Haardhout stoken

Waarom haardhout stoken?

De winter staat weer voor de deur. Lekker met familie en vrienden rond een knisperend haardvuur. Een hapje en een drankje erbij.....u voelt zich heerlijk ontspannen na een dag hard werken.

Maar... ben ik wel milieubewust bezig? Het antwoord hier op is:JA!!

Het meeste hout wat we gebruiken wordt duurzaam geproduceerd. D.w.z. er worden niet meer bomen gekapt, dan dat er aangeplant worden.

Verder wordt er vaak snoeihout (bosbeheer) en resthout gebruikt om te stoken.

Ook over de uitstoot van koolstofdioxide (CO2)hoeft u zich geen zorgen te maken. De bomen ontrekken tijdens het groeiproces CO2 aan de lucht en geven er zuurstof (O2) voor terug. Bij de verbranding van hout wordt er net zoveel schadelijke koolstofdioxide afgegeven, als er opgenomen is tijdens het groeiproces.

Wanneer de boom niet gebruikt zou worden als houtbrandstof, zou deze uiteindelijk via het rottingsproces dezelfde hoeveelheid CO2 aan de natuur terug geven, dan die bij de verbranding vrij komt.

M.a.w. hout is CO2 neutraal.En dat is geruststellend, toch?

Hoe moet je stoken? Do's and dont's...

Gebruik om te stoken GÉÉN geïmpregneerd, geschilderd of vochtig hout. Bij het stoken kunnen er giftige gassen vrijkomen. Ook kan het stoken gepaard gaan met een grote rookontwikkeling en stank. Veel rook betekent een grote creosootafzetting in het rookkanaal. Creosoot is een zwarte, teerachtige afzetting aan de binnenkant van het rookkanaal. Creosoot ontbrandt bij een temperatuur van ongeveer 500 graden celsius en is een oorzaak van schoorsteenbrand.

Schoon en droog openhaardhout is het beste. Dit zal geen of weinig rook geven mits de haard of kachel goed op temperatuur is. Uw buren zullen het u in dank afnemen. Voor een volledige verbranding is veel zuurstof nodig. U dient de luchttoevoer van de kachel volledig open te zetten en de ruimte goed te ventileren (i.v.m. onderdruk in het vertrek).In de praktijk wordt het dan veel te warm in de woonkamer en wordt de kachel gesmoord door de luchttoevoer gedeeltelijk te sluiten. Hierdoor zal er echter een onvolledige verbranding plaatsvinden, met meer nadelige uitstoot tot gevolg.

Beste houtsoorten om te stoken

Tropisch hardhout is moeilijk aan te krijgen, maar heeft een hoog calorische waarde. Hierdoor geeft dit hout bij de verbranding zeer veel warmte af en brandt het langer. Dit hout is voor de ervaren stoker.

Lichtere houtsoorten als wilg en populier, zijn makkelijk aan te krijgen.Ze verbranden erg snel en moeten dus vaak bijgevuld worden. Prima hout voor de beginnende stoker dus.

Naaldhout brandt wel goed, maar kunt u beter niet gebruiken i.v.m. de aanwezige hars in het hout. Deze hars zal voor extra creosoot in het rookkanaal zorgen.

Berkenhout:

Berkenhout is een lichtere houtsoort. Het stookt gemakkelijk en heeft mooie vlammen. Het geeft trouwens maar weinig rook.Berkenhout is zeer geschikt voor een openhaard of een kleine houtkachel.

Elzenhout:

Elzenhout behoort tot de lichtere houtsoorten. Het brandt heel mooi en geeft veel warmte. Het hout brandt wel erg snel.

Lindenhout:

Lindenhout is een wit-, witgelige, lichtere houtsoort, waardoor het erg snel brandt. Daarom is het goed te gebruiken als brandhout.

Eikenhout:

Eikenhout is een hardere houtsoort. Het brandt lang en geeft daardoor veel warmte. Het is raadzaam om dit hout te mixen met lichtere houtsoorten, daar het wat moeilijker brandt in een openhaard.

Beukenhout:

Beukenhout is goed, hard haardhout. Het brandt mooi en traag. Het hout moet alleen wel lang drogen.

Essenhout:

Essenhout is met beukenhout te vergelijken, maar het brandt met een mooier vlammenspel. Essenhout is een prima,taai haardhout dat langzaam brandt. Daarbij droogt het hout snel en is het makkelijk te kloven.