De voordelen en nadelen van telewerken
Wat is telewerken?
Telewerken verschilt van thuiswerken. Bij telewerken werkt men op afstand van de normale werkplek met behulp van communicatiemiddelen. Voor thuiswerken heeft men geen speciale kwalificaties nodig. Het materiaal wordt door de opdrachtgever bij de thuiswerker afgeleverd. Denk bijvoorbeeld aan het plakken van enveloppen.
Voordelen telewerken
- Met telewerken heb je geen reisbelemmeringen
Doordat telewerkers de auto laten staan hebben ze veel voordelen. Telewerkers hebben niet te maken met files, reiskosten en reistijden. Telewerkers hebben dus meer tijd doordat ze geen reistijd hebben en bovendien besparen ze brandstof. Ook is het laten staan van de auto goed voor het milieu.
- Met telewerken kan je je eigen tijd indelen
Werknemers krijgen zo dus meer zelfstandigheid. Je kan je werkzaamheden uitvoeren wanneer je dat zelf wilt. Je kan dus je eigen werkdeling maken.
- Met telewerken zie je je kinderen weer
Kinderen hoeven niet meer te worden uitbesteed aan het kinderdagverblijf, wat overigens ook fijn is voor de portemonnee. Ze kunnen nu gezellig in de middag een hapje mee-eten. Ook is het makkelijker voor de mama's om een carrière met kinderen te combineren.
- Met telewerken werk je in een vertrouwde omgeving
Veel werknemers prefereren hun eigen werkplek boven het lawaaiige kantoor. Vaak kan je je in je eigen omgeving ook beter concentreren, je wordt immers niet gestoord door collega's.
- Met telewerken bespaar je kantoorruimte
Met de huidige communicatiemiddelen is alle informatie die je nodig hebt voor handen. Je hebt immers nog steeds contact met kantoor door bijvoorbeeld de e-mail en telefoon.
Nadelen telewerken
- Met telewerken heb je te maken met strenge ARBO-eisen
De telewerkplek moet voldoen aan strenge ARBO-eisen. Zo worden er eisen gesteld aan onder andere de bureaustoel en het bureau. Deze eisen kunnen veel geld kosten. Zo kost het niet alleen geld om ze aan te schaffen, maar ook als je ze niet hebt en je word gecontroleerd door ARBO kunnen er boetes uitgeschreven worden.
- Met telewerken kan je worden afgeleid
Telewerkers kunnen worden afgeleid door bijvoorbeeld hun kinderen of de buurman die zomaar even langskomt. Je kan hierdoor afgeleid raken, waardoor je je niet meer kan concentreren op je werk.
- Met telewerken is er geen controle op het aantal gewerkte uren
De werknemer kan niet zien hoeveel uren een telewerker maakt. Iemand die een 36-urige werkweek heeft kan bijvoorbeeld maar 20 uur werken omdat zijn werk al af is.
- Met telewerken heb je gebrek aan structuur en regelmaat
Een kantoor biedt structuur en regelmaat. Er zijn vaste momenten waarop je pauze heb en vaste werktijden. Voor veel mensen is het lastig om thuis ook een goede structuur aan te brengen.
- Met telewerken neemt het onderscheid tussen werk en vrije tijd af
Bij telewerken kan je privéleven en je zakelijke leven door elkaar gaan lopen.