De voor- en nadelen van glasweefselbehang

Glasweefselbehang heeft vele namen. Zo spreek je ook wel van glasvezelbehang, glasvlies of glasvliesbehang. Waar het vroeger vooral gebruikt werd in openbare gebouwen, ziekenhuizen of kantoorgebouwen, is het sinds jaren ook veelgebruikt door particulieren. En dit is niet zo verwonderlijk.

De vele voordelen van dit behang spelen hier ontgetwijfeld in mee. Het is sterk, duurzaam en uiterst geschikt voor slechte muren. Maar ook de verschillende structuren, dessins en patronen maken dat je met glasweefselbehang heel decoratief kan werken. Hieronder vind je de vele voordelen en nadelen van dit behangpapier.

Glasweefselbehang: De voordelen

Decoratief: Dankzij de verschillende patronen en structuren geeft glasweefselbehang dadelijk een warme en decoratieve uitstraling. Bovendien is het gemakkelijk te overschilderen in elke gewenste kleur. Hiermee geef je een kamer dus heel gemakkelijk een eigen look.

Duurzaam: Dit behang is niet enkel duurzaam in afwerking, het verstevigt de muur en zorgt er ook voor dat deze minder snel beschadigd raakt. Dankzij de glasvezels zullen niet zo gemakkelijk gaatjes of kappen in je muur komen. Een goed idee bijvoorbeeld van een kinderkamer waar het helemaal niet erg is als de kinderen tegen de muur stoten.

Geluidsdempend: Er bestaat glasvezelbehang met een geluidsabsorberende afwerking. En deze kan bovendien ook nog eens overschilderd worden. Iets voor de muziekliefhebbers dus die graag de stereo eens opendraaien.

Onderhoudsarm: Glasweefselbehang behoeft geen of weinig onderhoud. Bovendien is het gemakkelijk reinigbaar. Gewoon even met de spons overgaan. Kies hiervoor wel de juiste verf.

Overschilderbaar: Glasvezelbehang is snel en gemakkelijk overschilderbaar in gelijk welke kleur. Zo geef je een kamer een eigen stijl. Bovendien kan het later gemakkelijk opnieuw overschilderd worden.

Sterk: Glasweefselbehang is een behang dat geweven is van kleine glasvezeldraadjes. Deze zijn van nature heel sterk en maken het behang uiterst geschikt voor zwakke of slechte muren. Je kan er dus muren mee versterken door scheuren, gaatjes en barsten te behangen. Het wordt vaak aangeraden bij nieuwbouwprojecten omdat de muren zich vaak nog even moeten zetten en dus nog wat kunnen bewegen.

Vlamvertragend: Glasweefselbehang is vlamwerend of vlamvertragend. In sommige situaties kan dit dus ook een veilige oplossing zijn.

Waterafstotend: Dit behang is vocht- en waterafstotend. Het kan dus ook perfect gebruikt worden in vochtige ruimtes. Denk maar aan de badkamer bijvoorbeeld.

Glasweefselbehang: De nadelen

Irritatie bij aanbrengen: De kleine glasvezeldraadjes in dit behang kunnen tot irritatie van de huid en luchtwegen leiden. Hou hier rekening mee bij het aanbrengen en gebruik dus desnoods latex handschoenen en een mondkapje.

Moeilijk te verwijderen: Glasweefselbehang is vaak met een reden aangebracht. Om een slechte plek of muur te verstevigen. Het verwijderen maakt een muur opnieuw kwetsbaar of zwak. Het verwijderen op zich is vaak een hele klus. Glasvezellijm is een krachtige lijm die maakt dat je gemakkelijk een gedeelte van de muur mee verwijdert met het behang. Opletten en goed nadenken is hier de boodschap.

Duurder: Je dient namelijk niet enkel de prijs te rekenen van het behang, maar ook van de verf die er nadien op dient te komen. Er bestaat glasvezelbehang dat reeds een primer-laag bevat en waar dus minder verflagen overheen moeten.

Welke soorten behang bestaan er

Meer info kan je terugvinden op Behang Online