Dublin, het andere Ierland
Inleiding
Dublin, hoofdstad van Ierland en hoofdstad van de gelijknamige County Dublin. Wanneer je in Dublin komt, kom je in een heel ander Ierland terecht. Ierland staat bekend om de natuur en mooie wandel- en fietsroutes. Dublin daarentegen is een metropool te noemen. Het is of je in een andere wereld terecht komt, je hebt Dublin en je hebt de rest van Ierland.
Maar voor wie van geschiedenis en cultuur houdt is een citytrip of een weekendje Dublin zeker aan te raden. Dublin is rijk aan honderden bezienswaardigheden en daarnaast kun je er heerlijk winkelen en natuurlijk niet te vergeten een bezoekje brengen aan één van de vele pubs die Dublin rijk is.
Een stukje geschiedenis
Dublin heeft een rijke en ook wel tragische geschiedenis. Het werd in de 10e gesticht door de Vikingen en komt van Dubh Linn (zwarte poel). Wanneer je Dublin op de kaart opzoekt, zie je dat deze stad in tweeën wordt gespleten door de rivier de Liffey. Een beroemde brug over deze rivier is de 'Ha'penny Bridge' (zie foto bij de inleiding).
Zoals gezegd heeft Dublin wel honderden bezienswaardigheden, veel van de mooiste bezienswaardigheden stammen uit de 18e eeuw. In deze tijd was er sprake van de protestantse dominantie en werden de gebouwen zoals onder ander het Custom House, Four Courts en Castletown House neergezet.
In de 19e eeuw vond er een tragedie in de gehele Ierse geschiedenis plaats, de Grote Hongersnood (The Great Famine of The Famine). Deze kwam voort uit een mislukte aardappeloogst en duurde van 1845 tot 1848. Er stierven een miljoen mensen door honger en ziekte. Het inwoneraantal van Dublin werd gehalveerd naar 4 miljoen. Mensen uit hogere milieus trokken weg uit Dublin en vele armen verhuisden juist naar Dublin. Naar aanleiding van de Grote Hongersnood kwam de eerste roep om Ierse onafhankelijkheid.
Een ander belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van Dublin is de Paasopstand van 1916. Op Tweede Paasdag 1916 riepen Patrick Pearse en enkele anderen de onafhankelijkheid uit. Dit deden ze vanuit het General Post Office in O'Connell Street. Binnen een aantal dagen werd de opstand hardhandig neergeslagen door de Britse regering. In die paar dagen kostte dit 300 burgers het leven. De opstandelingen werden opgepakt en naar Kilmainham Gaol gebracht. Hier werden zij doodgeschoten en voortaan als martelaars worden gezien. Wie vandaag de dag in O'Connel street langs het General Post Office loopt, kan nog steeds de kogelgaten in de muren en zuilen zien van de Paasopstand. In Kilmaninham Gaol is de plek waar de opstandelingen werden doodgeschoten ook nog te zien.
Dublin is ook een belangrijke leverancier van tal van beroemde mensen als schrijvers, musici en voetballers. Schrijvers als Oscar Wilde en Bram Stoker (Dracula) werden er geboren. De leden van de Ierse popgroep U2 en de zangers Ronan Keating en Bob Geldof zagen er het levenslicht. Enkele voetballers die uit Dublin komen zijn Damian Duff en Robbie Keane.
De Pubs
Wanneer je een bezoek aan Dublin brengt, kun je niet weggaan zonder een bezoek aan één van de talloze pubs die de metropool rijk is. Hier kun je heerlijk vertoeven en het staat garant voor een gezellig avondje met live muziek en wellicht een pint Guinness.
Enkele noemenswaardige pubs zijn:
- The Brazen Head, deze dateert uit 1750 en is waarschijnlijk de oudste pub van Dublin.
- O'Donoghue's, in deze pub begon de carrière van de Ierse folkgroep The Dubliners.
- Oliver St. John Gogarty, de oudste pub in Temple Bar.
Top 10 bezienswaardigheden
Zoals gezegd is Dublin rijk aan wel honderden bezienswaardigheden. Teveel om op te noemen, daarom volgt hier onder een top 10 van populaire bezienswaardigheden.
1. Kilmainham Gaol
Kilmainham Gaol(Gaol = Jail) is een gevangenis die in 1796 werd geopend en in 1924 werd gesloten. Vanwege de lange geschiedenis en de belangrijke gebeurtenissen in de gevangenis zelf werd besloten om de gevangenis open te stellen voor het publiek. Wanneer je in Kilmainham Gaol rondloopt loop je letterlijk door de eeuwenlange geschiedenis heen. Onder begeleiding van een gids maak je kennis met verschillende delen van de gevangenis. Zo is zijn er nog cellen uit de 18e eeuw bewaard gebleven, kun je een kijkje nemen in de cellen van de opstandelingen en kun je letterlijk de plaats zien waar de opstandelingen van de Paasopstand werden doodgeschoten.
2. Trinity College
Trinity College is zeker een bezoek waard wanneer je in Dublin bent. Hier vind je onder andere het 'Book of Kells' en de 'Old Library' (zie foto). De oude bibliotheek herbergt de grootste collectie van Ierse middeleeuwse manuscripten en is alleen al vanwege de architectuur adembenemend om te zien. Eén van de belangrijkste manuscripten die in de bibliotheek liggen is het 'Book of Kells'. Deze werd rond 800 na Christus geschreven en is een evangelieboek, bestaande uit vier delen.
