Hoe ga je om met de ziekte van Pfeiffer

Ziekte van Pfeiffer is zeer besmettelijk en komt veel voor, ook in 2021

Hoe_ga_je_om_met_de_ziekte_van_Pfeiffer-IntroPlaatje.jpg

Pas op voor de ziekte van Pfeiffer. De ziekte van Pfeiffer of klierkoorts komt veel voor, vooral in de vakantie wanneer jongeren blij en vrij op stap gaan. Deze ziekte wordt in de volksmond ook wel Kissing Disease of Kusziekte genoemd. Je wordt namelijk via het speeksel van een ander besmet. Via het zoenen, door het gebruiken van elkaars bekers, en zo verder, kan de opgelopen ziekte verder worden verspreid. Lees hier over deze vervelende klierkoorts en de Pfeiffer zelftest. Binnen enkele minuten weet je het zeker.

Epstein-Bar virus als dader

Pfeiffer komt regelmatig voor en wordt veroorzaakt door het Epstein-Bar virus. Dit is een herpes virus dat behoort tot een groep die ook waterpokken en een koortslip veroorzaakt. Het virus zit in de mond en keel. Er zijn gevallen bekend van besmetting via gemeenschappelijke tandenborstels. Deze ziekte zien we vooral veel bij kinderen en jonge volwassenen, jonger dan 40 jaar. Of je besmet bent met het Epstein Bar virus kan worden bepaald aan de hand van een bloedonderzoek. Dit bloedonderzoek is niet waterdicht: soms wordt het virus niet aangetoond, terwijl je wel degelijk besmet bent. En dit virus is geen onbelangrijk virus, want het wordt ook in verband gebracht met het ontstaan van bijvoorbeeld multipele sclerose. Je stelt de ziekte vast door bloed te laten prikken door de arts. Er zijn ook zelftesters op de markt.

Griep is geen Pfeiffer

De ziekte van Pfeiffer lijkt in eerste instantie op griep, maar is dat niet. Je loopt de ziekte eenvoudig op en voelt je vervolgens dood en doodmoe.

Pfeiffer zelftest

Bij de Pfeiffer zelftest prikt je zelf in je vinger en gebruikt dan een druppeltje bloed om na 5 minuten te zien of de uitslag positief of negatief is. Vertrouw je het niet of is betrokkene jonger dan 10 jaar dan ga je gewoon naar de huisarts voor een test.

Incubatietijd ziekte van Pfeiffer

De incubatietijd is de tijd tussen de eigenlijke besmetting en de eerste klachten. De incubatietijd van de Ziekte van Pfeiffer bedraagt 4 tot 8 weken, maar kan soms ook maanden duren. Bij jonge kinderen op de basisschool gaat het veel sneller en bedraagt de incubatietijd vier tot tien dagen. Dit is juist ook de periode, waarin de patiënt via zijn speeksel het meest besmettelijk is voor anderen. Het is nog niet geheel duidelijk hoe lang daarna nog iemand de besmettelijke ziekte overbrengt. Wel is duidelijk dat het virus lang in het lichaam blijft. Misschien wel voor de rest van je leven.

Symptomen ziekte van Pfeiffer Kissing Disease

De Ziekte van Pfeiffer is vooral een vervelende vermoeidheidsziekte. De ziekte begint met koorts, je bent rillerig, hebt in veel gevallen keelpijn of zelfs een keelontsteking. De ziekte is ook een klierkoorts: de lymfeklieren onder de oksels en in de hals zwellen op. Er kunnen zich bovendien meerdere vervelende complicaties voordoen, zoals een ontstoken lever, milt, rode huiduitslag of uitslag op het slijmvlies in de mond. Soms gaat het ook gepaard met geelzucht. Ook na afloop van de ziekte kan de vermoeidheid nog vele maanden duren. Het opvallende is, dat de ziekte bij jonge mensen soms juist ook nogal probleemloos kan verlopen.

Behandeling ziekte van Pfeiffer

Er zijn preventieve maatregelen denkbaar. Zo zijn kinderen dan meestal niet welkom in een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school, om besmetting met andere kinderen op school te voorkomen. Uitwisseling van speeksel is natuurlijk uit den boze, wanneer iemand Pfeiffer heeft. Verder is de behandeling vooral gericht op het verminderen van de symptomen, en niet op het bestrijden van het Epstein Bar virus.

Antibioticakuur tegen ziekte van Pfeiffer

Een antibioticakuur helpt niet, omdat het hier om een virusinfectie gaat en niet om een bacterie infectie. De arts zal met een bloedonderzoek en bovengenoemde symptomen vrij snel kunnen vast stellen of het Pfeiffer gaat. Soms volstaat een gewone pijnstiller tegen de koorts en de pijn, in combinatie met het drinken van veel water. Meestal wordt aangeraden, om tijdens de ziekte te veel lichamelijke inspanning en sport te vermijden. Te veel sport en inspanning kan in voorkomende gevallen namelijk te belastend voor de patiënt zijn. Pas de training hierop dus aan. Vermijd alcohol, omdat dat de lever extra belast. Normaliter bent u na 4 tot 8 weken genezen.

