De wereld op internet beoordelen
Internet beoordelen
Je kunt tegenwoordig op bijna iedere site op internet aangeven of je iets leuk vindt. Of door een link naar de pagina op Twitter te plaatsen. Of door op Facebook aan te geven dat je het leuk vindt. Of door het een plus te geven met Google+. Of je kunt het beoordelen op de site zelf met een keuze uit één tot vijf, een plus of min of een cijfer gebaseerd op meerdere factoren zoals hier op LeerWiki. Maar werkt dat nu werkelijk al die beoordelingen.
Beoordelen
Als je goed kijkt naar beoordelen, of waarderen zoals je het ook kunt noemen, dan is het een vorm van betekenis geven. Het is misschien wel een hele grove manier van betekenis geven, omdat het niet verder gaat dan goed of slecht, maar het is een betekenis. Dat je vervolgens door de beperkte informatie die in leuk, lees, goed of slecht zit zelf moet gaan bedenken wat iemands betekenis achter zijn beoordeling is, is wel jammer. Maar in ieder geval hebben we de mogelijkheid om van alles en nog wat op internet van een beoordeling te voorzien. Wat we echt bedoelen met onze beoordeling is voor de waarnemer vaak heel moeilijk in te schatten. Niet omdat wij als beoordelaar onduidelijk zijn, we hebben tenslotte niet een uitgebreide ruimte om ons oordeel te geven. Maar omdat de lezer van de beoordeling zijn eigen waarderingssysteem heeft, dat afwijkt van dat van de beoordelaar.
Beoordelen op internet
Sinds de uitvinding van het sociale internet aan het begin van de eentwintigste eeuw, is het beoordelen van sites de gewoonste zaak van de wereld. Hoewel het begon met het moeten geven van een oordeel in de reactie ruimte op een blog is het tegenwoordig vaak doodeenvoudig. Het enige dat je hoeft te doen is een knop aanklikken en op je Facebook profiel komt de melding dat je een pagina gevonden hebt op internet die je leuk vindt. Of je kunt met een knop een url plaatsen op je Twitter timeline om mensen te verwijzen naar de pagina. Soms kun je er ook nog bij schrijven waarom je het beschikbaar stelt. Zelfs Google heeft met zijn Plus sociale netwerk de mogelijkheid geopend voor mensen om aan te geven wat ze waardevol vinden.
Terwijl sites als LeerWiki, Todio, Artikeltjes.com, Infoyo en vele anderen de mogelijkheid bieden om een minimale of uitgebreide waardering toe te kennen. Dat kan zijn in de vorm van een beoordeling van meerdere artikel factoren of een simpele plus of min tot een schaal met vijf punten.
Volgens de sites
Nu kun je je afvragen waarom al die sites de mogelijkheid aanbieden om een beoordeling te geven. Maar hun belangrijkste antwoord is dat ze daarmee mensen de mogelijkheid willen bieden om hun mening te geven. Daarnaast hopen ze natuurlijk op die manier veel bezoekers te trekken, omdat veel mensen hun beslissingen om iets te gaan bekijken laten afhangen van wat anderen vinden. Terwijl een site als Facebook het schitterend vindt dat mensen van alles en nog wat liken, omdat het ze inzicht geeft in hun voorkeuren. Als ze slim zouden zijn bij Facebook, dan zouden ze de informatie die ze op deze manier verzamelen over hun gebruikers delen met de gebruiker zelf. Misschien kan het systeem dan ook gebruikt worden om mensen bewust te maken van zichzelf en hun wensen.
Overigens kunnen we misschien wel denken dat de mogelijkheid om ons oordeel te geven een nieuw fenomeen is, maar de meeste mensen hebben altijd op deze manier gewerkt. We hebben altijd de mening van anderen gevraagd om te bepalen wat wij vinden of willen. Van de vriendjes die we hadden tot de boeken die we lazen.
Beoordeling waarderen
Er is echter met al die beoordelingen die we kunnen geven een probleem. Hoe weten we wat de ander nu eigenlijk bedoelt met zijn oordeel? Om namelijk iemands oordeel te kunnen beoordelen, moeten we de ander kennen. Ik zal dus vaker iemands oordeel gezien moeten hebben om te kunnen bepalen wat de ander bedoelt. Maar dan nog ben ik niet zeker of mijn beoordeling van het oordeel van de ander klopt. Er zijn namelijk een paar factoren die het oordeel van de ander beïnvloeden. Ik heb het dan over factoren als ervaring, emotie en externe invloeden.
