Leven met taal
Leven met taal
Inleiding
De mens is de hele dag bezig met taal. We gebruiken het om te communiceren. We gebruiken het om onze emoties te verwoorden. We praten er mee en luisteren er naar. Sommige van ons denken er zelfs in. Maar als instrument om te communiceren is taal helemaal niet zo handig . Het is een beperkt instrument en eigenlijk vooral geschikt voor waarschuwen en commanderen. Taal is het effectiefst als het weinig informatie moet overbrengen.
© Index
Taal is communicatie
Communicatie is het proces waarin met behulp van taal informatie overgedragen wordt tussen mensen. Daarbij wordt het proces gehinderd door het feit dat mensen de informatie opgesloten in de taal moeten vertalen naar voor hun brein begrijpelijke informatie. Dus de luchttrillingen die de stembanden maken worden in de oren opgevangen en omgezet in elektrische signalen voor het brein. Vervolgens moet het brein de elektrische signalen koppelen aan de juiste begrippen opgeslagen in het geheugen. Waarna met de begrippen uit het geheugen beslissingen genomen moeten worden over wat de informatie betekent. Dat proces ziet er een beetje alsvolgt uit:
- Ik zie een hond
- Mijn brein zoekt het passende woord bij het beeld
- Ik denk Hond
- Mijn brein zet de gedachte om in spraak
- Ik zeg Hond
- Hij hoort “Hond”
- Zijn brein zoekt het passende woord bij de klank
- Hij denkt Hond
- Zijn brein zoekt de passende afbeelding bij wat hij denkt
- Hij stelt zich een hond voor!
Communiceren is dus een zeer onzeker proces. Wat ik probeer over te dragen hoeft helemaal niet over te komen.
© Index
Taal en leven
Ondanks het feit dat taal en communiceren geen garantie beidt voor het correct overdragen van informatie, zelfs niet als we de informatie dubbel of drievoudig in onze boodschap stoppen, maken we er iedere dag gebruik van. Waarbij we in het gebruik doen alsof taal het beste instrument is om informatie over te dragen. Ook al zien we dat het voortdurend fout gaat in onze communicatie. Zelfs informatie op papier wil nog regelmatig verkeerd aankomen. Soms als een gevolg van het feit dat we spelfouten of taalfouten maken. Soms omdat wat we schrijven meer betekenissen heeft dan wat ons voor ogen staat. Al was het alleen maar omdat sommige woorden meerdere betekenissen hebben dan alleen maar het bedoelde. Zo duidt “meer” niet alleen maar een hoeveelheid aan, maar bijvoorbeeld ook een door land ingesloten watervlakte en is het een werkwoord dat aangeeft dat een schip aan de kade wordt vastgelegd (Ik meer de boot af).
We leven dus iedere dag met taal en weten onbewust dat het eigenlijk een inefficiënte manier van communiceren is. Want we halen er lichaamstaal en de toon van de gesproken woorden bij om een zo goed mogelijke interpretatie van de informatie te realiseren. Maar zelfs dan is onze interpretatie niet hetzelfde als wat de ander dacht voordat hij het zei. Om echt volledig duidelijk te zijn in onze communicatie zouden we eerst onderling met iedereen die we ontmoeten af moeten spreken wat we bedoelen met bepaalde woorden. Of we zouden iedere keer als we iets zeggen zulke nuanceringen moeten aanbrengen in wat we zeggen, dat we per begrip dat we gebruiken een zin extra nodig hebben. Onze gesprekken zouden niet na vijf minuten klaar zijn, maar na een uur. Zeker als we absolute zekerheid zouden willen hebben dat de ander ons correct begrepen heeft.
© Index
Tijdbesparend taalgebruik
De manier waarop de wetenschap met taal omgaat maakt echter iets duidelijk over het taalgebruik van iedereen. We zien taal als een middel om tijd te besparen. Het gebruik van formules in de wiskunde, natuurkunde en scheikunde maakt duidelijk dat het niet alleen gaat omTaal is dus naast onbetrouwbaar wel een stuk efficiënter dan schreeuwen en wijzen.
© Index
Index van koppen
¶ Inleiding
☎ Taal is communicatie
☕ Taal en leven
✈ Tijdbesparend taalgebruik
� Index van koppen