Hoe ontstaan schulden

inleiding

Schulden maken is tegenwoordig erg makkelijk geworden. Wat begint met een kredietlimiet op je rekening-courant kan al gauw omslaan in een torenhoge schuld. Bij de bank, of via internet is een lening zo gepiept, en ook vandaag kopen en pas over een jaar betalen is een slogan die je steeds vaker hoort. Als we het hebben over bestedingsschulden beseffen mensen vaak niet dat ze zelf degene zijn die te veel uitgeven. Men verliest het overzicht over het bestedingspatroon en blijft maar geld uitgeven.

Heel veel mensen in Nederland (en daar buiten) hebben schulden. Sommige mensen hebben zoveel schulden dat ze de schuld niet op eigen kracht kunnen terug betalen en hebben dan professionele hulp nodig. Anderen hebben nog overzicht over hun uitgavenpatroon en kunnen nog net het hoofd boven water houden. Maar hoe ontstaan schulden, en wat belangrijker is hoe voorkom je schulden.

Ontstaan van schulden:

Soms weten mensen niet eens waar ze hun geld aan uitgeven en hoe ze toch aan die schuld zijn gekomen, Het ontstaan van schulden gaat echter niet vanzelf, en ook verdwijnen schulden niet vanzelf. Schulden ontstaan vaak door:

-Verlies van overzicht: door pinnen , chippen en het gebruik van de creditkaart geef je geld uit zonder dat je het merkt. Door deze manier van betalen verlies je snel het overzicht over je uitgaven.

-Meer uitgeven dan je hebt: doordat je op je rekening makkelijk “rood” kunt staan geef je snel meer geld uit dan je hebt. In de praktijk is het vaak heel lastig om het tekort weer aan te vullen.

-Kopen op afbetaling: als je koopt op afbetaling, geef je eigenlijk geld uit wat je niet hebt. Je leent als het ware geld bij bijvoorbeeld een autodealer of een postorder bedrijf. Vaak brengen deze bedrijven een hoge rente in rekening waardoor je schuld snel kan oplopen.

-Onverwachte omstandigheden:' vaak komen mensen in de problemen door onverwachte omstandigheden, bijvoorbeeld als je onverwacht werkeloos wordt, je gaat scheiden of het blijkt dat je minderjarige kind een enorme gokschuld heeft opgebouwd.. Doordat je inkomen fors daalt, kun je vaak niet meer aan je financiële verplichtingen voldoen.

Toename:

Volgens het CBS groeit de schuldenlast in Nederland. Mensen geven meer uit dan ze te besteden hebben. Het aantal aanvragen voor schuldsanering groeit en ook jongeren hebben steeds meer en hogere schulden. Het ontstaan van schulden bij jongeren komt vaak door mobiele telefonie, internet en on-line winkelen. Ook blijkt dat deze groep erg makkelijk een lening kan afsluiten via internet.

Incassobureaus hebben het drukker dan ooit, hun aantal, maar ook hun omzet groeit snel, dit komt omdat mensen meer schulden maken, maar ook omdat schuldeisers er sneller bovenop zitten, dit blijkt uit cijfers van Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet en incassobureau Intrum Justitia.

Wat te doen:

  • Heb je schulden en je komt er zelf niet meer uit, schroom dan niet om hulp te zoeken. Neem contact op met de gemeente, zij kunnen je in contact brengen met een schulhulpverlener, en weten de weg naar erkende en professionele schuldhulpverlening.
  • Geef geen geld uit dat je niet hebt. Leer te consuminderen en te sparen, en bedenk dat geld lenen geld kost.

Tenslotte:

Probeer overzicht te krijgen in je uitgavenpatroon. Zorg dat je schulden niet verder oplopen en bedenk dat je alleen iets koopt als je er echt geld voor hebt, is dat niet het geval, zie dan van je aankoop af. Dat is moeilijk, maar het is wel begin. Succes!!