Karel de Stoute hertog op Rotterdam Zuid

Charlois bestaat 550 jaar 

Mars der Stoutmoedingen

2012 is voor Charlois een feestjaar. Op 14 april 2012 bestaat Charlois 550 jaar. De feestelijkheden zijn al op 13 april begonnen met de Mars der Stoutmoedingen. De mars ging over de Boergoensevliet, door de Boergoensestraat naar het Karel de Stouteplantsoen. Je ziet Karel de Stoute is nog niet vergeten.

De feestelijkheden naar aanleiding van het 550-jarig bestaan zijn nu afgelopen. In 2013 volgt er nog een jubileum voor Charlois, dan bestaat Charlois als deelgemeente 40 jaar.

Rotterdam Zuid heeft nog een antiek gebouw

 Karel de Stoute op Rotterdam-Zuid. Dat klinkt vreemd. Maar in Rotterdam zeggen ze op Zuid. In Rotterdam-Zuid is fout. Rotterdammers gaan ook niet naar de markt maar naar de mart. Zo heeft elke stad of dorp zijn eigenaardigheden. De oude gebouwen van de stad zijn grotendeels weggevaagd in het begin van de Tweede Wereldoorlog, maar op Rotterdam-Zuid is er nog iets overgebleven van de geschiedenis uit de 15e eeuw. De Oude Kerk.

Oude Kerk Charlois

Charlois ligt niet in Frankrijk

In Charlois, niet te verwarren met de stad in Frankrijk, staat nog een kerk die door Karel de Stoute (1433-1477) is gesticht. De uitspraak van Charlois geeft nogal wat problemen, ook voor mensen die in Rotterdam wonen. Maar als u, die dit leest, ooit nog eens op Rotterdam-Zuid komt, kunt u gewoon Sjaarloos zeggen. Dat is namelijk de juiste uitspraak.

Wie was Karel de Stoute?

Karel de Stoute was een stoutmoedig man. De toevoeging "De Stoute" betekent namelijk niet dat hij zich niet kon gedragen, maar dat hij veel moed had. Hij was het kind van Isabella van Portugal en Philips de Goede. Naast de titel Hertog van Bourgondië had hij nog een hele rij andere titels. Hij had een druk bestaan, want omdat hij stoutmoedig was, was hij vaak er op uit om een strijd te voeren. Dit deed hij om zijn grondgebied uit te breiden. Zijn uitbreidingszin is hem op op 5 januari 1477 noodlottig geworden, want toen sneuvelde hij op een slagveld bij Nancy.

Hoe kwam Karel de Stoute op Rotterdam Zuid?

Karel kreeg een polder te leen die regelmatig overstroomde. Die polder heette de Rijerwaert. Aan een polder die regelmatig onder water stond, had hij niet zo veel. Daarom gaf hij de opdracht tot het bedijken van de Rijerwaert. Er was wel een voorwaarde aan het bedijken verbonden, het land zou voortaan Charlois heten. Karel had ook nog een graafschap in Bourgondië dat Charolays heette, daar is Charlois naar vernoemd. De stichtingsakte van Charlois dateert van 1462, daarin werd ook opgenomen dat er een kerk in Charlois zou komen. Want Karel was naast stoutmoedig ook heel vroom. De kerk was in 1467 klaar en heette toen Sint Clemenskerk, een Rooms-Katholieke kerk dus. De kerk is nu een Protestantse kerk en wordt Oude Kerk genoemd. Om de kosten van zo'n oud gebouw te kunnen opbrengen wordt de kerk tegenwoordig niet alleen voor erediensten gebruikt. De kerk is ook te huur voor andere activiteiten zoals concerten, bruiloften en recepties.

De deelgemeente Charlois

Sinds 1895 is het gedaan met de zelfstandigheid, toen werd de agrarische gemeente een onderdeel van Rotterdam. De naam van de voormalig zelfstandige gemeente leeft voort in die van de wijk rondom de Oude Kerk, Oud-Charlois en ook in de naam van de deelgemeente Charlois. Een deelgemeente met meer dan 60.000 inwoners, die in 2013 het 40-jarig bestaan vierde. Echter, in maart 2014 is de deelgemeente Charlois opgeheven. Ook Karel de Stoute met zijn Bourgondische achtergrond is nog niet vergeten. In de wijk Oud-Charlois heb je de de Karel de Stoutestraat en het Karel de Stouteplantsoen en ook de Boergoensestraat en de Boergoensevliet. De oude en recente geschiedenis is in goede handen bij de Stichting Historisch Charlois. De exposities van de Stichting Historisch Charlois zijn op zaterdag en op zondag te bekijken op de Wolphaertsbocht 105 (vlak tegenover het Karel de Stoute Plantsoen) op Rotterdam Zuid van 13.00 tot 17.00 uur.

U komt meer te weten over Rotterdam-Zuid als u op deze link klikt.

 http://gek-op-rotterdam-zuid.blogspot.com/