Hoe wordt Sinterklaas in België gevierd
Inleiding
In België wordt Sinterklaas op 6 December gevierd, is de datum het enige verschil met hoe dit in Nederland gebeurt? Of zijn er nog verschillen?
Hoe wordt het Sinterklaasfeest ervaren in België?
Het Sinterklaas feest wordt in België beschouwd als een exclusief kinderfeest, waarbij de rol van de volwassenen beperkt wordt tot het faciliteren van het hele gebeuren. Het concept pakjesavond kent men dan ook niet in België.
Het verloop van het Sinterklaas gebeuren
Ook in België arriveert de goede man reeds lang voor zijn verjaardag. Hij komt aan per (stoom)boot of vliegtuig en maakt dan een tocht door de stad, vaak vergezeld van een uitgebreide reclamestoet.
In tegenstelling tot Nederland worden er nog geen schoentjes gezet, deze traditie beperkt zich tot de avond zelf.
Wel vinden er vanaf zijn aankomst allerlei feesten plaats, zoals op scholen, bij bedrijven, etc ... en bestaat de mogelijkheid om Sinterklaas te bezoeken in verschillende winkelcentra.
Kinderen bereiden zich voor door verlanglijstjes te maken. De stad Sint-Niklaas ontvangt elk jaar weer talloze brieven van kinderen die niet langer kunnen wachten en hun verlanglijstje alvast aan de goedheilige man willen bezorgen. Al jaren doen ze hun best om de brieven zo goed mogelijk te beantwoorden.
En dan eindelijk breekt het grote moment aan: Het schoentje mag gezet worden! In elk schoentje komt een worteltje, suikerklontje (voor het paard) en een biet. Ook tekeningen worden vaak toegevoegd en in sommige gevallen zelfs een biertje voor zwarte piet. Nog even een Sinterklaas liedje zingen en de kinderen zijn rijp voor bed. (nu ja, veel wordt er waarschijnlijk niet geslapen)
Op 6 December - vaak onmenselijk vroeg - staan de kinderen reeds te springen om naar beneden te mogen, want ze weten dat daar hun pakjes staan. Gedurende de nacht zijn Sinterklaas en Zwarte Piet immers druk bezig geweest om voor alle kinderen verschillende cadeautjes uit te stallen.
Van klein naar groot daalt de familie de trap af om bij binnenkomst in de kamer druk op zoek te gaan naar die cadeautjes waar je naam bij staat. Het is een prachtig zicht al die uitgestalde poppenhuizen, racebanen en ander moois, met daartussen chocolade figuurtjes, mandarijntjes, marsepein en soms zelfs grote Sinterklazen van speculaas, versierd met suikergoed.
Sinterklaas Kapoentje
Het woord kapoentje wordt in Antwerpen en andere delen van Vlaanderen gebruikt in plaats van deugniet.
Sinterklaas Kapoentje
leg wat in mijn schoentje
leg wat in mijn laarsje
Dank U, Sinterklaasje