Zwangerschap en Pfeiffer

Vrouwen die zwanger zijn, kunnen tijdens hun zwangerschap het beste een besmetting met het Epstein-Bar virus vermijden. De ziekte kan dan namelijk leiden tot aangeboren afwijkingen. Hebt u de ziekte lang voor de zwangerschap opgelopen dan zitten in uw lichaam antistoffen, waardoor de ziekte zich niet weer openbaart.

Reacties (7)

Reageer
Wiki4you reageerde 8 jaar geleden
17 Feb 15:46
Beste Annet Hamstra,
Ik begrijp de huisarts (uitzieken en een algemene pijnbestrijder) en uw zorgen (het duurt wel lang en doet nog steeds pijn). Er zijn wel huis- en tuinmiddeltjes bij keelpijn: Gorgelen met een zoutoplossing, zuigen op een dropje, zuigtabletten, (kamille)thee met honing. Probeer ook zijn weerstand wat op te krikken door voldoende rust en gezond te eten. Probeer ook niet meer te praten dan nodig is.
mvg,
Wiki4you
Annet hamstra reageerde 8 jaar geleden
17 Feb 09:31
mijn zoon van 8 jaar heeft pfeiffer,als 20 jarige heb ik dit zelf ook gehad.mijn zoon heeft erg veel last van opgezette klieren en slijmvliezen.slikken is moeilijk en vooral de pijn is amper te dragen.slapeloze nachten tot gevolg.gisteravond werden zijn lippen en neus dik en de wangen erg rood.volgens de huisarts waar ik gistermiddag voor de 2e keer met dit probleem ben geweest,kan ik gewoon ibruprofen en paracetamol geven en de klachten zullen vanzelf minder worden.we zijn al meer dan een week verder en wachten op de dag dat de pijn verdwijnt,want dat duurt nu wel lang.wat kunnen we eventueel nog meer doen tegen de pijn?
Wiki4you reageerde 8 jaar geleden
05 Feb 16:45
Beste Jaimy,
Het gekke met de ziekte van Pfeiffer is dat het niet bij iedereen even heftig aankomt. Sommigen hebben nauwelijks keelpijn, bij anderen kan de keelpijn meer dan een week duren. Als het goed is, begin je wel al wat verbetering te merken. Je kunt ook last van de lever krijgen met daarbij geelzucht en dan is het beter om de lever wat te ontzien. De lever slaat bijvoorbeeld de suikers op die we niet nodig hebben (en veel in frisdrank zitten). Kortom, doe nog even rustig aan, zodra je je beter gaat voelen kun je ook steeds meer de draad gaan oppakken.
Met vriendelijke groeten,
Wiki4you
Jaimy reageerde 8 jaar geleden
05 Feb 11:35
Sinds 2 dagen is er geconstateerd dat ik Pfeiffer heb. Ik al ongeveer een week keelontsteking, ik drink water en gorgel regelmatig met zoutwater. Hoelang duurt het voordat mijn keelonsgeking over is en mag ik daarna gewoon weer frisdrank drinken?
Wiki4you reageerde 11 jaar geleden
15 Oct 12:27
Beste Sacha,
De ziekte van Pfeiffer put je echt uit en dat hakt er fors in als er niet snel wat aan gedaan wordt. Dat betekent ook dat het lichaam weer moet herstellen. Waarom niet even langs de huisarts? Die kan wat voorschrijven (eventueel een vitamine preparaat).
mvg,
Wikiyou
Sacha reageerde 11 jaar geleden
12 Oct 22:16
Ook ik liep al dik anderhalf jaar met vermoeidheidsklachten en ondanks dat er een paar keer op de ziekte van Pfeiffer ben getest is het er nooit uitgekomen. Vorige week is er uit een bloedtest gekomen dat ik de ziekte van pfeiffer heb gehad. Zo raar dat de eerste testen negatief waren! Ben desondanks blij dat er nu duidelijkheid is over de oorzaak van mijn klachten. Ik vraag me alleen af hoelang de klachten nog aan blijven houden want ik voel me honds- en hondsmoe, ben duizelig en heb bij de minste geringe inspanning knallende hoofdpijn. Ik werk nog wel halve dagen maar eigenlijk is het gekkenwerk!
Helma reageerde 12 jaar geleden
26 Aug 08:35
sinds 14 dagen is er bijn mij de ziekte van pfeiffer geconstateerd,ik liep al anderhalf jaar met klachten maar dat werd door mn huisarts gewoon genegeerd,ging af en toe huilend naar mn werk omdat ik zo moe was en de hele dag nog moest werken.toen kreeg ik een arts in opleiding die direct bloed liet prikken en de uitslag was d ziekte van pfeiffer,Ik ben nu in de ziektewet en rust zoveel mogelijk.Maar als ik al eens wat ga doen moet ik het een paar dagen bezuren en kom niet van de bank af.en meer kun je er zelf niet aan doen helaas.