Hoe en wanneer met kinderen naar de tandarts
Inleiding
Iedereen moet op een bepaald moment naar de tandarts. Voor kinderen is dit vaak een angstig moment. Ook voor de ouders is dit niet gemakkelijk, zeker niet als je als ouder zelf bang bent voor de tandarts.
Hoe introduceer je je kind bij de tandarts, wanneer begin je ermee en hoe leg je aan je kind uit wat een bepaalde behandeling inhoudt?
Lees hier alles over hoe en wanneer je het best met kinderen naar de tandarts kunt gaan.
Wanneer neem je je kind voor het eerst mee naar de tandarts
Je kunt het best zo vroeg mogelijk beginnen met het meenemen van je kind naar de tandarts.
Jij ondergaat zelf de controle en je kind hoort alleen maar de geluiden en ziet de omgeving. De tandarts doet nog helemaal niets bij je kind.
Vanaf dat het kind twee jaar is, gaat de tandarts een beetje voelen en is het verstandig je kind twee keer per jaar mee te nemen naar de tandarts. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat positieve ervaringen de angst voor de tandarts aanzienlijk doet verminderen.
Laat als ouder zeker niet doorschemeren dat je zelf bang bent voor de tandarts. Kinderen pikken snel de negatieve signalen van de ouders op. Je kunt ook vragen of je partner met jullie kind naar de tandarts gaat. Als je partner niet mee kan, kun je de tandarts het best van te voren inlichten zodat deze weet hoe hij de situatie aan kan pakken.
Hoe kun je je kind het best voorbereiden op een bezoekje aan de tandarts
Je moet in ieder geval vertellen dat je naar de tandarts gaat en dat de tandarts een witte jas draagt en een grote lamp heeft. Daarna vertel je dat de tandarts even in de mond gaat kijken of voelen aan de tandjes van je kind. Beloon je kind niet van te voren met een cadeautje, maar achteraf als het bezoek al heeft plaatsgevonden.
Als je kind toch bang blijft kun je naar een speciale kindertandarts gaan. Een kindertandarts heeft naast verstand te hebben van tanden en gebitten, ook verstand van pedagogiek. De kindertandarts heeft zich verdiept in de ontwikkelingspsychologie van het jonge kind en herkent hierdoor signalen en gedrag van kinderen.
Niet alleen als het kind bang is kun je terecht bij de kindertandarts, ook als het kind gedragsproblemen of lichamelijk of geestelijk gehandicapt is, kun je naar de kindertandarts.
Waar kijkt de tandarts naar bij jonge kinderen
De tandarts kijkt voornamelijk of het gebit goed onderhouden wordt en of er geen gaatjes zijn. Er zijn kinderen die al op hun tweede gaatjes hebben omdat zij met limonade naar bed gaan. Dit werkt vervolgens uren in en laat gaatjes ontstaan.
Ook als er een melktand gebroken is moet je naar de tandarts met je kind. Soms vult de tandarts het tandje, maar vaak doet de tandarts niets. Alleen als de afgebroken melktand doodgaat moet deze eruit gehaald worden.
Als je kind een gaatje heeft kun je hem het best voorbereiden door te vertellen wat er gaat gebeuren. Vertel aan je kind dat het pijn kan doen, maar dat dit kort duurt en vanzelf weer overgaat. Ook kun je samen met je kind vragen stellen aan de tandarts.
Vaak vertelt de tandarts zelf nog even wat hij precies gaat doen en laat hij de instrumenten zien die hij gaat gebruiken.
Tot slot
Vertel altijd aan je kind wat er te gebeuren staat als je naar de tandarts gaat. Zo heeft het kind controle over de situatie en wordt niet onaangenaam verrast.
Neem je kind zo jong mogelijk mee naar de tandarts, al is het alleen maar om het aan de geluiden en de omgeving te laten wennen. Laat je eigen angst niet merken, dit heeft een negatieve invloed op je kind.
Verder lezen
Hoe houd je je gebit zo gezond en mooi mogelijk? Zoek je tips om tandverkleuring en stank uit de mond te voorkomen? Lees dan hier verder.
Ben je zelf bang voor de tandarts of is de tandheelkundige behandeling die je voor ogen hebt te duur? Dan is een tandheelkundige reis misschien iets voor jou. Lees hier meer over tandheelkundige reizen.