat is veel beter. Op termijn zullen deze games leerboeken, powerpoint presentaties, rollenspellen of colleges vervangen.

Gevolgen van ‘serious gaming’

Het voornaamste gevolg van het gebruik maken van deze games zal kosten besparen zijn. Elke training kan kosteloos ontelbaar keer worden herhaald eens het game is aangekocht. En omdat trainen ter plekke kan, zijn er geen reistijden naar een opleidingscentrum, er hoeven geen externe opleiders worden ingeschakeld en betaald,

Probleempunten

  1. Het gebrek aan kennis over de mogelijkheden met serious gaming; de mogelijkheden zijn nog niet voldoende bekend!
  2. Diegenen die de noodzakelijke beslissingen moeten nemen om deze games in de praktijk te gaan toepassen, denken nog te veel in termen als entertainment. Serious gaming kampt met andere woorden met een imagoprobleem, vooral in het onderwijs en in de gezondheidszorg.
  3. De hoge kosten voor het maken van een game. Dit komt doordat de doelgroep van een dergelijk game beperkt is. En juist omwille van de hoge kosten en de beperkte doelgroep worden moeilijk investeerders gevonden.
  4. En een extra handicap: eenmaal de game ontwikkeld, kan je er moeilijk internationaal gebruik van maken. Denk hierbij aan de taal van het game, de wetgeving in andere landen enz…
  5. Het vinden van geschikt personeel om de games te maken. Een voorbeeld: je hebt specialisten nodig op gebied van 3D vormgeving en programmeren. In de entertainment gamewereld is dit al een probleem dus dit probleem stelt zich nog meer in de ‘serious gamewereld’.

Conclusie

Serious gaming staat nog in de kinderschoenen. Maar dit blijft niet zo! Meer en meer overheden, scholen en bedrijven gaan er gebruik van maken om hun leerdoelen te bereiken en hun boodschap op een ludieke manier uit te dragen. Om je hiervan te overtuigen, bespreken we in een ander artikel het bekendste serious game tot nu toe: America’s Army!