Hoe werken lenzen

Lenzen en werking

De meeste brildragers denken er vroeg of laat over om lenzen te proberen. De glazen zijn altijd vies en vooral in de winterperiode gaan ze aanslaan en zie je niets meer. Heb je je bril alleen maar nodig om te lezen dan is de ramp nog groter: ligt in de auto, ligt thuis, vergeten op het werk… Lenzen bieden aan mooi alternatief voor brildragers!

 
Contactlens

Hoe werken lenzen?

Net zoals een bril zijn lenzen optische hulpmiddelen: zij corrigeren daar waar nodig ver- of bijziendheid om de voornaamste klachten te noemen. Als het licht namelijk niet (meer) op de juiste plaats op het netvlies valt, wordt het beeld wazig en zie je dus niet meer zoals het hoort. Bijziendheid kan dan worden gecorrigeerd door lenzen met negatieve sterkte. Verziendheid: lenzen met positieve sterkte.

Uit welk materiaal zijn contactlenzen gemaakt?

Voor de productie worden plastics gebruikt, ook wel ‘polymeren’ genoemd. Het voordeel van polymeren is dat de mate van wateropname kan worden bepaald: nemen ze bijna geen water op dan is het resultaat vormvaste (harde) lenzen. Nemen ze in verhouding meer water op dan bekomt men zachte lenzen.

Kan iedereen lenzen dragen?

Vrijwel iedereen kan en mag overgaan op lenzen, zeker doordat de technologie steeds beter wordt. De nieuwste generatie lenzen gelden als zeer oogvriendelijk! Enige beperkingen vormen:

  • een natuurlijke aanleg voor droge ogen,
  • een stoffige, rokerige of droge omgeving om in te werken,
  • gebruik van sommige medicijnen,
  • verstoorde hormonenspiegel (vb. overgang of zwangerschap),
  • diabetes,
  • schildklier die niet normaal functioneert.

Voordelen van lenzen op een rij

Lenzen zijn de laatste jaren heel populair geworden:

  1. na het inbrengen: makkelijk en comfortabel,
  2. slaan niet aan als je ergens binnen komt,
  3. worden niet nat als je in de regen loopt,
  4. onzichtbaar: men weet niet eens dat iemand ‘brilt’,
  5. zonnebril kan er eenvoudig mee gecombineerd worden,
  6. veiliger en comfortablel: bijvoorbeeld tijdens het sporten! Met een bril kunnen glasscherven het oog kwetsen,
  7. groter blikveld dan bij een gewone bril,
  8. hip: je kan zelfs de kleur van je ogen kiezen!
  9. niet onderworpen aan modetrends,
  10. ideaal voor sommige beroepen: fotografen, laboranten en chirurgen, landmeters, naaisters… (microscopen, telescopen of andere optische instrumenten).

Natuurlijk zijn er ook nadelen…

  1. Moeilijk in te brengen, doch dit geldt vooral voor de eerste dagen: het vergt enige handigheid om die kleine dingen in je ogen te mikken en er weer uit te vissen,
  2. Soms kunnen de ogen geïrriteerd raken met in het slechtste geval een ontsteking als gevolg,
  3. Niet ieder oog is geschikt voor het dragen van (contact)lenzen: heb je last van droge ogen (te weinig traanvocht) dan raakt de lens het hoornvlies in plaats van op het traanvocht te drijven.
  4. Het dragen van lenzen vraagt altijd enige discipline. Bij daglenzen of dag- en nachtlenzen moet je je strikt houden aan de regels van de hygiëne anders krijg je gegarandeerd problemen! Afhankelijk van het soort lenzen dien je ze dagelijks te reinigen en te desinfecteren!

Het kermisoog?!

Een (vrij) nieuw oogletsel! In de medische literatuur is een nieuw oogletsel beschreven dat men het kermisoog is gaan noemen. Het gaat om een oogletsel ten gevolge van kleine metaaldeeltjes die in het oog terecht komen na een kermisbezoek. Waarschijnlijk spelen de botsauto’s hierin een belangrijke rol en komen er vonkende metaaldeeltjes van het contactnet en/of de sleper in het oog terecht. Bij het dragen van een bril of lenzen ligt het risico tot tien keer lager!

Meer leesplezier:

Nachtlenzen: pure onzin?

Voordelen van HARDE lenzen?