Diëtiste of gewichtsconsulente. Waar naar toe
De pondjes vliegen er aan
Je geniet van het leven en hebt helemaal niets in de gaten. Tot je steeds grotere kledingmaten moet gaan kopen. Eén maatje meer is niet zo erg, maar als het elke keer een maatje meer is, wordt het op den duur toch wel ongezond en ook niet zo mooi. Als je er wat aan wilt doen, blijft de vraag: wat ga je er aan doen? Lijnen? Lijnen is lekker afvallen en dan toch weer aankomen. Vaak meer dan je was afgevallen. Je wilt deskundige hulp zoeken. Maar waar kan je heen?
Naar de gewichtsconsulente
Je kan naar een gewichtsconsulente als je gezond bent. Een gewichtsconsulente begeleidt mensen met over- of ondergewicht. In principe kan iedereen gewichtsconsulente worden. De opleiding tot gewichtsconsulente duurt één jaar en om de op de opleiding toegelaten te worden, heb je geen bepaalde vooropleiding nodig. Gewichtsconsulenten met een diploma Gewichtsconsulent kunnen lid worden van de beroepsvereniging, die ook voor bijscholing zorgt. Steeds meer zorgverzekeraars vergoeden de behandeling door gewichtsconsulenten die aangesloten zijn bij de BGN - Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland. Wil je weten of jouw verzekering ook vergoedt, kijk dan even op je zorgpolis.
Denk je dat het beroep Gewichtsconsulente wel wat voor jou is, kijk dan op de site van de BGN. Daar kun je de opleidingen die door de vereniging erkend worden vinden.
Naar de diëtiste
Als je ook een lichamelijk probleem hebt, ga je naar een diëtiste. Op 13 mei 2011 heeft het kabinet besloten dat er geen verwijzing van je huisarts meer nodig is om een bezoek aan een diëtiste te brengen. De diëtiste advieseert je om een dieet te volgen volgens wetenschappelijke richtlijnen. Geheel op jouw lichamelijke probleem afgestemd. Als je bijvoorbeeld moet afvallen en je mag weinig zout om een of andere reden, dan kan de diëtiste je precies vertellen wat je wel en niet kunt eten. De diëtiste begeleidt niet alleen patiënten met over- of
ondergewicht. Maar er komen ook patiënten naar de diëtiste die een speciaal dieet nodig hebben vanwege een hoog cholesterolgehalte, suikerziekte of een ander lichamelijk probleem. De diëtiste is een voedings- en dieetdeskundige. De titel "diëtist" is wettelijk beschermd. Men mag zich pas "diëtist" noemen na afronding van de hbo-opleiding Voeding en Diëtetiek.
DCN - Diëtisten Coöperatie Nederland.
Samenvatting
*Als je gaat lijnen zonder begeleiding dan kan dat je dikker maken in plaats van slanker.
*Heb je een gewichtsprobleem en wil je deskundige begeleiding dan kan je, als je gezond bent, naar een gewichtsconsulente of een diëtiste gaan.
*Voor de diëtiste heb je een verwijzing van je huisarts nodig.
*Heb je verder nog andere lichamelijke problemen behalve dat je af wilt vallen of bij wilt komen, dan is een gewichtsconsulente niet bevoegd je te helpen. De diëtiste is dan de aangewezen persoon.
*Er is een groot verschil in de duur en het niveau van de opleiding tot gewichtsconsulent of diëtiste.
*Je verzekeringspolis kan je alle informatie geven over eventuele vergoeding.
*Zowel de gewichtsconsulenten als de diëtisten hebben een beroepsvereniging.
Vergoedingen dieetadvisering 2012
https://www.independer.nl/zorgverzekering/vergoedingen/dieetadvisering.aspx