Geluidsoverlast van buren

Geluidsoverlast is voor steeds meer mensen in Nederland een probleem. Onderzoek heeft aangetoond dat één op de drie inwoners van de grote steden last heeft van burengerucht. De kans is dus zeker aanwezig dat ook u met geluidshinder te maken heeft. Blijf er niet mee zitten maar kom in actie.

Geluidsoverlast van buren

In Nederland is geluidsoverlast voor één op de drie inwoners van grote steden een probleem. Dat is niet zo vreemd wanneer we ons realiseren dat Nederland één van de dichtstbevolkte landen ter wereld is. Toch mag het feit dat wij met z'n allen dicht op elkaar wonen geen excuus zijn om onbeperkt burengerucht te accepteren.

Burenoverlast heeft een groot effect op de gezondheid. Het veroorzaakt psychische problemen zoals stress, concentratieproblemen, depressie, angststoornissen, neurosen en het niet meer veilig voelen in het eigen huis. Reden te meer om in actie te komen wanneer u het slachtoffer bent van lawaaihinder door buren.

Praten met de veroorzaker van geluidsoverlast

Wanneer u last heeft van het geluid van de buren, dan is de eerste stap altijd om de buren aan te spreken hierop. Doe dit op een vriendelijke wijze. Sommige buren zijn zich er helemaal niet van bewust dat zij geluidsoverlast veroorzaken. Het heeft dan ook geen zin om in dit eerste gesprek boos uit de hoek te komen.

Als u de buren goed kent, dan kunt u overwegen om ze eerst op de koffie uit te nodigen en daarbij de geluidsoverlast bespreekbaar te maken. Vraag ook altijd of de buren last hebben van u. Zo laat u zien dat u ook rekening houdt met hen.

Heeft het eerste gesprek niets opgeleverd, dan is dit vaak een slecht teken. Uw klachten worden door de buren mogelijk niet serieus genomen. Ga een tweede gesprek aan zodra u de overlast ervaart. Dit kan dus gewoon wanneer zij weer harde muziek draaien.

Geluidsoverlast melden bij de verhuurder en de politie

Levert een tweede gesprek ook niets op, dan kunt u een melding van geluidsoverlast doen bij de politie. Doe dit terwijl de overlast bezig is. De politie moet de overlast namelijk kunnen constateren.

In het geval van een huurwoning kunt u ook bij de verhuurder een melding van burenoverlast doen. De verhuurder is door het huurcontract verplicht om de huurder woongenot te verschaffen. De buren (en ook u) hebben weer de verplichting zich als goed huurder te gedragen. Geluidsoverlast valt niet onder goed huurderschap.

De praktijk leert helaas dat veel verhuurders er niet om staan te springen om zoiets als burenoverlast aan te pakken. U zult vaak enorm moeten aandringen om ze stappen te laten ondernemen. U staat sterker wanneer u een aangetekende brief stuurt waarin u de verhuurder wijst op zijn verplichting om ongestoord woongenot te verschaffen.

Geluidsoverlast voorkomen

Juist omdat wij in de grote steden zo dicht op elkaar wonen, dient men rekening met de buren te houden. Dit betekent dat wij de muziek op een redelijk volume draaien, niet 's avonds of 's nachts klussen en ervoor zorgen dat ook onze huisdieren geen overlast veroorzaken. Als er een feestje wordt gegeven, dan is het sociaal om de buren daarvan op de hoogte te stellen. Dit kan met een briefje, maar de buren direct aanspreken is altijd beter en draagt bij aan een goede verstandhouding met de betreffende buren.

Meer weten over geluidsoverlast van buren?

Wanneer u meer wilt weten, dan zou ik u deze website over geluidsoverlast van buren willen aanraden.