Hoe laat ik mijn huisdier veilig afvallen

Inleiding

Aangezien de meeste huisdieren aan onze zorg zijn overgeleverd, en steeds verder van de, of liever gezegd hun natuur, af zijn komen te staan, zien we bij hen dezelfde trend ontstaan als bij ons mensen. Niet alleen de halve menselijke bevolking van Nederland is te dik, ditzelfde probleem hebben onze huisdieren.

Er lopen veels te veel dikke huisdieren rond in ons land. En het erge is, dat zij daar zelf veelal niet schuldig aan zijn. Nog erger is dat ze door hun overgewicht behoorlijk in de problemen kunnen komen, de kwaliteit van hun leven en hun levensplezier behoorlijk achter uit gaat en ze veelal vroegtijdig overlijden, puur door het overgewicht en de daaruit voortvloeiende gezondheidsproblemen.  

Gevolgen van overgewicht bij huisdieren

De meeste studies tonen aan dat zowel mensen als dieren minder lang zouden leven als ze overgewicht vertonen. Ook uw huisdier kan door overgewicht ernstige lichamelijke klachten krijgen. En deze gezondheidsproblemen zijn dezelfde als die we bij mensen zien.

1) Aandoeningen van het bewegingsstelsel door overbelasting van de gewrichten: Door het gebrek aan beweging neemt de hoeveelheid spiermassa af, hierdoor ontstaat  een overbelasting van het skelet en dit kan leiden tot onder meer gescheurde kruisbanden in de knie, losse knieschijven, arthrose van de gewrichten, onherstelbare schade aan gewrichtskraakbeen etc. Bij veel van deze aandoeningen is de enige oplossing een operatie, die weer risico´s met zich meebrengt. Net zoals bij mensen is voor dieren met overgewicht  de narcose een nog groter risico dan voor gezonde dieren. 

2) Suikerziekte: Bij de hond maar zeker bij de kat zien we een verhoogde kans op suikerziekte. De dieren gaan meer drinken en worden algemeen ziek. Suikerziekte is wel te behandelen maar dat is zeker niet gemakkelijk. Om het bloedsuikergehalte van dieren stabiel te krijgen is ingewikkeld en het vergt een hoop tijd, moeite en inspanning van u als eigenaar.

3) Hart- en ademhalingsproblemen: Overgewicht kan leiden tot verhoogde bloeddruk, plaquevorming in de bloedvaten, aderverkalking, en thrombose, waardoor hart- en vaatziekten ontstaan.

4) Leveraandoeningen: Bij overgewicht zit het vet niet alleen op het lichaam maar ook in het lichaam, in en rond de organen. Een vervette lever kan zijn werk niet meer goed doen en aangezien de lever bij vrijwel alle lichaamsfuncties betrokken is en een belangrijke rol speelt, is overgewicht dus op vele vlakken schadelijk voor de gezondheid. Bij katten met een vervette lever kan een levensbedreigende situatie ontstaan wanneer ze door stress of wat voor reden dan ook plotseling stoppen met eten. De lever laat dan op korte termijn al het opgeslagen vet los in de bloedstroom waardoor de katten als het ware verdrinken in hun eigen vet. 

5) Slechte huid- en vachtconditie: Doordat de dieren te dik zijn krijgen ze moeite met het zichzelf schoonhouden en wassen. Dit kan leiden tot huidproblemen. Daarnaast is de hormoonhuishouding veelal verstoord en dit kan tot vachtproblemen leiden. 

6) Verminderd uithoudingsvermogen:  Moet dit nog uitgelegd worden? Probeert u zelf maar eens met een rugzak vol met stenen op uw rug en buik de trap 3 maal achter elkaar op en af te lopen......

7) Grotere risico’s op complicaties bij operaties en narcose:Omdat bij operaties dieren veelal op hun rug uitgebonden worden, geeft de zware buik met vervette buikinhoud meer druk op de bloedcirculatie en op hart en longen. Overgewicht geeft ook een hoger risico op een ademstilstand.  

8) Verminderde vruchtbaarheid: Overgewicht verstoort de hormoonhuishouding waardoor er minder eisprongen plaatsvinden en de groei van de eiblaasjes verstoord wordt. 

Behandeling van overgewicht bij huisdieren

De enige manier om het gewicht van onze huisdieren naar beneden te krijgen is simpelweg dezelfde manier als bij mensen: afvallen door minder eten en meer bewegen. Het dagelijks verbruik van energie moet groter zijn dan de opname.

Om uw dier veilig te laten vermageren is het belangrijk om samen met uw dierenarts te overleggen.

Hoeveel weegt uw dier momenteel, wat zou het streefgewicht moeten zijn, wat krijgt uw huisdier nu te eten (en wees daar eerlijk over) en hoeveel voedsel zou hij of zij eigenlijk mogen eten. In de regel de dierenarts u aanraden om op een dieetvoer over te schakelen omdat u, wanneer u uw eigen voer neemt en daar minder van geeft, het risico bestaat dat uw dier te weinig voedingsstoffen krijgt.

  • Dieetvoeding : Dit zijn volledige voeders met weinig calorieën, een laag vetgehalte, genoeg eiwitten en veel voedingsvezels. Deze producten zorgen voor een volle maag, onderdrukken daardoor het hongergevoel, en zijn laag in energie maar voorzien wel in alle belangrijke voedingsstoffen, vitaminen en mineralen.
  • Lichaamsbeweging : Dit houdt in meer wandelen en spelen met uw huisdier. Wat goed is voor uw dier, is ook goed voor u! Bij honden is dit natuurlijk wel iets gemakkelijker dan bij katten. Zwaardere activiteiten zoals over het strand rennen of door ruw zand lopen, zwemmen en speeltjes apporteren moeten geleidelijk opgebouwd worden om gewrichtsoverbelasting - en pijnlijkheid te voorkomen. Ook uw huisdier moet zijn conditie weer langzaam opbouwen en kan spierpijn krijgen. 

Gedrag : Het schooien en stiekem eten stelen is gedrag dat u uw huisdier helaas zelf heeft aangeleerd, of in ieder geval niet heeft afgeleerd. In principe moet u uw eigen gedrag meer veranderen dan dat van uw huisdier en dat is niet gemakkelijk. Ze kunnen toch zo lief bedelend kijken! Maar.....u mag absoluut geen tussendoortjes meer geven en uw dier alleen eventueel belonen met het dieetvoer.

Weeg het voer nauwkeurig af en verdeel het over meerdere keren (minstens 3 of 4 keer) per dag. Weeg uw dier 1x per week op hetzelfde tijdstip en op dezelfde weegschaal. Wanneer uw dier minder dan 1% of meer dan 3% gewicht per week verliest, pas dan de hoeveelheid voer aan.

Is uw huisdier voldoende afgevallen, dan kan de voeding opnieuw langzaam aangepast worden maar blijf het gewicht controleren om er voor te zorgen dat uw dier zijn ideale gewicht blijft behouden, Hiermee voorkomt u het zogenaamde jojo-effect, vermindert u de risico’s op ziektes en krijgt u een jongere, vlottere, speelsere en verbeterde versie van uw huisdier terug. Echter.....voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Is het voor mensen al moeilijk om hun gewicht onder controle te houden of te krijgen, om huisdieren af te laten vallen is echt geen makkie!

Links

Overgewicht bij huisdieren

Petfeeder als hulpmiddel bij overgewicht van huisdieren

Hoe behoud ik eenvoudig mijn gewicht

Waarom moet je nooit op dieet gaan