Genieten van asperges

Inleiding asperges

Traditiegetrouw begint half april weer de jaarlijkse aspergetijd. Deze aspergetijd duurt tot 24 juni. De aspergetijd is kort, dus geniet ervan! Asperges worden ook wel het witte goud genoemd. In dit artikel lees je nog veel meer over de geschiedenis van asperges, de teelt van asperges, de geneeskundige werking van asperges en vind je bovendien een heerlijk gerecht met asperges.

Asperge als plant

De aspergeplant behoort bij het geslacht Asparagus. De officiële Latijnse naam van de aspergeplant is asparagus officinalis en zoals het laatstgenoemde woord officinals al zegt dankt de plant zijn naam en zijn bekendheid vooral aan de geneeskundige werking die vroeger aan deze plant werd toegedicht. Deze aspergeplant behoort tot de familie van de lelies.

Geschiedenis van asperges

Van oudsher, ten tijde van de oude Egyptenaren, werden er al asperges gebruikt of gegeten. Er zijn grottekeningen gevonden in Egypte waarop je kunt zien dat asperges werden gebruikt als offergaven. Ten tijde van de Grieken en de Romeinen werd de asperge voornamelijk gebruikt om op te eten. Ten tijde van koning Lodewijk XIV was er de opkomst van de asperge in Frankrijk. Koning Lodewijk liet moestuinen vol asperges aanleggen. Tijdens de negentiende eeuw is er in Nederland pas echt sprake van een aspergeteelt. Deze speelt zich tegenwoordig voornamelijk af in het zuiden van ons land, in Limburg.

Asperges om te eten

De asperges van de aspergeplant kun je grofweg verdelen in drie verschillende soorten asperges. Je hebt witte asperges, je hebt groene asperges en je hebt paarse asperges. Deze paarse asperges zijn als het ware witte asperges maar dan met een paarse punt. Asperges zijn goed voor de lijn omdat zij weinig calorieën bevatten en worden daarom ook wel gebruikt in verschillende diëten. Verder is het eten van asperges ook goed voor de gezondheid aangezien er veel voedingswaarden in asperges zitten. In Nederland wordt voornamelijk de witte asperge verkocht, maar de groene asperge is wel in opkomst. Het verschil tussen de witte en groene asperge zit hem in de smaak. De groene asperge is sterker in smaak.

Aspergeteelt

De aspergeplant is een meerjarige plant. Het telen van asperges is echter een tijdrovende aangelegenheid. Medio maart moeten de eerste zaadjes de grond in. Dit dient te gebeuren in een goede zandgrond. Het eerste jaar gaan de zaadjes groeien en wordt er voor de rest niets aan gedaan. Het tweede jaar kunnen er asperges getrokken worden. Het stuk land waarop asperges worden geteeld kan ongeveer 10 tot 12 jaar hiervoor worden gebruikt. De witte asperges groeien als het ware onder de grond. Als de asperges omhoog komen wordt er een bergje zandgrond overheen gestrooid zodat de asperges makkelijk door kunnen groeien. Vervolgens worden de witte asperges getrokken voordat ze boven de grond komen. Bij de groene asperges wordt er geen laag zandgrond overheen gestrooid, zodat deze boven de grond verder groeien. Daardoor komen zij in daglicht en zonlicht te staan en verkleuren zij naar groen.

Asperges als geneesmiddel

In asperge zit de stof asparagine. Deze asparagine heeft een positieve werking op veel kwalen. Ten tijde van de oudheid werd deze plant dan ook voor verschillende kwalen gebruikt zoals het hebben van een te lage bloeddruk, bij reuma die chronisch was, bij bloedzuivering, bij vermoeidheid en bij hartkloppingen. In asperge zitten asparaginezuren en calcium. Deze beide onderdelen zorgen voor een goede afwatering bijvoorbeeld in het geval van blaasproblemen of nierproblemen.

Tips

Heb je asperges gekocht leg deze dan in een vochtige theedoek in de koelkast.

Links

Er zijn heel veel verschillende gerechten met asperges te bedenken. Meestal worden asperges gecombineerd met gekookte aardappelen, ei en ham. Een variatie op dit gerecht is Ovenschotel met asperges en spinazie

Nog een voorbeeld van een gerecht met asperges vind je hieronder.

Asperges met kaas overbakken:

Ingrediënten:

  • 1 kilo asperges
  • 125 gram boter
  • 1 theelepel suiker
  • 750 gram aardappelen
  • witte peper
  • 4x eigeel
  • 1 bos peterselie
  • 1 theelepel citroensap
  • 50 gram belegen kaas
  • 100 gram ardenner haam

Bereidingswijze:

Asperges schoonmaken en komen in water. In de tussentijd aardappen schillen en raspen. Daarna vermengen met 2x eigeel, zout en peper. Peterselie wassen, drogen en fijnsnijden en door de aardappelen heen scheppen. 20 a 30 gr. boter in een pan verhitten en beetje bij beetje de aardappelmassa aan alle kanten goudbruin bakken. Warmhouden in de oven ( kan ook met kant en klare rosti). De rest van boter smelten en eigeel met 2 eetl. water kloppen. De boter erbij doen en met zout, peper en citroensap afmaken. Kaas erdoor roeren. Het kaasmengsel in de ovenschaal op de asperges schenken en onder grill of oven 250 graden goudgeel laten bakken.

Nog meer lezen over asperges: www.groente-asperge.startpagina.nl