3. Guinness Hop Store & Museum
Niet alleen voor een ieder die van Guinness houdt, maar ook voor degenen die het drankje niet lusten is het zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen aan de Guinness Hop Store & Museum. Hier maakt men kennis met de zeer rijke geschiedenis van het Ierse Guinness dat al sinds 1759 gebrouwen wordt. De Guinness Hop Store & Museum is gevestigd in de 'St. James Gate-brouwerij'. Naast de tentoonstelling is er ook een winkel aanwezig waar men allerlei Guinness spullen kan kopen. Daarnaast is bij de entreeprijs ook een gratis pint Guinness inbegrepen, die je boven in de bar kunt drinken en onderwijl kunt genieten van een fenomenaal uitzicht op Dublin.
4. Dublin Castle
In de 13e eeuw begon de geschiedenis van Dublin Castle, met het neerzetten van een fort door de Anglo-Normandiërs op de plek waar nu Dublin Castle te zien is. Vanaf de 13e eeuw zou Dublin Castle maar liefst 7 eeuwen lang het symbool zijn van de Engelse overheersing. Door de eeuwen heen is Dublin Castle zo vaak verbouwd dat er van het oorspronkelijke gebouw niet veel meer over is. Het oudste deel van Dublin Castle is de 'Record Tower' (1258) en de 'Bermingham Tower' (14e eeuw).
5. General Post Office
Het General Post Office is een belangrijk gebouw uit de Ierse onafhankelijkheids geschiedenis. Dit gebouw was op Tweede Paasdag 1916 het decor van de Paasopstand. Hier was het waar Patrick Pearse tijdens de Paasopstand de Ierse onafhankelijkheid uitriep. Deze plek wordt dan ook gezien als de geboorteplaats van de Ierse onafhankelijkheid. De Paasopstand werd hardhandig neergeslagen en het gebouw raakte zwaar beschadigd. In 1929 werd het gebouw na 13 jaar heropend. Vandaag de dag zijn de beschadigingen nog steeds waar te nemen. Binnen in het General Post Office is een reeks van schilderijen te zien die aan de Paasopstand herinneren. Het General Post Office ligt aan O'Connell Street, één van de levendigste straten van Dublin.
6. St. Patrick's Cathedral
Eén van de velen kerken die Dublin rijk is, is St. Patrick's Cathedral. Deze grootste kerk van Ierland bestaat al velen eeuwen en is gesticht naast een heilige bron die St. Patrick rond 450 zou hebben gebruikt. St. Patrick is één van de belangrijkste heiligen van Ierland en wordt gezien als degene die het katholieke geloof naar Ierland bracht. Naar deze heilige is de nationale feestdag 'St. Patrick's Day' genoemd.
7. Glasnevin Cemetery
Een bezoek aan een begraafplaats? Ja, zeker! Glasnevin Cemetery is niet zomaar een begraafplaats. Het is de grootste begraafplaats van Ierland waar ruim 1,2 miljoen mensen begraven liggen. Glasnevin Cemetery stamt uit 1832 en er liggen vele belangrijke en beroemde mensen uit de Ierse geschiedenis begraven. Enkele daarvan zijn Michael Collins (leider uit de onafhankelijkheidsstrijd), Eamon De Valera (jarenlange president van Ierland) en Brendan Behan (schrijver en IRA-strijder). Ook de in 2009 overleden zanger Stephen Gately (Boyzone) werd op Glasnevin Cemetery begraven.
8. St. Stephen's Green
St. Stephen's Green, een oase van rust in hartje Dublin. Een aanrader voor wie zich even wil terugtrekken uit de bedrijvigheid van de de metropool. Even heerlijk bijkomen in een mooi park die al eeuwenoud is. In 1664 werd St. Stephen's Green omheind en in 1880 kreeg het zijn huidige grootte en vorm van 9 hectare. Onder het wandelen kom je beelden, bustes en gedenktekens van bekende Dubliners tegen.
9. Dublin Zoo
Dublin Zoo is een dierentuin gelegen in het Phoenix Park. De dierentuin herbergt ruim 700 dieren van over de hele wereld. Voor elk wat wils dus. Voor Nederlandse begrippen is het geen erg grote dierentuin, maar je kunt er heerlijk een dagje vertoeven en je aanmelden voor het programma 'Meet the Keeper'. Dit programma houdt in dat bezoekers van Dublin Zoo de verzorgers van bepaalde diersoorten kunnen ontmoeten. Daarnaast zijn er ook voederactiviteiten. Na een dagje in Dublin Zoo doorgebracht te hebben, kan men in het Phoenix Park nog even heerlijk uitrusten.
10. National Museum of Ireland
Een ander historisch gebouw in Dublin is het National Museum of Ireland. Het gebouw werd aan het eind van de 19e eeuw ontworpen door Thomas Deane. Het ontwerp is een koepelvormig en heeft tal van marmeren zuilen en een mozaïekvloer. Naast dit gebouw aan Kildare Street, heeft het National Museum of Ireland ook een filiaal in de Collins Barracks.