Kruiden:Dille
Kruiden: Dille ( Anethum graveolens )
De naam Dille is afgeleid van een oud Saksisch woord Dillarm. Dit zo zoiets betekent als in slaap wiegen. De plant laat zich dan ook heen en weer wiegen, en door de zachtheid van de plant komt dat heel teder over. Het kruid is voor zover wij weten, al eeuwen in gebruik. Cleopatra zou het al gebruikt hebben. En ook in de bijbel komt dit kruid ook al voor.
Dille wordt ook wel eens heksenkruid genoemd, omdat het gebruikt zou zijn in de middeleeuwen om de heksen te weren.
Waar wordt Dille voor gebruikt?
Dille wordt gezien als een echt keukenkruid. En is in combinatie met komkommer erg lekker. Sauzen, salades en vis gaan ook goed met dille samen. De dille moet niet meegekookt worden. Maar als garnering worden gebruikt, of op het laatste toegevoegd. Dille is aan te raden als enig kruid te gebruiken, om de volle smaak te kunnen behouden Het Dille blad wordt hiervoor gebruikt. Dit blad kan het beste verzameld worden voor de bloei. Zowel de smaak als de geneeskrachtige werking is dan op zijn best. Dille heeft ook in de keuken een decoratieve functie door het fijne groen, dat Dille rijk is.
Geneeskrachtige werking van Dille
- verbetering van spijsverteringsklachten
- kalmerend
- urinezuiverend
- tegen nierstenen
- melk klieren stimulerend voor zogende moeders
- rustgevend en kalmerend
- rijk aan vitamine C
- slaapverwekkend
Met name de zaadjes schijnen een heel slaapverwekkende werking te bezitten. Dille wordt niet vaak toegepast om zijn geneeskrachtige werking. Maar het blijft bij veel keukens een van de meest geliefde kruiden.
Groei van Dille
Dille is een waardige borderplant, die zijn sierwaarde vooral te danken heeft aan aan het fijne blaadjes. De gele bloemetjes die erop komen, zijn vrij licht van kleur. En houden hun sierwaarde ook nog na de bloei, omdat de schermen met de zaden er nog een tijd aan blijven.
Steeds meer mensen letten niet alleen op het uiterlijk van een plant, maar ook op de gevoelsbeleving. Deze is bij Dille zeker door zijn zachtheid aanwezig.
Dille vermeerderen
Dille is een eenjarig kruid. Dus zal altijd vermeerderd moeten worden door middel van zaaien. Het zaaien kan vanaf eind april buiten worden gezaaid. Als je een lang seizoen dille wilt hebben, is het goed om een paar weken later nogmaals te zaaien. Dille moet direct op de juiste plek worden gezaaid. De plant krijgt lange penwortels en wordt niet graag verplaatst. Als dit toch moet gebeuren, dan het liefste met nog vrij jonge planten. Maar aan te raden is het niet. Want zo teer als de plant is, is het wortelgestel ook.
Lees nog meer over kruiden:
] Deze pagina is mogelijk gemaakt met behulp van Hoveniersbedrijf Heerde in samenwerking metEetbaretuin.info