Kometen en meteoren
Inleiding
In het heelal kun je verschillende hemellichamen waarnemen. Je hebt planeten, sterren en nog veel meer. Dit artikel gaat over de zogenaamde kometen en meteoren. Wat is een komeet en wat is een meteoor nu precies? Is een komeet hetzelfde als een meteoor of is het totaal iets anders? Lees meer over kometen en meteoren in dit artikel. Wil je meer weten over het heelal lees dan de aanverwante artikelen.
Kometen
Een komeet is een soort wolk die bijna alleen uit gas en stof ontstaat. Die wolk is te zien omdat hij door de zon verlicht wordt. Kometen worden helderder als ze dichter bij de zon komen. Wanneer ze van de zon af bewegen worden ze vager en kun je ze niet meer zien. Kometen verdwijnen niet maar dat lijkt maar zo. Ze draaien net als de andere hemellichamen in een baan om de zon. De baan van een komeet is anders dan die van de planeten. Kometen hebben allemaal ovale en gebogen banen en ze bewegen zich in elke richting. Het meest opvallende aan een komeet is zijn staart.
Komeet van Halley
Dit is een foto van de bekendste komeet en dat is de komeet van Halley. De ruimtesonde Giotto stuurde de eerste foto’s van de kop van de komeet van Halley terug. In 1986 vloog hij binnen 650 kilometer van de kern van de komeet van Halley. De foto’s toonden een brok van 16 kilometer met stralen van gas die uit de gaten van de korst kwamen. Eén keer in de 76 jaar komt de komeet van Halley langs de aarde. De laatste keer dat de komeet van Halley langs de aarde vloog was in 1986.
Meteoren
Meteoren zijn kleine lichtstreepjes aan de hemel. Je ziet ze bewegen. Ze worden ook wel vallende sterren genoemd. Meteoren zijn stukjes steen uit de ruimte en die gaan branden terwijl ze door de atmosfeer bewegen. In een bepaalde periode van het jaar zie je aan de hemel een heleboel vallende sterren. Dit wordt ook wel een meteorenregen genoemd.
Als een meteoor op een planeet of een maan inslaat wordt het een meteoriet genoemd. Zelfs de enorme vlakten die we zeeën noemen, zijn veroorzaakt door meteorietinslagen. Bijzonder grote stenen sloegen in op de maan, waardoor bergwanden ontstonden. Door de kracht van de inslagen kwamen vulkanen tot uitbarsting en ontstonden enorme kraters. Onze eigen maan is bedekt met duizenden kraters.
De grootste krater op aarde, veroorzaakt door een inslag van een meteoriet, is in Amerika in Arizona. De krater heeft een doorsnede van 1265 meter en is 175 meter diep. De krater is misschien wel 50.000 jaar oud.
Links
Wil je meer weten over de planeten in ons zonnestelsel klik dan hieronder:
- De Aarde en de Maan
- Planeten die dichtbij de zon staan
- Wat zijn de reuzenplaneten
- Pluto: planeet of niet?