Kruiden:Knoflook

Knoflook (Allium sativum)

Knoflook behoort tot dezelfde familie als de bieslook en de ui. Ook de knoflook slaat in de winter alle reserves op in de bol. Hierin zitten dan ook de meeste voedingstoffen van de plant.

Het gebruik van knoflook is zowel in de keuken als in de geneeskunde een kruid dat al heel lang gebruikt wordt. De medicinale werking van knoflook is zeer uitgebreid en ook vrij sterk. Waardoor het vroeger dan ook in de volksmond de penicile voor de armen werd genoemd. En de knoflook dan ook een erg gewaardeerd kruid maakte.

Waar is de knoflook geschikt voor

Knoflook (Allium sativum)

Over het uitgebreide keukengebruik hoeft weinig uitleg te komen. Het bij iedereen bekende kruid komt daar veelvuldig voor. En hiervoor verwijs ik liever naar de recepten op Leerwiki.

De geneeskrachtige werking van knoflook

  • Cholesterol veragend
  • Voorkomt aankoekingen aan maagwand en bloedvaten
  • Verminderd bloedstollingen
  • bloedrukverlagend
  • verbeterd aandoeningen van de luchtwegen
  • Bevorderd het ophoesten van slijm en oplossend
  • potentie verhogend

Doordat knoflook een uitermate goede werking heeft op onze bloedvaten en cholesterolgehalte. Is knoflook zeker met onze moderne welvaartsziekten een goede tegenhanger. Hierdoor kunnen aderverkalkingen kunnen voorkomen, en ook kunnen uiteindeljke hartaanvallen uitblijven bij veelvuldig gebruik van knoflook. Dat het kruid knoflook potentieverhogend werkt is uiteindelijk ook niet verwonderijk. Door dat een betere bloeddoorstroming een algehele betere gezondheid geeft. En ook in de potentie speelt dat een rol. Waarin de bloeddoorstroom meespeelt.


De knoflook plant is niet een plant die je voor de sierwaarde in de tuin plant. Het op gras lijkende loof, krijgt bovendien ook maar een mager bloeiend bloemetje ten opzichte van de familie ui. Die soms best weelderig kan bloeien. De knolletjes moeten ook goed in de gaten worden gehouden. Want tussen de andere planten raken ze soms ook gewoon kwijt. Dus bij kweken van de knoflook wel even een apart plekje voor maken. En deze goed onkruid vrij houden. Ik zet de knoflookbolletjes tegenwoordig bij een bloembak in, bij planten waar wat extra groen niet misstaat. Zo weet ik ze altijd weer terug te vinden.

Knoflook bol met loof

Vermeerderen van de knoflook

Dit is uitermate simpel. De bol is verdeeld in allerlei tenen. In deze knoflook tenen zitten al alle eigenschappen voor de volgende knoflook plant. Het is dus een kwestie van de knoflook tenen splitsen en deze weer in de grond stoppen. En de vermeerdering is al klaar. De knoflook is een snelle groeier als deze eenmaal is geplant. Knoflook is ook geen moeilijk kruid om zelf te kweken dus als je niet weet wat je met je overgebleven knoflooktenen moet doen. Zet ze in de grond.

Weetje

Om knoflook te bewaren, kun je knoflook in olie inleggen. In een potje doe je olijfolie, waarin je dan de schoongemaakte teentjes doet. Deze moeten dan wel helemaal onder de olijfolie komen. Ze blijven dan langer goed. En zorgen ook voor een hele gezonde olijfolie, die ook weer overal voor is te gebruiken. De olijfolie is tenslotte van zichzelf ook al gezond.

Waarschuwing

Doordat in knoflook dezelfde stoffen zitten, als in bepaalde medicijnen. Is het beter geen grote hoeveelheden knoflook te eten. Wanneer er medicijnen gebruikt worden voor onder andere hart en vaatziekten. En medicijnen die tegen aderverkalking zijn.

Lees ook eens:

Nog meer over knoflook

Deze pagina is mogelijk gemaakt met behulp van Hoveniersbedrijf Heerde