Invloeden op bezoekersaantallen

Inleiding

Hoewel we natuurlijk liever niet toegeven dat we schrijven om gelezen te worden, dat is in Nederland toch wel een klein beetje een taboe, doen we het natuurlijk wel. Want hoevaak kijken we niet naar de bezoekersaantallen van onze artikelen, weblogs en websites? Maar wat zeggen bezoekersaantallen nu eigenlijk.

Bezoekersaantallen

Een bekende website of weblog met een interessant onderwerp of een radicale mening kan vele miljoenen bezoekers realiseren. Zo krijgt het blog van Beppe Grillo miljoenen bezoekers per jaar, omdat hij ageert tegen de Italiaanse politiek. De meeste bekende weblogs en artikelsites mogen, zeker in Nederland, blij zijn als ze per maand aan de
honderdduizend bezoekers komen. Het grootste aantal actieve weblogs haalt echter vaak niet meer dan tussen de duizend en vijfduizend bezoekers per maand, maar dan moet je wel actief zijn. De meeste bezoekers komen namelijk via Google en andere zoekmachines en die zijn niet erg vriendelijk voor “stille” websites. Vandaar ook dat je bijvoorbeeld steeds vaker ziet dat bedrijfswebsites een weblog of forum toevoegen, zodat er toch activiteit is op hun site en niet alleen maar die drie maandelijkse marketing update. Sites die geen weblog hebben vindt je dan ook vaak niet erg hoog terug in de zoekresultaten van zoekmachines als Google en Yahoo of Bing.

Bezoekersaantallen zeggen echter meer over de trucen die in websites worden gestopt om gevonden te worden dan over de inhoud van de site. Want de invloed van de waan van de dag op bezoekersaantallen is groter dan de inhoudelijk kant van sites.

Beïnvloeden

Als eigenaar van een website of weblog heb je meerdere mogelijkheden om je bezoekersaantallen die je via zoekmachines krijgt te beïnvloeden. Zo noemde ik al het toevoegen van een blog op een bedrijfssite met het doel je site actiever te maken en zo
interessanter voor zoekmachines. Verder heb je de standaard zoekmachine optimalisatie activiteiten als inkomende en uitgaande links. De woorden uit je titel tenminste vijf keer terug laten komen in je tekst en maximaal tien keer, natuurlijk wel afhankelijk van de lengte van de tekst. Maar ook bijvoorbeeld alleen over één onderwerp schrijven is al een goede manier om je bezoekersaantallen te beïnvloeden. Hoewel dat op een site als LeerWiki dus zinloos is, omdat je dan met alle auteurs zou moeten afspreken alleen dat ene onderwerp te behandelen. Infoyo heeft dat bijvoorbeeld opgelost door de categorie waarin een artikel wordt geplaatst op te nemen in de url. Maar met veel verschillende auteurs betekent dat of dat je met alle auteurs af moet spreken wat bedoeld wordt met een categorie of dat je brede categorieën moet aanmaken.

Ook regelmatig schrijven en zorgen dat er meerdere sites naar je artikel linken is een manier om je vindbaarheid door zoekmachines te verhogen. Voor nog meer informatie kun je eens zoeken op het begrip search engine optimisation of zoekmachine optimalisatie.

Invloeden

Het bijzondere aan bezoekersaantallen is echter dat je een sterke invloed ziet van andere factoren. Zo bepaald het weer en de dag van de week hoeveel bezoekers je hebt. Zelfs aandacht van de media voor een bepaald onderwerp zijn van invloed op bezoekersaantallen.

De sterkste invloed op bezoekersaantallen in Nederland zie je in de zomer. Er is online gewoon een zomerdip. Het maakt waarschijnlijk niet uit welke site in Nederland je vraagt, maar in de maanden juni, juli en augustus gaat het bezoekersverkeer omlaag met in sommige gevallen
procenten en in andere gevallen met tientallen procenten. Dit is natuurlijk te verklaren met het feit dat er gewoon minder mensen binnenshuis zijn zomers. Waarschijnlijk zien tegenwoordig veel sites met informatie over buitenactiviteiten in de zomer hun bezoekersaantallen via mobiele apparaten toenemen.

Maar er is ook een week effect. Zo zie je op zondag en maandag een duidelijke toename in bezoekersaantallen, die naar het einde van de week afneemt met een duidelijke dip op zaterdag. Zaterdag is dan ook zo’n dag dat iedereen actief is in huis en buitenshuis. Men gaat op bezoek bij elkaar of gaat uit en er zijn dus gewoon minder mensen die van internet gebruik maken. Behalve natuurlijk dat ze allemaal sites opzoeken met informatie over uitgaansactiviteiten.

Verder zie je als weblog auteur een duidelijk effect van het weer. Hoe meer het weer aanzet tot binnen blijven hoe groter het aantal bezoekers dat je zult hebben. Natuurlijk verschilt het effect per persoon. Zo zal iemand die opzoek is naar specifieke informatie bijvoorbeeld om iets te kopen, dat hij nu nodig heeft niet gaan zitten wachten tot het rotweer is, zelfs met mooi weer blijft hij dan binnen. Behalve natuurlijk als hij een mobiele telefoon met toegang tot het internet heeft.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden