Hoe werkt een lijfrente verzekering
Inleiding
Een lijfrente is een levensverzekering (-polis) waarmee u bent verzekerd van extra inkomen op een bepaald moment. Meestal wordt deze verzekering uitgekeerd bij op het 65e levenjaar zodat inkomen voor de oude dag wordt gegarandeerd. De term 'lijfrente' slaat of de verzekering van het 'lijf'. Dit houdt in dat als diegene overlijdt, ook de uitkeringen stoppen. Hoe werkt zo'n lijfrente verzekering? Waarom heeft u het nodig en hoe verloopt het gehele proces van op- en afbouwen van kapitaal?
Stappen
Waarom sluit je een lijfrente verzekering af
Er zijn een aantal redenen waarom het interessant is om een lijfrente verzekering af te sluiten:
- Nabestaandenzorg
- Pensioentekort
- Ondernemersrisico vermijden
Ten eerste kan een lijfrentepolis interessant zijn als u uw gezin bij uw overlijden goed verzorgd wilt achterlaten. Ten twee is de lijfrente verzekering een manier om het pensioensgat te dichten (als uw AOW in combinatie met uw pensioen niet voldoende zijn; dwz. 70% van uw laatst verdiende inkomen). Ten derde kan de lijfrente verzekering u helpen het ondernemersrisico te vermijden door het pensioenskapitaal buiten de onderneming te houden. De verzekeringsmaatschappij staat los van het bedrijfsrisico.
De opbouw fase van de lijfrente verzekering
Tijdens de opbouwfase betaalt u een premie aan de verzekeringsmaatschappij. Dit kan in een verschillend aantal stappen gedaan worden: *maandelijks *elk kwartaal *jaarlijks *of eenmalig Met de premies, die u van uw belastbaar inkomen kunt aftrekken, bouwt u een pensioenkapitaal op. U kan het bedrag ook in een keer storten. Dit wordt een koopsompolis genoemd zoals bijvoorbeeld bij een gouden handdruk. U moet ook bepalen wanneer u de afbouwfase wilt laten beginnen. U moet de uitkering laten beginnen als u deze nodig heeft. De keuze voor een latere uitkering heeft verschillende gevolgen: *een hogere uitkering *later toegang tot uw kapitaal *kans op een hoger belastingtarief (box 1) Ook aan het eind van de opbouwfase staat u voor een keuze (op de expiratie datum)
De afbouwfase van de lijfrente verzekering
De keuze waarvoor u staat heeft betrekking op de afbouwfase. Deze keuze bestaat uit:
- de lijfrente die u met het gespaarde bedrag wilt kopen
- waar u die lijfrente wilt kopen
Enerzijds moet gekozen worden voor het aantal jaren dat de maandelijkse uitkering loopt. Dit moet u doen om te voorkomen dat:
- inkomstenbelasting moet worden betaald over het hele uitkeringsbedrag
- een boete moet worden betaald aan de fiscus.
Anderzijds moet gekozen voor een verzekeraar. U heeft niet zo maar toegang tot uw kapitaal en u kan er niet zo maar wat mee doen wat u wil. U bent verplicht het onder te brengen bij een verzekeraar,maar misschien één die meer biedt dan de verzekeraar waar u uw koopsompolis had ondergebracht.
Met de aankoop van de periodieke lijfrente-uitkeringen, ofwel de afbouwfase, gaat u in feite een nieuwe verzekering aan. Het betreft de fase van uitkering van het opgebouwde kapitaal. Bij de lijfrente verzekering geldt echter wel dat u op het moment van uitkering, in leven bent. Als dat niet zo is hoeft de verzekeraar niet meer uit te keren.
Welke criteria spelen een rol bij de juiste keuze
Een 'beste koop' of 'voordelige keus' voor een lijfrenteverzekering is afhankelijk van uw persoonlijke situatie:
- leeftijd
- geslacht
- tijdspan
- overgang op langstlevende
- garantie-uitkering
- beleggingsgebonden
Tips
- U moet bij overstap van verzekeraar bij de expiratie datum wel zorgen dat u de uitkering door uw oude verzekeraar rechtstreeks laat overmaken aan de nieuwe verzekeraar. De fiscus presenteert u in dat geval geen flinke rekening.
- Een lijfrenteverzekering hoeft niet altijd de beste manier is om een pensioentekort aan te vullen. Zeker als u een langere periode (>15 jaar) heeft om te sparen of beleggen, zal het in eigen beheer opbouwen van een kapitaal
financieel gunstiger zijn dan het storten van premies in een lijfrenteverzekering .
Handige links