Kruiden:Salie
Salie
Salie is een keukenkruid en een medicinaal kruid. De naam 'officinalis' geeft de geneeskrachtige werking weer. Van nature groeit Salie op vrij kale rotsten. Salie kan dan ook onder vrij erbarmelijke omstandigheden in leven blijven. Salie is ook een kruid dat sinds lange tijd al wordt gebruikt, en waar de oude Romeinen ook al over spraken.
Het gebruik van het kruid Salie
In de keuken wordt Salie vaak gebruikt om voedsel beter verteerbaar te maken. Dit met name bij Vis- en vleesgerechten. En dan met name voor de vettere vleessoorten zoals varkens- en schapenvlees. De Salie wordt in meerdere vormen gebruikt. Ze is goed te drogen en het verse kruid wordt gebruikt. Om dichter bij de verse smaak te komen, wordt de Salie ook wel ingevroren. Salie blijkt in alle varianten een bekoorlijk kruid te zijn. Salie heeft een vrij uitgesproken smaak, en zal dan ook altijd met mate gebruikt worden in de keuken. Als thee, wordt Salie vaak om zijn geneeskrachtige werking aan kruidenthee mengsels toegevoegd.
In de Italiaanse keuken is men ook verzot op het gebruik van Salie.
De geneeskrachtige werking van Salie
- menstruatie regulerend
- tegen griep en verkoudheid
- tegen Spier en gewrichtspijnen
- eetlustopwekkend
- overgangsklachten en tegen opvliegers
- kalmeert onrustig slapen
- tegen lage bloedruk
- bij trage spijsvertering
- tegen spruw
- verlichtend bij reumatische klachten
- verminderd overmatige transpiratie
- verbeterd aandoeningen bij leverziekten
- vocht afdrijvend
- reguleerd de galstroom
- reguleerd het zenuwstel
- zuivert het bloed
- bij huidaandoeningen
- verminderd hoesten
Door de vochtafdrijvende werking van Salie, is Salie goed voor de nieren en leverfuncties, mits er wel rekening mee gehouden wordt, dat er wel voldoende vocht bij wordt gedronken.
Door de sterke geur die Salie zowel in het blad alswel in de bloemen heeft. Wordt Salie ook gebruikt in de aromatherapie
De plant Salie
Salie is een halfheester en dus wat steviger als de kruiden, dat vaste planten zijn. Afhankelijk van de omstandigheden wordt het Salie kruid 50 tot 100 hoog. De Salie behoudt in de winter zijn blad. Het blad is groen tot zilvergrijs. En tijdens de bloei komen er paarse bloemen in.
Salie groeit het beste op een zonnige plaats, en kan enige uitdroging verdragen. En staat graag op een wat kalkachtige grondsoort. Onder deze omstandigheden heeft de Salie heel weinig aandacht nodig. Salie is een mooie plant om te zien, en wordt ook vaak gebruikt als borderplant voor de siertuin.
Doordat het Salie kruid zo makkelijk te kweken is. Mag toch zeker deze plant niet ontbreken bij de aanleg van een kruidentuin. Mede omdat er ook nog eens een groot keukengebruik voor is weggelegd en de geneeskrachtige werkingen legio zijn.
Vermeerderen van het kruid Salie
Salie is goed te vermeerderen door de plant af te leggen. Een tak naar de grond buigen, vastzetten en afdekken met grond. De wortelontwikkeling komt dan op gang op het deel dat de grond raakt. Ook kan Salie heel goed vermeerderd worden van zaad.
Lees ook eens:
Deze pagina is mogelijk gemaakt met behulp van Hoveniersbedrijf Heerde in samenwerking met Eetbaruin.info