Foto’s zoeken voor bij je artikel
Gratis afbeeldingen
Iedereen weet dat afbeeldingen een artikel interessanter en uitnodigender om te lezen maken. Maar ga je daar veel geld aan uitgeven door een fotograaf in de arm te nemen of ga je opzoek naar gratis te gebruiken foto's. Gratis is natuurlijk leuker, omdat het je geen geld kost, zeker als je zelf amper geld verdient met je artikelen. Maar hoe vind je die gratis foto's of afbeeldingen. In dit artikel van Jessi vindt je een overzicht van sites. Ook Josee heeft er een artikel aan besteed.
Artikel
Een artikel neemt vreemd genoeg in kwaliteit toe als een afbeelding is toegevoegd. Hoe sterker de afbeelding past bij de inhoud van het artikel hoe sterker de kwaliteitstoename van het artikel wordt ervaren. Een afbeelding die een stuk tekst verduidelijkt of de tekst begrijpelijker maakt is de beste manier om je artikelkwaliteit te vergroten. Maar zelfs een algemene afbeelding die een bepaald concept uit de tekst zichtbaar maakt is al een
verbetering ten opzichte van een plat stuk tekst. Want hoe zou je een begrip als vrede of vrijheid in een afbeelding duidelijk kunnen maken. Dat vraagt vaak om een afbeelding die wij collectief associëren met zo’n begrip. Terwijl het begrip staking ook een probleem geeft als je dat in een afbeelding wilt weergeven. Een lege fabriekshal kan namelijk ook faillissement betekenen. Of een protestmars met stakers kun je ook gebruiken om het begrip protest te verduidelijken.
Voor “vage” begrippen als vrede en staken heb je dan ook vaak de combinatie van tekst en afbeelding nodig om ze begrijpelijk te maken. Maar dan nog heb je een probleem, want wat jij associeert met vrede hoeft helemaal niet hetzelfde te zijn als wat een ander associeert met vrede. Zo kan ik bij vrede denken aan rust en kies ik voor een plaatje van iemand die ontspannen in de zon ligt te genieten. Terwijl een ander vrede zou uitbeelden als een afwezigheid van oorlog en dus iemand met een witte vlag wil zien zwaaien op de afbeelding.
Wat ik dus vind passen bij een begrip hoeft dus helemaal niet hetzelfde te zijn als wat een ander vindt passen bij dat begrip. Er is dus duidelijk een verschil in definitie .
Foto’s zoeken
Zoals ik al schreef in de inleiding kun je in de artikelen van Jessi en Josee een overzicht vinden van sites die gratis afbeeldingen aanbieden. Waar ik het over wil hebben is hoe vind je nu op die sites de afbeeldingen die passen bij je verhaal. Als je een specifiek onderwerp behandeld in je artikel, de rug of de auto dan is dat niet moeilijk. Type afhankelijk van de gebruikte taal op de site het woord uit die taal in en je krijgt een stortvloed aan afbeeldingen.
Maar wat nu als je het hebt over gelijkheid of jurisprudentie of wetgeving. Natuurlijk kun je de woorden door een vertaler op internet halen en die woorden invoeren op de site. Maar dan blijkt
opeens dat geen van de fotografen zijn foto’s voorzien heeft van begrippen als gelijkheid of wetgeving. Zelfs niet als je de woorden verkort tot gelijk of wet, blijken er maar heel weinig afbeeldingen te zijn en snap je niet hoe iemand die woorden als tag of steekwoord heeft kunnen toevoegen. Wat heeft een politie auto nu met de wet te maken, dat is toch handhaving.
Wat je dus nodig hebt is of synoniemen of woorden waarmee je het hoofdbegrip associeert. Zo is een associatie voor het woord vrijheid bijvoorbeeld gevangenis of cel. Het opgesloten of niet vrij zijn kan dan een manier zijn om vrijheid duidelijk te maken, helemaal als je cellen kunt vinden waarvan de deuren openstaan. Iedereen kan zo’n foto direct associëren met vrijheid of bevrijding.
Het zoeken van afbeeldingen vraagt voor sommige begrippen dus om het creatief omgaan met het hoofdbegrip dat je hebt gebruikt. Soms vraagt het zelfs om het hopen op een fotograaf die een vergelijkbare associatie heeft met het begrip dat jij hebt. Want dan heeft hij een steekwoord gebruikt waarop jij zijn afbeelding kunt vinden.
Flickr
Tot slot nog een adviesje met betrekking tot het zoeken van gratis afbeeldingen op Flickr. Flickr kent namelijk een zeer uitgebreid assortiment aan afbeeldingen, zodat je altijd wel iets kunt vinden. Het punt is echter dat een groot deel van die afbeeldingen auteursrechtelijk beschermd zijn. Wat je echter kunt doen is gebruik maken van geavanceerd zoeken (klik op afbeelding voor een grotere weergave). Daarbij kun je aangeven dat je foto's (2.) of afbeeldingen wilt die vallen onder de creative commons licentie (4a.) en die je mag bewerken (4b.). Kies ook voor alleen foto's (3.), zodat je niet meer moet doorzoeken dan eigenlijk nodig is. Voor je het weet zit je filmpjes of illustraties te bekijken, terwijl je een foto zocht.
Plots zul je ook zien hoeveel verschillende afbeeldingen mensen vinden vallen onder een bepaald begrip (1.). Maar wel allemaal afbeeldingen die je mag bewerken en waarbij je alleen maar een referentie in de vorm van een link hoeft te plaatsen.