Glucosamine en chondroitine: zin of onzin
Glucosamine en chondroitine
Glucosamine en chondroitine als voedingssupplementen
Beide producten behoren tot de voedingssupplementen. Wat vragen doet rijzen is dat ze zowel worden aangeprezen om te vermageren als bij pijnlijke gewrichten (reuma, artrose) en dat blijkt een vreemde combinatie. Wat klopt er en wat niet?
Beginnen bij het begin: wat is glucosamine?
- Glucosamine is een natuurlijk aminosuiker dat in hoge concentraties voorkomt in de gewrichten, met name voor de opbouw en herstel van kraakbeen.
- Glucosamine dat als voedingssupplement wordt gebruikt, wordt bereid uit de karkassen van schaaldieren en aan de hand van een genetisch gemanipuleerde schimmel.
!
Wat is chondroitine?
- Chondroitine is een polysaccharide die van nature voorkomt in de verschillende bindweefsels zoals kraakbeen, bot, huid, pezen, en ligamenten. De stevigheid van het kraakbeen wordt er mede door bepaald.
- Chondroitine wordt vooral uit kraakbeen van runderen en kalveren verkregen.
Helpt het bij artrose?
- Alhoewel de resultaten van wetenschappelijk onderzoek niet eenduidig zijn en elkaar soms tegenspreken, wordt meer en meer aanvaard dat glucosamine en in het bijzonder glucosaminesulfaat (GS) zinvol kunnen zijn bij de behandeling van osteo-artrose: vooral pijnstilling en in mindere mate een verbeterde functie van het gewricht en minder stijfheid. Er is geen bewijs dat het de ziekte kan stoppen of kraakbeen kan genezen.
- Glucosamine-sulfaat blijkt vooral effectief bij artrose van de knie, minder of helemaal niet bij andere gewrichten (hand, heup, wervelkolom). De resultaten zijn het meest uitgesproken bij de minst ernstige vormen van artrose. Wat chondroitine betreft, wijzen recente onderzoeksresultaten in het beste geval op een licht effect bij matige artrose van de knie (vooral minder pijn). Dat chondroitine het kraakbeenverlies zou vertragen, kon tot nu toe niet aangetoond worden.
- Hoe dan ook blijven niet-medicamenteuze behandelingen (bewegen, oefentherapie) en paracetamol de eerste keus in de behandeling van artrose.
- Glucosamine heeft geen effect bij heupartrose.
Helpt het bij artritis?
Over het effect van glucosamine en/of chondroitine bij reumatische artritis bestaan zeer tegenstrijdige onderzoeksresultaten. Op basis van het huidige onderzoek is het onmogelijk om een van beide producten aan te bevelen bij artritis.
Helpt het bij zwaarlijvigheid?
- Door hun vorm en hun hoge zuurtegraad hebben de glucosamine-preparaten een vet-absorberend vermogen. In dierstudies werd aangetoond dat ze de opname van vetten afremmen en de cholesterolconcentraties in het bloed kunnen afremmen.
- Volgens een recent rapport van de Hoge Gezondheidsraad blijkt uit onderzoek dat deze preparaten ook bij mensen een gunstig effect hebben op gewichtsverlies, een daling van cholesterol en van de bloeddruk. Maar deze effecten worden pas vastgesteld bij zeer hoge vetinnames (ongeveer 125 g/dag). Daarom is hun eventuele rol als vermageringsmiddel in de praktijk zeer beperkt.
Helpt het bij spataderen?
Glucosamine wordt soms ook aanbevolen voor de behandeling van chronische veneuze insufficiëntie of diepe spataderen. Dit is een veel voorkomende, langzaam progressieve aandoening van de bloedvaten in de onderste extremiteit. Het gaat gepaard met huidveranderingen, spataderen, oedeem, pijn en soms open wonden. Er bestaat geen enkel bewijs dat glucosamine hierbij enig effect heeft.
Andere aandoeningen
Soms wordt glucosamine ook aanbevolen voor migraine, nierstenen, huidziekten, rugklachten, gewrichtspijnen enz..., zelfs tegen Aids en kanker. Voor al deze beweringen bestaat geen enkel wetenschappelijk bewijs.
Samenstelling?
- Omdat glucosamine en chondroitine in België niet als geneesmiddel zijn geregistreerd (in Nederland zijn enkel merken glucosamine geregistreerd als geneesmiddel tegen artrose van de knie), bestaat er geen controle op de preciese samenstelling van de preparaten die in de handel (zelfs in apotheken) worden aangeboden.
- Glucosamine is verkrijgbaar in drie vormen:
- glucosaminesulfaat,
- glucosaminehydrochloride,
- n-acetyl glucosamine.
Hiervan is glucosaminesulfaat de enige vorm waarvan enig effect is aangetoond.
► TIP: let bij de aanschaf van het glucosamine-preparaat vooral op de aanwezige hoeveelheid glucosamine(sulfaat). De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 1500 mg (of 2.000 mg als het gaat om glucosaminesulfaat omdat dit slechts 75% glucosaminesulfaat bevat).
Glucosamine in de meest zuivere vorm werkt het best.
- Preparaten waaraan stoffen (zoals mangaan, boswellia-extract, selenium, vitamine B, C of omega-3-vetzuren) zijn toegevoegd, maken het middel alleen duurder, niet beter.
- Er bestaan geen aanwijzingen dat glucosamine in de vorm van een inspuiting beter werkt dan in tabletvorm.
- Chondroitine wordt nauwelijks als enkelvoudig preparaat in de handel gebracht, maar is bijna altijd gecombineerd met glucosamine. Voor chondroitine wordt meestal een dosis van 1200 mg per dag aanbevolen. Het is niet aangetoond dat de combinatie glucosaminesulfaat met chondroitine meer effect heeft dan glucosaminesulfaat alleen.
Wanneer niet gebruiken?
- Glucosamine en chondroitine zijn zeer veilig bij de aanbevolen dosis. De enige nevenwerking die soms wordt vastgesteld zijn maag-darmklachten (zoals maagbrand, diarree). Treedt er na 2 tot 3 maanden geen verbetering op dan kan het zijn dat glucosamine bij u niet werkt, en stopt u er beter mee.
- Het gebruik van glucosamine wordt afgeraden:
a. Voor mensen met een allergie voor schaaldieren vermits de glucosamine kan bereid zijn uit schaaldieren. Er zijn ook vegetarische glucosaminetabletten op de markt die uit een schimmel worden bereid. Over hun effect bij artrose van de knie bestaat echter geen bewijs.
b. Tijdens zwangerschap en borstvoeding.
c. Voor kinderen beneden 18 jaar.
d. Voor diabetici: glucosamine zou een invloed kunnen hebben op het bloedsuikergehalte en vermindert mogelijk de werking van insuline.
e. Voor mensen met bloedstollingsproblemen of die een anti-bloedstollingsmiddel nemen.
f. Bij een verminderde nierfunctie en een kaliumbeperkt dieet.
g. Wanneer u antibiotica moet nemen: Glucosamine kan de werking van enkele antibiotica, zoals penicilline, negatief beïnvloeden.
Conclusie
Uit onderzoek blijkt dat deze preparaten geen of weinig nut hebben om gewicht te verliezen maar dat ze mogelijk wel enig effect kunnen hebben bij artrose, vooral dan artrose van de knie.
Shoppingtips?
, , Detox kuur