Kinderen willen Kapla
Algemeen
Tom van der Bruggen, de bedenker
Voor het bouwen van dit kasteel wilde hij eerst een maquette maken en bedacht hij dat de klassieke houten blokken te zwaar zijn om iets mee te bouwen, je hebt houten plankjes nodig. Hij bedacht de ideale plankafmeting, gebaseerd op de verhouding 1:3:5. Tom zag dit als een compromis tussen constructieve en expressieve kwaliteit. Zouden de planken korten zijn, dan zou het ontwerp zijn ideale constructie verliezen, lagere planken zouden de expressieve kwaliteit te kort doen.
Hoe is Kapla ontstaan
Zoals eerder gesteld is de ideale verhouding 1:3:5, de plankjes die inmiddels behoren tot het beroemde Kapla “speelgoed” hebben de afmeting van 0,8 x 2,4 x 11,2 (HxBxL), waarmee vrijwel gelijk is aan de volgens Ton ideale verhouding. Alle plankjes van het merk Kapla zijn van precies dezelfde afmeting. Dit maakt het namelijk mogelijk om zowel kleine als grotere of hele grote bouwwerken te maken.
De naam Kapla is ontstaan uit Ka(bouter) pla(nkjes). De latjes worden gemaakt van zacht, glad en niet splinterend grenenhout. De plankjes zijn van origine onbewerkt, maar inmiddels zijn er ook gekleurde plankjes verkrijgbaar.
Wat te maken met Kapla
Waarom Kapla
Om dit succes te kunnen begrijpen moet men deze plankjes eigenlijk zelf gezien hebben, en ook de mogelijkheden hiervan. De plankjes kunnen zowel liggend als staand gebruikt worden, zowel op de lange als op de korte kant. Het mooie van dit constructiespeelgoed is dat het droog gebruikt kan worden, dus er komt geen lijm, spijker of schroef aan te pas. Met deze blokjes stapelt men, en is het een kwestie van passen en uitproberen.
Er zijn diverse voorbeeldboekjes, met bouwtekeningen, te koop. De Kapla plankjes zijn verkrijgbaar in de dozen van 100, 200 en 280 plankjes of een vierkante houten kist met 1.000 plankjes. Daarnaast is inmiddels een doos van 40 blokjes in 7 kleuren verkrijgbaar.
Tenslotte
Het constructiespeelgoed is zo succesvol dat zelfs het Louvre’s Museum of Decorative Arts in Parijs hier een tentoonstelling aan heeft gewijd. In het seizoen 1996-1997 was de “la Ville en Joulet” tentoonstelling waar een complete stad en kasteel werd gebouwd.
Ook op Youtube zijn prachtige plaatjes van Kapla bouwwerken terug te vinden.