Ligt er ijs dan gaan we schaatsen

Natuurijs

IJspret op natuurijs, dat is pas genieten. Of je nou op een slootje schaatst of op een grote plas, je kunt veel plezier hebben. Als er dan ook nog een koek en zopie in de buurt is, kan je dag niet meer stuk. Of toch wel? Het nadeel van natuurijs is dat je er ook doorheen kunt zakken en dat is echt niet leuk. In het minst erge geval haal je alleen een nat pak, maar het kan ook en stuk ernstiger aflopen.

Betrouwbaar ijs

Wanneer het ijs betrouwbaar wordt gevonden, kunnen de schaatsen van zolder. Wat is de maatstaf voor betrouwbaar ijs? Als er een Elfstedentocht wordt gereden is het ijs 16 centimeter dik. Toertochten van de KNSB worden pas georganiseerd als het ijs een dikte van minimaal 10 centimeter heeft. Hoe kom je er achter of het ijs op jouw slootje betrouwbaar is? Kunnen de schaatsen uit het vet dan kan je in de plaatselijke bladen of op de lokale televisiezender informatie over betrouwbaarheid van het ijs vinden.

En nu het ijs op

Eindelijk is het zo ver. Je gaat het ijs op. De berichten waren gunstig. Toch is het oppassen geblazen er kunnen zwakke plekken in het ijs zijn, bijvoorbeeld bij bruggen. Als er sneeuw op het ijs ligt is het helemaal oppassen geblazen. Je kunt dan de kwaliteit van het ijs op het zicht niet bepalen. Als je twijfels over een stuk ijs hebt, neem dan geen risico en ga daar niet schaatsen.

Denk aan je veiligheid

Ga niet alleen schaatsen. Kan je niemand meekrijgen, blijf dan in de buurt van andere schaatsers. Mocht je onverhoopt door het ijs zakken, dan is er tenminste iemand in je buurt die je kan helpen. Hoe romantisch het ook kan zijn, in het donker schaatsen kan je beter niet doen. Voor je het weet kom je op een onveilig stuk ijs terecht en schaats je een wak in en dat is beslist niet romantisch.

Een toerrit op het ijs

Als je op het ijs gaat toeren, neem dan een rugzakje mee met in elk geval voldoende eten. Wat je onderweg wilt drinken doe je natuurlijk in een thermosfles om te voorkomen dat je een bonk ijs in je rugzak meedraagt.

Warme kleding, geen overbodige luxe

Behalve honger en dorst kan ook de kou je parten gaan spelen op het ijs. Zorg daarom dat je voldoende gekleed bent, een extra laag kleding geeft meer bescherming tijdens je toerrit. Zorg dat je een lekkere warme muts op hebt en je voeten onderweg geen kou hoeven te lijden. Je gezicht, het enige onbedekte lichaamsdeel, moet je goed beschermen. Je kan het insmeren met een watervrije crème. Uitstekende lichaamsdelen kunnen gemakkelijk bevriezen ,daarom kan een extra laag vet geen kwaad. Bij het eten en drinken gaat de crème van je lippen af. Neem dus ook een potje voor onderweg mee. Vraag advies over de juiste crème aan je drogist.

Een laatste advies

IJspret op natuurijs duurt maar even. Geniet er vooral van!!