Hoe wordt een energielabel op een woning bepaald

Hoe wordt een energielabel op een woning bepaald

Het energielabel voor een woning wordt bepaald door een gecertificeerde EPA-opnemer. EPA staat hierbij voor Energie Prestatie Advies. Deze EPA-opnemer heeft succesvol een officieel examen van het Cito afgesloten om zichzelf EPA-opnemer te mogen noemen. Behalve een examen voor EPA-opnemer is er ook een examen voor EPA-adviseurs. De EPA-adviseur kan niet alleen een energielabel afgeven, maar ook een advies opstellen over verbeteringen op het gebied van energiebesparende maatregelen die aan de woning kunnen worden aangebracht.

Verschillende categorieën woningen

Het energielabel wordt uitgegeven voor verschillende categorieën woningen. Per categorie kan een huis een A++ tot en met een G label krijgen. De categorieën zijn:

  • Vrijstaand
  • Twee onder een kap
  • Rijtjeswoning
  • Maisonnette
  • Galerijwoning
  • Portiekwoning
  • Overig flat

De criteria om een woning in een bepaald energie label te geven

Woningen krijgen aan de hand van een aantal criteria een bepaald energielabel. De criteria waar de EPA-opnemer of EPA-adviseur naar zal kijken zijn o.a.

  • De gevelisolatie
  • De dakisolatie
  • De vloerisolatie
  • De ramen van leefruimtes
  • De ramen van slaapruimtes
  • De verwarmingsinstallatie
  • De ventilatie
  • PV-cellen

Aan de hand van de technische gegevens over de verschillende elementen uit de bovenstaande lijst zal de EPA-opnemer of EPA-adviseur met een computerprogramma een berekening maken. Aan de hand van de berekening door het computerprogramma zal er een bepaalde energetisch waarde bepaald worden. Deze energetische waarde wordt uitgedrukt in een hoeveel gigajoule energie per vierkante meter.

Hoeveelheid gigajoule energie gekoppeld aan een energielabel klasse

Elke klasse op het energielabel is gekoppeld aan een bepaalde hoeveel gigajoule energie. In onderstaande tabel kun je opzoeken in welke klasse een woning terecht komt bij een bepaalde hoeveelheid gigajoule per vierkante meter.

Klasse Gigajoule per vierkante meter
A++ Minder dan 0,5
A+ Minder dan 0,7
A Minder dan 1,05
B Minder dan 1,3
C Minder dan 1,6
D Minder dan 2,0
E Minder dan 2,4
F Minder dan 2,9
G Meer dan 2,9

Het Examen om energielabels te mogen afgeven

Cito neemt in opdracht van KBI (Kwaliteitsborging Installatiesector) het examen Energieprestatiecertificaat voor woningen af. Dit examen bestaat uit twee onderdelen.

De twee onderdelen: Onderdeel 1

Het eerste onderdeel is verplicht voor zowel de aspirant EPA-opnemer als voor de aspirant EPA-adviseur. Het onderdeel bestaat uit een meerkeuzetoets en een case waarbij aan de hand van foto’s en plattegronden een woning moet worden opgenomen. Vervolgens moeten de woninggegevens vertaalt worden naar opnameformulier.

De twee onderdelen: Onderdeel 2

Het tweede onderdeel is alleen verplicht voor aspirant EPA-adviseurs. Bij dit onderdeel wordt getoetst of de aspirant EPA-adviseur instaat is om een ingevuld opnameformulier op de juiste wijze in te voeren in het computerprogramma dat gebruikt wordt voor energielabels. Dit examen voert de aspirant EPA-adviseur uit op een laptop die door Cito ter beschikking wordt gesteld.

De voorbereiding op het examen

De aspirant EPA-opnemer of EPA-adviseur kan zich op verschillende manieren voorbereiden op het Cito examen. Dit kan hij doen door middel van zelfstudie, maar er zijn ook verschillende organisaties die trainingen aanbieden om EPA-opnemer en EPA-adviseur te worden. Het examen moet wel in alle gevallen bij Cito worden gedaan.

Conclusie

Het is niet zomaar mogelijk om een energielabel af te geven. Hiervoor moet een EPA-opnemer of EPA-adviseur een significante portie energie steken in een studie en examen. Door dit examen wordt voorkomen dat er een wildgroei ontstaan aan energieadviseurs die elk hun eigen interpretatie hebben van een energielabel.

Verder lezen


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden