Hersenen, het hoofdkwartier van je lichaam

Hersenen, het hoofdkwartier van je lichaam

Met het hoofdkwartier van het lichaam hebben we het over je hersenen. Alles wat je doet wordt bestuurd door je hersenen. Hoe zit dit nou eigenlijk in elkaar?

Feiten

Hersenen zijn een roze, grijze massa en wegen bijna anderhalve kilo. Aan de buitenkant zijn de hersenen gegroefd en aan de binnenkant zijn ze hol en gevuld met vocht. Door een microscoop zie je een web van zenuwcellen. De hersenen gebruiken één vijfde deel van alle energie in je lichaam. Het zit ingewikkeld in elkaar. Je hersenen denken en bevatten al je herinneringen, gedachten en gevoelens. Vroeger werd gedacht dat het hart het lichaam bestuurde omdat je het hart wel eens kon voelen als je bijvoorbeeld erg bang was. Tegenwoordig weten we wel beter.

Zenuwen

De hersenen bestaan bijna helemaal uit zenuwcellen. Er zitten zo’n 10 miljard zenuwcellen in je hoofd. Elke zenuwcel heeft heel veel vertakkingen waarlangs zij signalen naar andere zenuwcellen kan sturen. De zenuwcellen kunnen miljoenen wegen uit. Welke weg een cel neemt, is afhankelijk van wat je wilt doen. In je hersenen bevinden zich ook nog miljarden gliacellen. Gliacellen voorzien de zenuwcellen van voedingsstoffen en ondersteunen het hersenweefsel.

Functies

De hersenen ontvangen signalen van de zintuigen, via de zenuwen. Deze signalen worden door de hersenen geïnterpreteerd waarna reacties worden geformuleerd, gebaseerd op reflexen en aangeleerde kennis. Dat zegt Wikipedia over de functie van de hersenen. Gecompliceerd verhaal. Het komt erop neer dat alle delen uit je hersenen samenwerken om één ding voor elkaar te krijgen. Een herinnering sla je bijvoorbeeld niet in een ‘hokje’ op in je hersenen. Een herinnering zit namelijk verspreidt over je hersenen. De geur, smaak en het gevoel worden apart opgeslagen. Een interpretatie van signalen uit je omgeving is vaak een mengeling van gevoel en verstand. De belangrijkste functies van je verstand bevinden zich in de neocortex. De neocortex ‘regelt’ je zintuiglijke waarnemingen, bewuste bewegingen en het beredeneren van situaties. De neocortex is nauw verbonden met het naastliggende limbisch systeem. In het lymbisch systeem bevinden zich onder andere angst en agressie. Dit is de gevoelskant. Daarom worden je gevoel en verstand vaak door elkaar gemist. Moet ik op mijn gevoel vertrouwen? Of op mijn verstand?

Onwillekeurige en willekeurige bewegingen

Onwillekeurige spierfuncties worden bestuurd door kernen in je hersenstam. Deze kernen zorgen bijvoorbeeld voor je ademhaling. Onder onwillekeurige bewegingen vallen ook reflexen. Reflexen worden geleidt door je ruggenmerg. Het ruggenmerg is nauw aangesloten op al je spiergroepen, dit is de kern van een reflex. Om willekeurige bewegingen te regelen hebben de hersenen een aantal systemen om de spieren te besturen. In de hersenen wordt de beweging ‘geformuleerd’ door het motorisch systeem. Hierna stuurt het systeem signalen via het ruggenmerg naar de spieren.

Asymmetrisch

De hersenen van mensen zijn asymmetrisch. Dat wil zeggen; de linkerhersenhelft bestuurt alles aan de rechterkant en je rechterhersenhelft bestuurt alles aan de linkerkant. De linkerhersenhelft stuurt bijvoorbeeld een seintje naar het ruggenmerg dat je je rechterarm wilt bewegen. Wil je je linkerarm bewegen? Dan stuurt de rechterhersenhelft een seintje naar het ruggenmerg. De linker- en rechterhersenhelft zijn ook erg verschillend. In je linkerhersenhelft ontwikkel je taal, denk je na over allerlei zaken, kun je kennis opnemen, waarnemen, luisteren en studeren. De rechterhersenhelft hangt samen met gevoel en is je creatieve kant. Hier zit ook je karakter.

Test met de danseres

Hieronder zie je een plaatje van een danseres. Zie je de danseres tegen de klok in dansen? Dan gebruik je meer je linkerhersenhelft. Danst ze met de klok mee? Dan gebruik je meer je rechterhersenhelft.

Misschien ook interessant?

Wat zijn neurotransmitters?