Ervaring
Met ervaring bedoel ik natuurlijk iemands levenservaring, de cumulatie van alle gebeurtenissen in iemand leven. Wat er gebeurde, wie er bij waren, wat hij voelde, welke conclusies hij trok, hoe hij reageerde, de normen die hij toepaste en de waarde die hij gebruikte. Maar ook de invloed van het gedrag van anderen in de vorm van opvoeding en vriendschappen. Iemands ervaring bepaalt in veel gevallen hoe hij ergens op reageert, dus ook op een pagina op internet of dat nu een artikel is in een webshop of een artikel op een site als LeerWiki.
Emotie
Als gaat om emotie dan heb ik het over hoe iemand zich voelt naar aanleiding van een externe invloed. We worden namelijk door alles wat we ervaren emotioneel beïnvloedt. Daarbij maakt het niet uit of het iets is wat we meemaken met andere mensen of zien op televisie of lezen in een boek of op internet.
Invloeden
Iemands emotie wordt echter niet alleen bepaald door wat iemand meemaakt, maar ook door iemands ervaring. Het is bijvoorbeeld heel goed mogelijk dat je vlak voordat je een artikel leest een negatieve ervaring hebt gehad waardoor je een negatief oordeel hebt over het artikel. Je hoort bijvoorbeeld net dat je ontslagen wordt. Als je direct daarna een artikel leest over hoe iemand zijn ontslag gebruikt heeft om een rijk zakenman te worden, dan ben je waarschijnlijk negatief over dat artikel. Terwijl als je op zoek bent naar artikelen over mensen die rijk geworden zijn met zakendoen, dan vind je het een positief artikel.
Zo zijn er nog meer invloeden waardoor een oordeel over een artikel moeilijk te beoordelen kan worden. Het artikel zelf kan zelfs invloed uitoefenen, bijvoorbeeld als het een pijnlijk onderwerp behandelt dat iemand nog niet heeft verwerkt. In zo’n geval kan het oordeel negatief zijn, niet omdat het artikel negatief is, maar omdat de emoties die worden opgeroepen als negatief ervaren worden. Waarna het artikel de schuld krijgt van het negatieve gevoel dat werd opgeroepen.
Waarderen
Om het oordeel van iemand goed te kunnen inschatten moet je die ander dus goed kennen op het gebied van emoties en ervaringen en weten in welke situatie hij zich bevindt op het moment dat hij het oordeel velt. Daarmee kun je eigenlijk stellen dat je nooit kunt weten waarom iemand een bepaald oordeel geeft. Waarna je je kunt afvragen of het dan wel zin heeft om af te gaan op het oordeel dat iemand geeft over een pagina op internet als je zijn motivatie niet kent. Want is een artikel nu slecht geschreven als iemand een lage of negatieve of geen beoordeling geeft. Of is iemand geraakt door het onderwerp en uit hij of zij, zijn of haar emoties op een negatieve manier. Of is het misschien wel zo dat iemand een slechte ervaring heeft met de website of de eigenaren ervan en daarom alle pagina’s, die hij tegenkomt, negatief beoordeelt.
Conclusie
Je kunt tegenwoordig op ongeveer iedere site die je tegenkomt aangeven of je wat je tegenkomt leuk vindt, waardeert of niet. Dat deze mogelijkheid vooral leuk is voor de site zelf laten we vaak buiten beschouwing, zo blij als we zijn dat we onze mening kunnen geven. Maar het punt is echter niet dat we een oordeel kunnen geven. Het punt is dat het moeilijk in te schatten is wat nu eigenlijk precies bedoeld wordt met een oordeel. Factoren als emotie, ervaringen en externe invloeden vertekenen het oordeel dat iemand geeft. Waardoor je iemand heel goed moet kennen om in te kunnen schatten waarom hij of zij een bepaald oordeel geeft. Zo kan iemands emotionele toestand, ervaring met de site of haar eigenaren, of wel of niet verwerkte levenservaringen het oordeel dat gegeven wordt tekenen. Waardoor onduidelijk is of het oordeel een inhoudelijke, een relationele, een taaltechnische of een emotionele reactie is.
Extra
Afbeeldingen
- Wereld via cepolina
- Medaille door Stephanie Hofschlaeger / pixelio.de
- Waardering door RainerSturm / pixelio.de
Index van koppen
Internet beoordelen Beoordelen Beoordelen op internet