Gratis online talen leren
"Ik wil dolgraag een taal leren maar ik ben niet in de gelegenheid om lessen te volgen."
Hoe frustrerend! Herken je hierin jezelf? Dan bestaat er een doelmatige oplossing, zoals ik zelf mocht ondervinden.
Het probleem
Hoe langer hoe meer hebben we talenkennis nodig om in onze werkomgeving succes te boeken of zelfs maar aan een baan te komen.
Het punt is echter dat we helaas ook hoe langer hoe minder tijd hebben om talen te leren.
We moeten daarvoor een aantal uren van onze kostbare vrije tijd opofferen.
Er worden weliswaar zowat overal taalopleidingen aangeboden maar na een drukke dagtaak nog naar een avondopleiding fietsen is niet altijd een pretje.
Bij goed weer kan dat nog best leuk zijn. Maar de gezellige warmte van de woonkamer verlaten om je in het donker door de kou en de regen naar de lessen te begeven vergt heel veel moed en motivering om het vol te houden.
Daarnaast vormt ook het strakke ritme van dergelijke opleidingen een mogelijk struikelblok: heb je eenmaal een les gemist, dan moet je deze proberen bij te benen.
Eén keer lukt het nog wel maar als je twee of meer lessen gemist hebt wil je er al gauw de brui aan geven.
En dat is dan zonde van het geld.
De oplossing
Gelukkig is er het constant uitbreidende internet waar ondertussen een enorm aanbod te vinden is van allerlei taalcursussen.
Frans, Engels, Duits, Spaans, Italiaans, Pools, Deens, Kroatisch, Fins, Noors? Liever Turks, Chinees, Hindoe, Japans, Russisch, Catalaans of Urdu? Of nog iets anders misschien? Je noemt het maar.
Het aanbod is echter zo uitgebreid en van een zo divers allooi dat enige voorzichtigheid op zijn plaats is.
Zelf heb ik er aardig wat uren aan gespendeerd om er een behoorlijk zicht op te krijgen. Een aantal van deze cursussen heb ik ook zelf uitgeprobeerd.
De degelijkste wil ik graag aan u voorstellen. In een afzonderlijk artikel worden ze dan uitgebreider toegelicht met hun voor- en nadelen.
Biedt online talen leren voordelen?
Aan elke medaille zijn twee kanten.
In een afzonderlijk artikel ziet u voor- en nadelen van online talen leren tegen elkaar afgewogen.
Overzicht
Dit overzicht is onvermijdelijk onvolledig, selectief en onderhevig aan evoluties in het aanbod op internet. Ik sta dan ook volledig open voor opmerkingen en suggesties.
Dit overzicht is wél gebaseerd op een jarenlange en ernstige zoektocht.
Het is sterk gefilterd en gekleurd door eigen ervaring.
Dat een online-talencursus niet vermeld wordt houdt evenwel niet noodzakelijk een waardeoordeel in.
Hoever reikt je ambitie?
* Wil je alleen enkele woorden en standaardzinnetjes leren met het oog op je komende reis? Dan kan je terecht bij de Teleac-taalcursussen. Je kunt er een eerste kennis maken met Frans, Engels, Duits, Spaans, Italiaans, Portugees, Turks en Chinees. Het voordeel is dat je hier als Nederlandstalige in je eigen taal terecht kunt. De cursus is niet systematisch in leerblokken opgebouwd: je kiest een onderwerp dat je aanspreekt en volgt dan de verschillende stappen. Je krijgt hier enkel een praktische inleiding tot de taal maar het is een geschikte smaakmaker die je zin kan geven om een grondiger cursus aan te vatten, zoals de hiernavolgende.
* Boeit de taal of het land je zodanig dat je meer inzicht in de taal wil hebben en dat je je wil kunnen behelpen in die vreemde taal? Dan ligt er een gamma van 35 talen op je te wachten bij LiveMocha. Hun cursussen brengen je al een heel eind ver, tot op ongeveer het taalniveau A2, zeg maar het betere-beginnersniveau. (Meer over taalniveaus: Wat is mijn taalniveau? )
Voor de lesopdrachten moet je voorlopig nog een keuze maken uit een van de 12 tussentalen. De Nederlandse versie is evenwel in voorbereiding. Ook zonder degelijke kennis van een tweede taal lukt het wel.
Je kunt daarnaast ook kiezen voor Busuu waar het aantal talen beperkter is maar waar de onderwerpen breder en grondiger uitgediept worden.
* Wil je degelijk kunnen communiceren met een andere taalgroep, kranten, boeken en nieuwsberichten kunnen ontcijferen? Als je niet bang bent van een portie grammatica en van een groot aantal nieuwe woorden leren dan is Busuu.com aan te bevelen. Je geraakt er tot op het niveau B2 (meer gevorderde). De talenkeus bij deze jonge organisatie is voor het ogenblik beperkt tot 10 talen: Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans, Portugees, Turks, Pools, Russisch en, sinds kort, Arabisch. Andere talen zijn echter in voorbereiding. Vermits Nederlands er (nog) niet bij is moet je één van deze talen kiezen als tussentaal voor de vertalingen en lesopdrachten. Het is natuurlijk een voordeel als je al wat noties hebt van één van deze talen, maar ook zonder lukt het wel.
Ofschoon zowel Livemocha als Busuu betalende extra's aanbieden heb je niet het gevoel dat het hen om het grote gewin te doen is. Ook zonder de extra's krijg je de kans om de taal stevig onder de knie te krijgen.
Wat heb je nodig?
Naast zin voor regelmaat en voldoende doorzettingsvermogen heb je nog het volgende nodig:
- Een computer.
- Een internetverbinding.
- Een microfoon.
- Eventueel een webcam.
In veel recente PC's is reeds een microfoon ingebouwd. In de meeste laptops is vaak ook al een camera ingebouwd.
Een beduidend betere spraakopname en geluidsweergave verkrijg je echter door een hoofdtelefoon met aangebouwde microfoon aan te schaffen.
Hierdoor vermijdt je namelijk storende omgevingsgeluiden.
Alvast veel succes met je taalstudie!
Ook nuttig om te lezen: