Kruiden:Citroenmelisse

Citroenmelisse (Mellisa officinalis)

]

De naam zegt het al, de citroenmelisse heeft een citroenachtige smaak en zeker de geur doet sterk op citroen lijken. De naam officinalis wijst op de geneeskrachtige werking van het kruid. De naam Melissa komt ver weg uit het grieks en betekend bij. De plant werd vroeger dan ook wel bijenplant genoemd

Waar is de citroenmelisse geschikt voor

Ik maak van Citroenmelisse met name verse thee. Gewoon door een paar verste takjes op te gieten met heet water. Ook van gedroogde Citroenmelisse is goed thee te zetten. De thee heeft een prettige smaak. In salades is is dit kruid ook goed verwerkbaar, in kleine hoeveelheden.

En net zoals ook de smaak van de citroen zelf goed bij vis is te gebruiken, zo ook dit kruid.

De Citroenmelisse werd in het verleden vaak in de buurt van bijenkorven aangeplant, omdat deze plant de bijen aantrekt, met de kleine geurige bloemetjes. Maar ook de geur van het blad zou hiertoe meewerken. Om deze reden werden de korven nog wel eens met het blad ingesmeerd om weer een lege korf vol te krijgen met bijen.

Het verse blad van de Citroenmelisse, kan direct op een insectensteek worden geperst, waardoor er ook vrij snel een verlichting van de jeuk zal zijn.

Werking van Citroenmelisse

  • Ontspannend, daardoor goed tegen stress, angst en depressies
  • Goed voor de spijsvertering
  • Krampstillend bij maagklachten, darmklachten en winderigheid
  • Behulpzaam bij ingewandstoornissen
  • Tegen slapeloosheid ( vaak gecombineerde lavende en meidoorn.
  • Gunstige werking op allergieen
  • Verlichting bij Astma en Bronchitis
  • Gunstige werking bij depressies
  • Migraine
  • misselijkheid
  • Huidproblemen ( een lage concentratie in het badwater)
  • Onregelmatige menstruatie verbeteren
  • Vermindering van hartkloppingen

Ondanks de kalmerende werking, heeft het kruid geen bijwerkingen zoals invloed op het rijden.

Citroenmelisse is een kruidachtig gewas, dat wel tot ongeveer 60 cm hoog worden. Er komen hele kleine weinig opvallende witte bloemen in. Die zich tussen het blad op de stengel bevinden. Om een mooie volle plant te krijgen is het raadzaam deze bloemen eruit te halen. Zodat alle energie naar de plant zelf kan gaan en er een mooie bladvorming kan komen. De plant staat het beste op ietwat vochtige maar schrale grond. En op een zonnige plaats. Met op het heetst van de dag toch wat schaduw. Aan de zonkant onder een ( fruit ) boom is dus bij uitstek geschikt voor deze plant. Mede omdat de plant bijen aantrekt, die zo hard nodig zijn voor de bevruchting van het fruit.

Citroenmelisse is een winterharde vaste plant, en groeit goed in het nederlandse klimaat.

De citroengeur, werkt gunstig op het wegdrijven van muggen. Waardoor het aan te raden is de plant in de buurt van de plaatsen te zetten, waar je in de avond ook graag zit.

Vermeerderen van citroenmellisse

Zowel door zaaien als door middel van scheuren. Kan de Citroenmelisse vermeerderd worden. Scheuren geeft de mooiste planten en kan zowel in het voorjaar als in het najaar gebeuren. Wil je zaaien dan moet dit in het voorjaar. Het vermeerderen door scheuren is in het voorjaar niet al te moeilijk, omdat de plant zich makkelijk laat scheuren. De Citroemmelisse leent zich ook goed om te stekken.

Lees ook:

Deze pagina is mogelijk gemaakt met behulp van Hoveniersbedrijf Heerde Citroenmelisse