Geld besparen als huurder van huurwoning
Geld besparen als huurder
Als huurder van een kamer, huis of appartement ben je vaak duur uit. In elk geval duurder dan als je een huis zal kopen, en daar vervolgens een paar jaar woont. Als huurder heb je vele bijkomende kosten bij het huren van een woonruimte.
Maar wil je geld besparen? Dat kan!
Veel huurders laten namelijk mogelijkheden liggen om te besparen op hun huur of bijkomende kosten. We geven zeven tips waarmee je als huurder veel geld kunt besparen.
In dit artikel geven wij tips over hoe u geld kunt besparen op een van de volgende huurkosten:
- servicekosten
- huurlasten
- bemiddelingskosten
- verhuizing kosten
- herstelkosten
Servicekosten
Verhuurders rekenen vaak hoge servicekosten. Onder servicekosten vallen alle bijkomende kosten van de woning, zoals ruitenwassers, glasverzekering, onderhoud lift, etc. Voor de verhuurder zijn de huuropbrengsten uit de servicekosten vaak inkomsten om vele rekeningen te bekostigen. Veel van deze rekeningen vallen echter niet onder servicekosten en zijn derhalve onterecht als servicekosten doorberekend. De verhuurder heeft zelf aan de woning ook kosten, welke hij/zij niet mag verhalen onder servicekosten. Het makkelijkst is om de servicekosten in het huurcontract te definiëren. Kom samen met de verhuurder overeen welke kosten door belast mogen worden, en welke niet doorberekend mogen worden.
Gebreken aan woning: Huur vermindering
Sommige huurwoningen hebben een aantal gebreken. Met sommige gebreken kun je prima mee leven, en deze gebreken zorgen niet echt voor minder woongenot. Als het gebrek echter het woongenot dusdanig verminderd waardoor je geen volledig woongenot hebt van je huurwoning, kun je huur vermindering eisen. De huurbaas dient binnen een reëel tijdsbestek het gebrek te verhelpen, omdat het genot voor jou als huurder is afgenomen. In een goed onderhouden huurhuis zal de huurbaas dit spoedig voor je oplossen. Heb je echter een minder goede huurbaas die jou niet tegemoet wil komen, dan heb je recht op huur vermindering, net zo lang tot het gebrek verholpen is.
Boete bij te laat huur betalen
De betaling van de huur is vaak maandelijks, en dit is opgenomen in het huurcontract met je huisbaas. In sommige huurovereenkomsten staat daarnaast vaak ook een boeteclausule. Als je niet op tijd je huur betaalt, volgt er een boete. Als hierbij de hoogte van de boete niet vermeld staat, en dus niet gelimiteerd is, is dit boetebeding ongeldig. De verhuurder moet bij deze bepaling namelijk ook een limiet neerzetten, en kan niet zomaar willekeurig boetes gaan uitdelen.
Zo zijn er ook meer bepalingen in een huurovereenkomst die erg logisch lijken, maar niet rechtsgeldig zijn vanwege ontbrekende voorwaarden en aanvullende regelgeving. Laat in geval van problemen met de huurbaas eens een keer je huurcontract uitpluizen door een jurist, advocaat of anders een rechtenstudent. Veel "zelf gemaakte" huurcontracten bevatten veel ongeldige bepalingen die makkelijk aan te vechten zijn, en je financieel het een en ander kunnen opleveren.
Betaal geen bemiddelingskosten
In veel grote steden in Nederland is het gebruikelijk om bemiddelingskosten te betalen nadat een huurovereenkomst gesloten is. Veel makelaars rekenen hoe dan ook bemiddelingskosten voor de nieuwe huurder, en vaak is dit gelijk aan het maandelijkse huurbedrag. In veel gevallen zijn deze kosten echter niet redelijk, en mogen ze ook niet opgelegd worden. Als de makelaar een advertentie heeft van een huurwoning, en de huurder reageert hierop, dan dient juist de opdrachtgever de bemiddelingskosten te betalen. In deze gevallen is de nieuwe huurder zeker geen opdrachtgever, hij / zij reageert namelijk op de advertentie, en hoeft in theorie de bemiddelingskosten niet te betalen.
In de praktijk komt van deze regel vaak niks terecht. In de grote steden is de woningnood in huurwoningen vaak erg hoog, en als nieuwe huurders moeilijk doen over extra kosten, geeft de verhuurder de woning gewoon aan de volgende. De klagende huurder staat uiteindelijk met lege handen.
Verhuisvergoeding
Moet je van de verhuurder verhuizen, bijvoorbeeld vanwege een renovatie of vanwege de sloop van het huis, dan heb je recht op een verhuisvergoeding. Dit bedrag kan aardig oplopen (richting 5000 euro), en zorgt voor een financieel zorgeloze verhuizing. Vergeet niet dat je vaak 2x moet verhuizen in geval van een renovatie, 1x naar een tijdelijk onderkomen, en 1x weer terug naar het gerenoveerde huis.
Herstelkosten huurwoning
Als je je huurwoning oplevert, kan het zijn dat je hier en daar een kleine reparatie dient uit te voeren. Vaak heb je een vooroplevering waar de zaken worden doorgesproken, en een definitieve oplevering waarbij de woning geheel in orde moet zijn. Als er door de verhuurder extra herstelkosten in rekening worden gebracht, in verband met het herstellen van de woning, let dan op dat dit op een juiste manier gebeurt. De verhuurder dient dan een beschrijving te hebben van de oorspronkelijke staat van de gehuurde woning, en dient samen met de huurder een voorinspectie te hebben gedaan. Als de verhuurder deze documenten niet kan overleggen, komen de herstelkosten gewoon voor rekening van de verhuurder. De huurder heeft dan gewoon de woning in zijn oorspronkelijke staat opgeleverd.
Opknappen woning
Als je als huurder de woning opknapt en dit de woning een meerwaarde geeft, dan heb je als vertrekkend huurder recht op een vergoeding. Er zijn aan deze vorm van vergoeding wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen, maar de verhuurder moet in principe een vergoeding leveren voor het geleverde werk en de meerwaarde ervan. Wordt de woning door jouw wijzigingen aan de woning minder waard, en je hebt dit niet doorgesproken met de verhuurder, dan dien je de woning weer op te leveren zoals deze oorspronkelijk was. Knap daarom niks op zonder overeenstemming met je verhuurder, dit voorkomt huur conflicten en huur problemen.
Hulp bij huur conflicten
Als je een conflict of probleem met je huurbaas hebt, kan het verstandig zijn om even alle huur documenten juridisch te laten checken. Laat een jurist of advocaat de huurovereenkomst doornemen, en hij/zij kan u vertellen waar er kansen op besparingen liggen, of welke regels niet rechtsgeldig zijn.