Hoe gebruik je de STAR methode

Wat is de STAR methode

Tijdens een sollicitatiegesprek zijn werkgevers en recruiters op zoek naar bepaalde competenties en willen ze weten op wat voor een manier een sollicitant zich gedraagt in bepaalde situaties. Een bekende manier van ondervragen is volgens de STAR methode (ook wel STAR model of STAR techniek genoemd). De letters van STAR staan voor: Situatie, Taak, Actie, Resultaat. Recruiters willen niet alleen weten wat je gepresteerd hebt in je werkverleden of bij nevenactiviteiten tijdens je studie, maar vooral hoe je tot die prestaties bent gekomen. Je kunt bijvoorbeeld erg trots zijn op het feit dat je in een sponsorcommissie van een studentenvereniging het hoogste bedrag ooit hebt binnengehaald. Dat zegt echter nog niets over hoe je dat voor elkaar hebt gekregen. Om het gedrag te kunnen beoordelen zal de recruiter proberen alle informatie van de componenten van het STAR model proberen te ontdekken. Het belangrijkste is daarbij jouw aandeel in het behalen van het resultaat. Hieronder staat een beschrijving van hoe je de STAR methode kan gebruiken in een sollicitatiegesprek. Hieronder staat uiteengezet hoe je de vier punten uit het STAR model kunt toepassen op twee verschillende situaties.

STAR methode componenten

Situatie:

Beschrijf duidelijk maar beknopt de situatie. In het voorbeeld van de sponsorcommissie kan dat zijn:

  • In 2005 zat ik samen met twee anderen in de sponsorcommissie van vereniging X. We waren verantwoordelijk voor het binnenhalen van sponsorgeld om daarmee de geplande activiteiten voor de introductieperiode te kunnen bekostigen.

Of in het geval van werkervaring bij een bedrijf:

  • In 2009 werkte ik als junior consultant bij een PR bureau en was daar medeverantwoordelijk voor een aantal grote accounts in de FMCG.

Taak:

Beschrijf wat precies jouw taak of rol was tijdens de situatie. Hier zijn de recruiters uiteindelijk het meest benieuwd naar: wat was jouw aandeel. En dus niet wat het team, de groep of een commissie bereikt heeft.

  • Mijn taak binnen de commissie was het benaderen van grote bedrijven om daarmee grote bedragen binnen te kunnen halen.
  • Mijn taak bij de account van een bekende kiwiproducent was het bedenken van een originele persconferentie, die de pers enthousiast zou maken over het product en een aantal USP’s van het bedrijf zou benadrukken.

Actie:

Beschrijf wat je hebt ondernomen.

  • Ik heb ervoor gekozen om niet zoals zo veel andere verenigingen doen simpelweg een brief te sturen of te bellen. Ik heb een korte videofilm gemaakt van de hoogtepunten van de introductie van het jaar ervoor en een beschrijving van de vereniging. Ik heb een aantal grote bedrijven die videoboodschap toegemaild met een teaser erbij om de film daadwerkelijk te openen.
  • Ik heb ervoor gekozen om de persconferentie in een bekend sterren restaurant te houden. Naast een lezing van een wetenschapper over de gezonde voordelen van kiwi;s heeft de chefkok verschillende recepten bereidt met kiwi als hoofdingrediënt. De pers kon deze gerechten proeven.

Resultaat:

Beschrijf wat het uiteindelijke resultaat was van je actie.

  • De videofilm werd erg gewaardeerd. Uiteindelijk hebben drie bedrijven een groot bedrag gestort en heb ik het hoogste sponsorbedrag ooit binnen gehaald voor de vereniging. Ik heb twee van de sponsors zelfs zover gekregen de aankomende drie jaar weer geld te geven.
  • De pers was erg enthousiast en er zijn een aantal tijdschriften en een krant geweest die de recepten hebben overgenomen en geplaatst in hun tijdschrift. Dat was naast de gewone artikelen die ze zouden schrijven.

Tips

De STAR methode wordt niet door elke interviewer gebruikt, maar veel grote bedrijven maken zeker gebruik van de STAR methode. Bij verschillende bedrijven en voor verschillende functies zijn recruiters op zoek naar verschillende competenties. Zorg dat je weet welke competenties belangrijk zijn, dan kun je hier tijdens je gesprek op aansturen. Hier kan je dan ook de voorbeelden die je noemt op aanpassen. Op de website van bedrijven staan vaak kernwaarden en in de vacature staan vaak gewenste competenties. Die competenties kunnen bijvoorbeeld zijn: Sensitiviteit, klantgerichtheid, communicatief vaardig, overtuigingskracht, leiding geven, analytisch vermogen, resultaatgerichtheid, stressbestendigheid, creativiteit of lerend vermogen.

Links

Competenties en vaardigheden: Hoe toon je leiderschap tijdens een sollicitatie?

Vind je ideale baan